Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У четвер 22 лютого з 10-ї до 13 години відбулося засідання Президії АПНУ, в якому взяв участь, звичайно ж, і я.

Найбільшу зацікавленість в порядку денному цього засідання викликав виступ віце-президента АПНУ Олександри Савченко, який було присвячено результатам впровадження у педагогічну практику матеріалів наукових досліджень, виконаних науковцями академії. В обговоренні питання взяли участь майже усі члени президії. Спектр думок виявився дуже розмаїтим — від тієї, що вимагає доведення результатів педагогічного дослідження теоретичного характеру до впровадження у вигляді практичної методики на заняттях у шкільному класі чи студентській аудиторії, аж до тієї, що впровадженням слід визнавати уже сам факт публікації результатів дослідження у науковому журналі.

Згідно з порядком денним цього ж засідання було розглянуто питання призначення член-кореспондента АПНУ Михайла Степка — колишнього заступника з вищої освіти міністра освіти і науки — першим заступником директора Інституту вищої освіти АПНУ. Усі члени президії погодились, що на цій посаді Михайло Степко буде дуже корисним нашій академії, оскільки він має чи не найбільший із усіх нас адміністративний досвід роботи у галузі вищої освіти взагалі і в питаннях впровадження Болонського процесу зокрема. І хоч у мене особливо дружніх стосунків з Михайлом Степком не було ніколи, мені стало сумно від того, що з ним не продовжили контракт на посаді заступника мiністра. Адже тепер в міністерстві на вищих посадах — і мiнiстра, і першого заступника міністра, і заступника мiнiстра з вищої освіти — не залишилось жодного, хто в попередній своїй кар’єрі обіймав посаду ректора чи хоча б декана вищого навчального закладу 4-го або, принаймні, 3-го рівня акредитації. А керівники міністерства, які не побували у ректорській чи хоча б деканській «шкурі», ніколи не зможуть до кінця зрозуміти усі ті проблеми, що постають щодня перед кожним із ректорів. Тож, на мій погляд, розв’язання ректорами питань у міністерстві тепер ускладниться.

Завершилось засідання президії хвилиною мовчання, оголошеною Президентом АПНУ Василем Кременем в пам’ять про член-кореспондента нашої академії, ректора Національного університету «Львівська політехніка» Юрія Рудавського, який помер о 5-й годині ранку 21 лютого від інфаркту, не доживши два місяці до свого 60-річчя, і який напередодні відпрацював в університеті до 21 години, не скаржачись на болі в серці.

Постскриптум 1: повернувшись з Києва, я вранці наступного дня відвідав Миколу Петровича — лікаря, який три місяці тому мені зробив операцію по видаленню жовчного міхура. Я вирішив йому показатись, аби він подивився мене на предмет оцінки стану після операції і можливості зняття уже якихось із встановлених обмежень. В розмові з Миколою Петровичем я торкнувся і смерті від інфаркту колеги зі Львова Юрія Рудавського. І цей авторитетний лікар мені пояснив, що в період з 4-ї до 6-ї години ранку наше серце б’ється «найлінивіше», а кров стає найгустішою, тож імовірність виникнення інфаркту у ці години є найвищою. І про це треба усім, хто прожив немало років і має не дуже здорове серце, пам’ятати і нічим себе не перевантажувати у ці години, особливо ж, якщо до цього додається ще й різка зміна погодних умов. До речі, саме у ту ніч, на виході з якої помер Юрій Кирилович, температура повітря змінилась з 4 градусів тепла до 14 градусів холоду.

Постскриптум 2: повернувшись від Миколи Петровича, я, уже перебуваючи в службовому кабінеті, включив телевізор, щоб почути звіт у парламенті нинішнього мінiстра внутрішніх справ Василя Цушка, який нещодавно ще був лідером соціалістичної фракції у Верховній Раді України, про стан справ у міністерстві. І доповідь мінiстра, і виступи представників проурядової коаліції звелись до жорсткої критики дій попереднього керівництва мінiстерства внутрішніх справ від дня його призначення. Але ж Юрій Луценко був призначений міністром внутрішніх справ за підтримки фракції соціалістів спочатку в уряд Юлії Тимошенко. Після відставки уряду Юлії Тимошенко за підтримки фракції соціалістів Юрій Луценко залишився міністром внутрішніх справ в уряді Юрія Єханурова. Після відставки уряду Юрія Єханурова Юрій Луценко увійшов міністром внутрішніх справ до складу уряду Віктора Януковича — і ніяких зловживань та фатальних помилок в його діяльності соціалісти не бачили до тих пір, поки він не виступив з критикою Олександра Мороза і фракції соціалістів за їхню згоду створити коаліцію з фракцією регіонів і комуністами. І лише після цього оцінки соціалістами діяльності Юрія Луценка на посаді міністра внутрішніх справ змінились на прямо протилежні.

Я не є аж занадто палким прихильником Юрія Луценка, але вважаю, що така зміна оцінок його діяльності на посаді міністра не є об’єктивною, а диктується виключно політичною доцільністю.

І допоки кожний наступний міністр не перестане «топтатись» по міністру попередньому, наше суспільство не зможе поступально рухатись вперед, а лише шарахатиметься з одного боку в інший, топчучись на місці.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Почну з політики
ВАКівське попередження
Реакція на «троянського коня» проректорів кількісно великих університетів
Чого більше в дунайському протистоянні — іноземних грошей чи вітчизняного непорозуміння?
Міжгалузева нарада з питань розвитку науки у ВНЗ
То що ж приніс нам рік 2006-ий?
Політична боротьба за владу в Україні загострюється
Захист Юлії
Закон про Кабмін як еквівалент іншого результату третього туру президентських виборів 2004 року, отриманого два роки потому
Захист Олександра
Десятка найпрестижніших університетів світу
Лише гієни з такою ж насолодою добивають позбавленого прайдової влади лева
Вінниччина у дзеркалі 2006 року
Особливості лютневого засідання Президії АПНУ
Репліки
Вінницькій області — 75
Підсумкова колегія у Харкові
Таку б упертість — та на добрі справи!
Про те, як Генеральна Прокуратура України формує з Юрія Луценка чоловічий політичний аналог Юлії Тимошенко
9-та книжка моєї історико-публіцистичної серії зажила своїм життям
Мітинги «За» і «Проти»
Нова фаза протистояння
Змагання по перетягуванню політичного канату
Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна»
Тиждень радикальних політичних кроків та європейських оцінок
Справи олімпіадно-конкурсні
Єльценіада на фоні парламентіади
Європа правішає
Віктор Ющенко у Вінниці
Підробки
Аварії
Фінал конкурсу «Євробачення»
Відвідини Кривого Рогу
Університетське соціологічне опитування
Старт процесу створення «Силіконової долини» у Вінниці
Перші серйозні тривоги
Здається, домовились!
Не все так просто!
Нарешті!
Другий тайм політичного протистояння
Я — лауреат журналістської премії імені Костянтина Гришина
Рейтингове ранжування університетів як різновид інформаційно-іміджевого рейдерства
Роботу дамо — але погодьтесь їхати за межі Вінниці
15 червня — червона віха календаря для моєї сім’ї
Ювілей президента
Ректорат, Наглядова рада і колектив університету єдині, як ніколи!
Зниження посадових окладів науково-педагогічним працівникам університетів зі статусом національного на фоні обіцянок уряду про їх підвищення
Декілька думок з приводу незалежного тестового оцінювання знань випускників шкіл
Чергове винесення керівниками держави «сміття з хати»
Завершення прийому документів
Результати конкурсу
Під прапор Юлії Тимошенко
Техногенна аварія під Львовом
Мій старт у команді Юлії Тимошенко
Старт дострокових парламентських виборів
З’їзд БЮТ
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.