Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


26 листопада 2012

Сьогодні під час обіду в університетській їдальні до мене підійшли з запитанням стосовно того, що я думаю відносно кінця світу, який за календарем древнього племені майя у перерахунку на наш календар станеться 21 грудня 2012 р.

І оскільки вирази обличчя у тих, хто мені задав це запитання, були занепокоєно-серйозними, то я вирішив, що і відповідати теж треба серйозно і аргументовано. А виходячи з того, що розмови про «кінець світу» заполонили сьогодні не лише пообідні спілкування, а і засоби ЗМІ та Інтернет, то доцільно цю відповідь опублікувати і на моєму сайті, щоб заспокоїти, принаймні, хоча б моїх читачів.

Тож, формуючи відповідь на поставлене мені запитання, я спочатку нагадав моїм співбесідникам про те, що «світ» для древніх племен обмежувався лише тією ділянкою Землі, за межі якої не ступала нога жодного з їхніх аборигенів. І для древнього племені майя, яке проживали у важкодоступних горах, ця ділянка навряд чи перевищувала 100 на 100 квадратних кілометрів.

Гори, в яких проживало древнє плем’я майя, відносяться до числа «молодих», в яких процес гороутворення ще не закінчився. Тож у ті часи, коли в цих горах проживало древнє плем’я майя, там були часті і сильні землетруси. Ми і в наші дні мали можливість переконатись за життя одного покоління, які страшні землетруси потрясли Чилі, Мексику і Перу, забравши з собою десятки тисяч життів і змінивши до непізнаності гірську місцевість, на якій ці країни розкинулись.

Проживаючи на території частих землетрусів і вивержень вулканів, древнє плем’я майя, для якого за древніми стандартами характерним був високий рівень цивілізації, не могло не спостерігати і у якийсь спосіб реєструвати у часі усі ці катаклізми. Тож не дивно, що вони змогли віднайти і способи наближеного прогнозування виникнення цих явищ і наближеної оцінки їх потужності.

Тож прогнозований древніми племенами майя «кінець світу» – це є не що інше, як прогнозований вибух землетрусу такої сили в межах освоєної ними гірської території, в результаті якого усе живе на цій території повинно загинути.

Але, ми з вами, шановні читачі, проживаємо на території України, до якої ні хвилі Мексиканського землетрусу не докотились, ні Чилійського, ні Перуанського, тож не відчуємо ми грізної стихії і того землетрусу, за яким згідно з письменами древніх майя на території їхнього проживання наступить «кінець світу».

А ми в нашому університеті у п’ятницю 21-го грудня 2012 року знову підемо в навчальні аудиторії, а члени спеціалізованої вченої ради Д 05.052.01, серед яких буду і я, знову зберуться на чергове засідання, аби заслухати докторську дисертацію доцента Сергія Бісікало, побажанням успішного захисту якому я і закінчу обговорення теми «кінця світу».

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.