Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У 1660 році під час повторного гетьманування молодшого Богданового сина Юрія Хмельницького Україна поділилась по Дніпру на Правобережну, більшість наступних гетьманів якої або дружили з поляками, або намагались з ними дружити, або підкорялись їм, та Лівобережну, усі гетьмани якої (і навіть Іван Мазепа в усі роки гетьманування окрім останнього) були покірними московському царю і сприяли зміцненню його влади у цьому українському краї. І такий поділ існував більше 150 років – аж до підкорення Польщі Російською імперією.

У ці дні, дивлячись на карту політичних настроїв в Україні, яку розповсюджують інтернет-сайти, та враховуючи симпатії українців, про які можна судити з того, в яких областях Київський Майдан уже настільки розповсюдився, що у підпорядкуванні протестуючих опинились будівлі обласних державних адміністрацій та обласних рад, можна припустити, що в разі, якщо влада і опозиція не знайдуть консенсусу, то не можна виключати нового поділу України на Захід-Північ-Центр, до якого відійде одна половина нинішніх областей України, і Південь-Схід, до якого відійде друга половина областей України. Але на відміну від того, уже забутого поділу України вздовж Дніпра, який мав місце більше 350 років тому, нинішній поділ, який може трапитись у разі, якщо влада і Майдан не зможуть порозумітись, проляже уже не вздовж, а поперек Дніпра.

І на мій погляд, абсолютним переможцем у нинішньому протистоянні влади і Майдану не зможе вийти жодна зі сторін цього політичного конфлікту, тож не варто будь-якій із цих сторін намагатись переламати чи перехитрити іншу. Треба вести перемовини і шляхом обопільних поступок виходити на консенсус. Але, вимагаючи поступок, Майдану слід розуміти, що влада ніколи не погодиться на дострокове припинення повноважень нинішнього президента держави, а владі слід розуміти, що Майдан не погодиться припинити опір до тих пір, поки не буде прийнятий і не набуде чинності закон України про не переслідування учасників протестних акцій у будь-якій точці Всеукраїнського Майдану та не будуть скасовані закони, прийняті Верховною Радою України у четвер 16 січня, з вступом у дію яких, фактично, стає неможливим проведення журналістських розслідувань, без яких не може бути подоланою корупція, від якої нині так потерпає Україна.

І владі не слід розраховувати, що Майдан можна буде зламати уведенням надзвичайного стану, оскільки надзвичайний стан не можна ввести без використання регулярних армійських частин, а, як свідчить історія, рано чи пізно деякі з цих армійських частин, офіцери яких отримують зарплати менші ніж офіцери спецпідрозділів міліції чи поліції, а бійці є солдатами строкової служби, переходять на бік протестувальників, забезпечуючи їх і своєю військовою підтримкою і зброєю, після чого або стара влада перестає бути владою одразу, або починається громадянська війна, після закінчення якої стара влада знову ж таки перестає бути владою, але держава перетворюється на руїну, а більшість учасників цієї громадянської війни стають злидарями.

Тож, завершуючи, я знову наголошую на тому, що владі і Майдану не треба ставити одне одному ультиматумів, а треба шукати консенсус, або, що одне і те ж, шукати такі взаємно прийнятні рішення, які жодну із конфліктуючих сторін не оголошують абсолютним переможцем.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.