Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


24 вересня 2016

Кілька днів тому МОН України виклало на свій сайт проект наказу «Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2017 році» та самі ці «Умови…» разом з додатками до них, зауваження та пропозиції по покращенню змісту яких міністерством будуть прийматись до 30 вересня 2016 року, а сам наказ вступить в силу після його реєстрації в Міністерстві юстиції України та опублікування.

Оскільки для викладення змісту цих документів знадобилося 60 сторінок, бажання уважно вчитатись в які, думаю, з’явиться далеко не в усіх, я вирішив вибрати з них лише ті особливості, завдяки яким проглядаються основні ідеї, закладені в ці «Умови…», та їх відмінність від тих умов, що мали місце під час вступної кампанії 2016 року.

Вибірку з «Умов…» я буду здійснювати в тому ж порядку, в якому в них викладено змістовний матеріал. Отож:

Конкурсні пропозиції вищі навчальні заклади зобов’язані вносити до ЄДЕБО – по прийому на місця державного замовлення до 01.01.2017 р., а по прийому на місця не бюджетні, що складають різницю між ліцензованим обсягом по кожній спеціальності та бюджетним замовленням на неї, до 01.06.2017 р. Здійснювати прийом на 1-й курс дозволяється виключно лише в межах ліцензованого обсягу по кожній спеціальності. При цьому, як визначено в п.4 розділу І – цитую: «Ліцензований обсяг при зарахуванні для здобуття вищої освіти для кожного ступеня та спеціальності обліковується на календарний рік».

І одразу ж після цього я перейду до п.9 розділу ІІІ, в якому вказано, що при формуванні конкурсних пропозицій, заявляючи про максимальні обсяги прийому на кожну із спеціальностей у 2017 році, вищі навчальні заклади повинні виходити з того, що в разі, якщо по якійсь спеціальності у 2016 році було набрано повний виділений їм максимальний обсяг державного замовлення станом на перший день оголошення результатів зарахування, то у 2017 році вони мають право по цій спеціальності замовляти 110% від того, що виділялось у 2016 році; в разі, якщо у 2016 році по якійсь спеціальності було набрано більше половини виділеного максимального обсягу державного замовлення, то у 2017 році вони мають право по цій спеціальності замовляти 100% від того, що виділялось у 2016 році; а в разі, якщо у 2016 році по якійсь спеціальності було набрано менше половини виділеного максимального обсягу державного замовлення, то у 2017 році вони мають право замовляти по цій спеціальності 90% від того, що виділялось у 2016 році. При цьому мінімум максимального обсягу державного замовлення, що замовляється на 2017 рік, повинен складати 10 осіб. Але в конкурсній пропозиції на 2017 рік вищий навчальний заклад повинен вказувати по кожній спеціальності і мінімальний обсяг державного замовлення в межах аж до 2-5 осіб (а при достатньому обґрунтуванні можна в якості мінімального обсягу запрошувати і 1-е місце державного замовлення), при формуванні якого слід бути обережним, оскільки в разі, якщо в списку рекомендованих до зарахування на якусь спеціальність виявиться осіб менше, ніж заявлений на неї мінімальний обсяг державного замовлення, то зарахування за цією спеціальністю не буде проводитись, оскільки у розділі VІІ, присвяченому формуванню рейтингових списків для зарахування, дається таке роз’яснення – цитую: «Окремо зазначаються вступники, які подавали заяви на відкриті конкурсні пропозиції, що були анульовані у зв’язку з недосягненням мінімального обсягу державного замовлення, мали конкурсний бал, достатній для зарахування принаймні на одну з інших конкурсних пропозицій з відповідної спеціальності (спеціалізації), і не отримали рекомендацій на інші місця державного замовлення».

Заяви на вступ вступники повинні подавати на спеціальності і лише за спеціальностями 014 «Середня освіта» та 015 «Професійна освіта» заяви подаються з указанням і спеціалізацій, а на спеціальності 035 «Філологія» та 275 «Транспортні технології» – з указанням їх видів. Поділ зарахованих по спеціальності на групи за спеціалізаціями здійснюється приймальними комісіями згідно з квотами, затвердженими Вченими радами ВНЗ до початку прийому документів від вступників.

В п.5 розділу І чітко визначено, що молодші спеціалісти можуть прийматись не лише на 1-й курс зі скороченим терміном навчання, але і на 2-й або навіть на 3-й курс загальної бакалаврської підготовки.

Цікавим є пункт «Умов…», що – цитую: «відраховані здобувачі вищої освіти ступеня бакалавра мають право за індивідуальною програмою бути поновленими для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за тією ж самою або спорідненою в межах галузі спеціальністю у тому самому або іншому вищому навчальному закладі»

У п.10 розділу І чітко визначено, що на денній формі навчання можна навчатись за державним замовленням лише за однією спеціальністю, але одночасно визначено і те, що ті студенти, які навчаються за державним замовленням на денній формі навчання, за власні кошти можуть одночасно навчатись на одній і більше спеціальностей за заочною формою навчання.

В п.2 розділу ІІІ встановлено норму, що за державним замовленням отримати ступінь бакалавра за якоюсь спеціальністю можна лише один раз, а в разі, якщо з’явилося бажання стати бакалавром ще з якоїсь іншої спеціальності, то отримувати другу вищу освіту рівня бакалавра уже треба за власні кошти. За власні кошти зобов’язаний отримувати вищу освіту рівня магістра і той, хто за державним замовленням за цією спеціальністю уже отримав освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста. Виключення із цих випадків допускаються, але лише, коли особа, яка отримувала за державним замовленням вищу освіту рівня бакалавра чи спеціаліста, за станом здоров’я не може працювати за отриманою раніше спеціальністю. А бакалаври з інших спеціальностей можуть зараховуватись в магістратуру на державне замовлення лише на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності, визначені в Додатку 6.

Дуже цікавим у п.7 розділу ІІІ є абзац, в якому сказано – цитую: «Прийом на навчання за державним замовленням для здобуття ступеня магістра у відокремлених структурних підрозділах вищих навчальних закладів та структурних підрозділах вищих навчальних закладів, які знаходяться в іншому населеному пункті, аніж місцезнаходження вищого
навчального закладу, не проводиться».

По термінах прийому заяв та зарахування в розділі IV «Умов…» визначено, що прийом заяв і завантаження документів від вступників на перший курс в ЄДЕБО здійснюватиметься у 2017 році з 29 червня по 29 липня, списки рекомендованих до зарахування оприлюднюватимуться до 12 години 5 серпня, оприлюднення списків зарахованих для навчання за державним замовленням здійснюватиметься до 12 години 10 серпня, а для навчання за рахунок надання платних послуг – 15 серпня, при цьому оригінали документів рекомендованим до зарахування слід принести до 18 години до приймальних комісій вищих навчальних закладів напередодні днів оприлюднення списків зарахованих.

Звертаю увагу на важливий абзац п.1 розділу IV – цитую: «Переведення на вакантні місця державного замовлення осіб, які зараховані на навчання за кошти фізичних, юридичних осіб на основі повної загальної середньої освіти (у межах цих Умов прийому), проводиться не пізніше 23 серпня».

А для бакалаврів важливим є п.4 розділу IV, в якому визначено, що заяви від бажаючих навчатись в магістратурі приймаються до 10 серпня, а зарахування їх на навчання за державним замовленням після складення фахових випробувань здійснюватиметься до 15 вересня.

У п.1 розділу V «Умов…» визначено, що вступники на основі повної загальної середньої освіти подають заяви тільки в електронній формі, а усі інші вступники тільки в паперовій формі, інформація з якої членами приймальної комісії вноситься в ЄДЕБО в день подачі цієї заяви. Електронних заяв кожний вступник може подавати від 1 до 9 на 4 спеціальності до одного чи до кількох (в межах до 9) вищих навчальних закладів з указанням пріоритетності кожної із заяв. Варто звернути увагу на те, що кількість електронних заяв, поданих вступником на не бюджетні місця, тобто ті, на яких навчання здійснюється на умовах надання платних послуг, не обмежується.

А у п.6 розділу V «Умов…» бажаючим навчатись в аспірантурі слід звернути увагу на те, що – цитую: «У правилах прийому до аспірантури та докторантури вищі навчальні заклади можуть встановлювати додатковий перелік документів, обов’язковий для допуску до вступних випробувань». Ну і саме у цьому місці, на мій погляд, доцільною є подача інформації із розділу VІ про те, що для вступників до аспірантури (як і до магістратури) обов’язковими є два вступні іспити – зі спеціальності та з іноземної мови.

На VІ розділі «Умов…», присвяченому організації та проведенню конкурсного відбору, зупинимось трохи детальніше.

І почнемо з того, що «Умовами…» (як і у 2016 році) визначено, що конкурсний бал (КБ) вступника визначатиметься за формулою

КБ = К1П1 + К2П2 + К3П3 + К4А + К5ОУ,

в якій П1 – бальна оцінка в першому обов’язковому сертифікаті ЗНО з української мови та літератури в межах від 100 до 200; П2 – бальна оцінка в другому обов’язковому сертифікаті ЗНО з математики або історії України (за вибором ВНЗ) в межах від 100 до 200; П3 – бальна оцінка в третьому сертифікаті з загальноосвітнього предмету, з якого проводилось ЗНО, за вибором ВНЗ, або бальна оцінка, отримана в творчому конкурсі здібностей для мистецьких ВНЗ, в межах від 100 до 200; А – середня бальна оцінка шкільного атестату, переведена в діапазон від 100 до 200 за шкалою, приведеною в «Умовах…»; ОУ – бальна оцінка, отримана по закінченню підготовчих курсів при ВНЗ в межах від 100 до 200, при вступі на спеціальності з Додатку 6; К1, К2, К3, К4, К5 – додатні коефіцієнти, що визначаються вищими навчальними закладами, причому К1, К2, К3 – повинні бути не меншими 0,2, К4 – повинен бути не більшим 0,1, а К5 – повинен бути не більшим 0,05 і при цьому для усієї їх сукупності виконується умова

К1 + К2 + К3 + К4 + К5 = 1.

А тепер прошу звернути увагу на наступні положення, виписані в «Умовах…»:

учасникам Всеукраїнських олімпіад, якщо вони поступають у ВНЗ на природничо-математичні чи інженерно-технічні спеціальності, що визначені Додатком 6, до оцінки ЗНО з предмету, за яким проводилась олімпіада, в залежності від отриманих на олімпіаді результатів можна додавати від 1 до 20 балів;

призерам ІV етапу Всеукраїнських олімпіад з базових предметів та ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу науково-дослідних робіт учнів-членів Малої Академії Наук доданок К5ОУ у формулі конкурсного балу встановлюється рівним 10;

членам збірних України, які брали участь в міжнародних змаганнях, чемпіонам і призерам Олімпійських Ігор усіх категорій замість бальних оцінок ЗНО з двох предметів в формулі конкурсного балу проставляються по 200 балів з кожного (або з одного предмету і з конкурсу здібностей).

Рейтингові списки вступників в «Умовах…» формуються за тим же алгоритмом, який було використано у 2016 році, тобто спочатку формуються рейтингові списки вступників з найвищими конкурсними балами по спеціальностях, яким ці вступники надали 1-й пріоритет, і відбирають із них стільки, скільки було визначено державним замовленням в цілому по міністерству з розподілом по вищих навчальних закладах, в яких є ці спеціальності, згідно з поданими заявами вступників. Якщо державне замовлення по якійсь спеціальності не вибране хвилею 1-го пріоритету, долучається спадна бальна хвиля 2-го пріоритету і так аж до хвилі 9-го пріоритету.

Як і у 2016 році за «Умовами…» для зарахування до ВНЗ на місця державного замовлення рекомендовані до зарахування за рейтинговими списками зобов’язані надати у приймальні комісії ВНЗ оригінали документів – у 2017 році в якості граничного терміну подачі оригіналів документів вступниками визначено 18 годину 9-го серпня.

На місця державного замовлення, що звільняються у зв’язку з не подачею оригіналів документів рекомендованими до зарахування, дозараховуються ті, хто зарахований для навчання за кошти фізичних чи юридичних осіб за контрактом, а якщо таких немає, чи їх недостатньо, невикористані місця державного замовлення повертаються розпоряднику державного замовлення. У такий же спосіб заповнюються місця державного замовлення, які стають вакантними в разі, якщо зараховані на них до 10 вересня не приступають до навчання без поважних, документально підтверджених причин – ця процедура завершується до 15 вересня з опублікуванням її результатів в ЄДЕБО до 19 вересня.

Слід зазначити, що в «Умовах…» багато уваги і сторінок присвячено визначенню пільгових умов вступу і категорій пільговиків, але я на них не зупинявся, по-перше, тому, що в разі їх аналізу мені не вдалося б на 4 сторінках викласти те, на що в «Умовах…» використано 60 сторінок, по-друге, тому, що кожному, хто претендує на пільги при вступі, треба самому уважно прочитати усе, що відноситься саме до його категорії пільг, а по-третє, тому, що пільгові категорії складають незначний процент від загальної кількості вступників, що дозволяє, характеризуючи основні особливості умов прийому, пункти, присвячені пільговикам, образно кажучи, залишити за дужками.

А завершити цей аналіз я хочу Додатком 6, який я подаю в трансформованому та урізаному вигляді, вибравши з нього лише ті спеціальності, які є у Вінницькому національному технічному університеті, для науково-педагогічних працівників якого я і зробив цей аналіз, розраховуючи на те, що вони його використовуватимуть при проведені профорієнтаційної роботи у середніх школах та технікумах. Отож:

Додаток 6
«Перелік природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностей»

Галузь 12 – Інформаційні технології: спеціальності: 123 – Комп’ютерна інженерія, 124 – Системний аналіз.
Галузь 13 – Механічна інженерія: спеціальності: 131 – Прикладна механіка, 132 – Матеріалознавство, 133 – Галузеве машинобудування.
Галузь 14 – Електрична інженерія: спеціальності: 141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, 144 – Теплоенергетика.
Галузь 15 – Автоматизація та приладобудування: спеціальності: 151 – Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, 152 – Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка, 153 – Мікро- та наносистемна техніка.
Галузь 16 – Хімічна та біоінженерія: спеціальність 163 – Біомедична інженерія.
Галузь 17 – Електроніка та телекомунікації: спеціальності: 171 – Електроніка, 172 – Телекомунікації.
Галузь 18 – Виробництво та технології: спеціальність 183 – Технології захисту навколишнього середовища.
Галузь 19 – Архітектура та будівництво: спеціальність 192 – Будівництво та цивільна інженерія.
Галузь 27 – Транспорт: спеціальності: 274 – Автомобільний транспорт, 275 – Транспортні технології


Як бачите, шановні колеги із ВНТУ, до цього «Переліку…» не потрапило 6 спеціальностей, за якими багато хто з вас готує бакалаврів та магістрів у нашому університеті – це «Інженерія програмного забезпечення», «Комп’ютерні науки та інформаційні технології», «Кібербезпека», «Менеджмент», «Екологія», «Озброєння та військова техніка». І якщо не включення в «Перелік…» перших чотирьох спеціальностей з приведеного вище списку легко пояснюється тим, що на ці спеціальності і без додаткових преференцій бажаючих вступати з високими конкурсними балами у 2016 році вистачало, то для не включення останніх двох в «Перелік…» я пояснення не находжу, адже державне замовлення на них у 2016 році, судячи з тих даних, що з’являлися у мережі Фейсбук, виконаним не було, і конкурсні бали у бажаючих на них поступити, не були високими.

А завершити цей короткий аналіз я хочу загальним зауваженням, що і ці «Умови…» мають той же недолік, який мали умови прийому до ВНЗ у 2016 році, обумовлений некоректністю процедури формування рейтингових списків, адже знову пропонується вищим навчальним закладам самим визначати значення коефіцієнтів у формулі для конкурсного балу і самим вибирати другий та третій предмети, бальні оцінки з сертифікатів яких використовуються у формулі для конкурсного балу. І знову будемо мати, наприклад, студентів 1-го курсу фізико-математичних факультетів, які вступали, не маючи сертифікатів ЗНО ні з математики, ні з фізики, як це мало місце у 2016 році навіть у дуже престижних університетах, а на спеціальностях ІТ-галузі будуть навчатись студенти, які мали високі бали ЗНО з української мови та літератури і з історії України, а уроки математики в школі пропускали.

І уже зовсім останнє – мені зовсім незрозуміло, чому в наш ІТ-ний час до цього часу немає ЗНО з інформатики, адже сертифікат ЗНО з інформатики в наш час мав би уже бути другим після української мови і літератури обов’язковим сертифікатом при визначенні конкурсного балу, принаймні, хоча б на спеціальностях ІТ-галузі.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.