Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

Повернувшись із Києва після захисту моїм молодшим сином Олександром кандидатської дисертації і підписавши термінові ділові папери, я вирішив ознайомитись з тими засобами масової інформації, котрі виписую, що невеликою гіркою нависли над моїм письмовим столом за два дні відсутності.

Гортаючи сторінки № 2 за лютий 2007 року наукового журналу «Науковий світ», що видається Вищою Атестаційною Комісією України, я звернув увагу на статтю доктора філософських наук з Інституту вищої освіти АПН України Костянтина Корсака з гучним заголовком:«Ідея «ринку» як спосіб відтворення ідеології гангстерів».

Повз такий заголовок важко пройти, тож я уважно прочитав це творіння колишнього фізика з Національного університету імені Тараса Шевченка, який нині став філософом в Інституті вищої освіти АПН України.

Якби ця стаття Костянтина Корсака з’явилася на сторінках «Київських відомостей», «Бульвару» чи «Сільських вістей», я без особливих емоцій продивився б її і не привертав би до неї нічиєї уваги.

Скоріш за все, я не переймався б цією статтею і в разі ознайомлення з нею в науковому розділі щотижневика «Дзеркало тижня», хоча мене здивував би факт самого її надрукування у цьому щотижневику.

Але те, що ця стаття виявилася надрукованою в науковому журналі, де кожне твердження має бути підтвердженим теоретично, експериментально чи по аналогії з чимось подібним в іншій царині, мене дуже здивувало і змусило дати свій коментар.

Почну цей коментар з цитати. Костянтин Корсак пише: «Нагадаймо — у той час «царював» Перший Президент Л. Кравчук, а керівником Кабінету Міністрів, несподiвано став — такий собі Л. Кучма, який, хоч і був у той момент директором провідного ракетобудівного заводу, насправді пройшов багато сходинок не інтелектуально-інженерної й творчої праці, а цілковито протилежної діяльності — профспілкової й партійно-застійно-організаційної» — кінець цитати.

А тепер я подам іншу інформацію — із біографічної енциклопедії «Хто є хто в Україні», виданої видавництвом К. І. С. у 2006 році, тобто уже після того, як Леонід Кучма пішов з влади, а тому не мав ніякої можливості щось коригувати у своїй біографії, приведеній укладачами енциклопедії на сторінках 525–526. А там написано, що Леонід Кучма після закінчення у 1960 році Дніпропетровського університету відпрацював у ВО «Південний машинобудівний завод» до моменту призначення його прем’єр-мінiстром України у 1992 році 32 роки, причому перших 15 років на посадах інженера, старшого інженера, провідного конструктора, заступника головного конструктора КБ «Південне». А із вiдомої мені інформації, оскільки у ці роки наш університет виконував наукові дослідження на замовлення КБ «Південне», із цих 15 років 7 років Леонід Кучма відпрацював керівником групи наладчиків систем запуску ракет безпосередньо на Байконурі або з виїздом туди у відрядження, котрі тривали місяцями. І саме тому, що він зарекомендував себе під час запусків ракет на Байконурі не лише толковим наладчиком систем запуску, а і вправним організатором, здатним швидко ліквідовувати неполадки в ракетних комплексах, його — сина колгоспниці з Чернігівської області, чоловік якої загинув на фронті, тобто людину, за спиною якої не було ніякого високоповажного покровителя — комуністи КБ «Південне» обрали у 1975 році секретарем партійного бюро, а потім переобирали його на цій посаді ще тричі, аж поки колектив ВО «Південний машинобудівний завод» не забрав його у КБ, обравши своїм секретарем парткому, тобто підвищивши у посаді. І слід зазначити, що такі оборонні комплекси як «Південний машинобудівний завод» і були флагманами наукоємних технологій в Радянському Союзі саме тому, що на керівні посади, у тому числі партійні, там не призначали по блату чи за протекцією, а виключно лише керуючись особистими талантами. І те, що Леоніда Кучму через рік після обрання його секретарем парткому призначили у 1982 році 1-им заступником Генерального конструктора КБ «Південне», свідчить у першу чергу про його видатні конструкторські і організаторські здібності, які суттєво перевищували той рівень, яким повинен був володіти секретар парткому. А його призначення у 1986 році Генеральним директором ВО «Південний машинобудівний завод» і його бездоганна робота на цій посаді — згадайте, скільки найкращих у світі ракетних систем, що склали ракетний щит СРСР, там було розроблено у ці роки — до самого призначення Прем’єр-міністром України повністю спростовують бездоказові твердження Костянтина Корсака, наведені у його статті, безпідставно претендуючій на науковість.

Далі я наведу ще одну цитату із статті Костянтина Корсака. Він пише: «Кучма планував вкрасти багато й безкарно» — кінець цитати.

Прочитавши це, виникає запитання уже до Костянтина Корсака: «Звідки він знає, що планував Леонід Кучма? І чим автор цього твердження може його підтвердити?» — І мова не йде про підтвердження у суді — мова йде про твердження, висловлене у статті, яка претендує на науковість, оскільки опублікована в науковому журналі.

Викликає по меншій мірі подив ще одне твердження Костянтина Корсака — цитую: «Кучма ж, мабуть, і не надто переймався подібним міжнародним приниженням — мрії про володіння цілими підприємствами та вирішення всіх проблем організації застілля гріли йому душу й мали шанси стати реальністю» — кінець цитати.

На підставі цього твердження, знову ж таки, виникає запитання до Костянтина Корсака: «Звідки йому відомо, про що мріяв Леонід Кучма, і які з цих мрій гріли йому душу? І який рівень науковості в такому твердженні?»

На завершення аналізу наведу ще одну цитату зі статті Костянтина Корсака. Він пише — цитую: «Тому після його (тобто, Кучми) сфальсифікованої перемоги на виборах» — кінець цитати.

Розглянемо ступінь доказовості цього твердження Костянтина Корсака.

Напередодні і під час перших президентських виборів Леонід Кучма не був при владі, а при владі був, навпаки, його суперник Леонід Кравчук. Тож можливості фальсифікації результатів виборів у Леоніда Кравчука в принципі були, а у Леоніда Кучми їх в принципі не було. І оскільки переміг на виборах Леонід Кучма, то це говорить за те, що і прихильники Леоніда Кравчука не вдавалися до фальсифікацій, тобто ті вибори були чесними.

Під час других президентських виборів Леонід Кучма був при владі і тому мав можливості для фальсифікації результатів. Але його суперником у другому турі був лідер комуністів Петро Симоненко, тож необхідності у фальсифікації не було, оскільки комуністичну ідею в Україні, судячи по результатам парламентських виборів 2006 року, нині підтримують лише ветерани, котрих з кожним роком стає все менше. Крім того, ніде і ніколи ніким у судовому порядку не ставились під сумнів результати президентських виборів ні 1994 року ні в 1999 року, тож в науковій статті стверджувати про їхню фальсифікацію не має ніяких підстав.

І мені, як науковцю, прикро від того, що редколегія такого поважного наукового видання як «Науковий світ» дозволила собі опублікувати абсолютно бездоказову статтю Костянтина Корсака. А самому Костянтину Корсаку я радив би не плутати науку з публіцистикою, до того ж ще й в бездоказовому варіанті.

А назва цього розділу книги обумовлена нещодавно побаченим мною по телебаченню фільмом, в якому показано, як бояться гієни лева, коли він є вожаком прайду, і як вони накидаються на нього тоді, коли прайд позбавляє статусу вожака цього втратившого силу лева і відганяє його від себе.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Почну з політики
ВАКівське попередження
Реакція на «троянського коня» проректорів кількісно великих університетів
Чого більше в дунайському протистоянні — іноземних грошей чи вітчизняного непорозуміння?
Міжгалузева нарада з питань розвитку науки у ВНЗ
То що ж приніс нам рік 2006-ий?
Політична боротьба за владу в Україні загострюється
Захист Юлії
Закон про Кабмін як еквівалент іншого результату третього туру президентських виборів 2004 року, отриманого два роки потому
Захист Олександра
Десятка найпрестижніших університетів світу
Лише гієни з такою ж насолодою добивають позбавленого прайдової влади лева
Вінниччина у дзеркалі 2006 року
Особливості лютневого засідання Президії АПНУ
Репліки
Вінницькій області — 75
Підсумкова колегія у Харкові
Таку б упертість — та на добрі справи!
Про те, як Генеральна Прокуратура України формує з Юрія Луценка чоловічий політичний аналог Юлії Тимошенко
9-та книжка моєї історико-публіцистичної серії зажила своїм життям
Мітинги «За» і «Проти»
Нова фаза протистояння
Змагання по перетягуванню політичного канату
Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна»
Тиждень радикальних політичних кроків та європейських оцінок
Справи олімпіадно-конкурсні
Єльценіада на фоні парламентіади
Європа правішає
Віктор Ющенко у Вінниці
Підробки
Аварії
Фінал конкурсу «Євробачення»
Відвідини Кривого Рогу
Університетське соціологічне опитування
Старт процесу створення «Силіконової долини» у Вінниці
Перші серйозні тривоги
Здається, домовились!
Не все так просто!
Нарешті!
Другий тайм політичного протистояння
Я — лауреат журналістської премії імені Костянтина Гришина
Рейтингове ранжування університетів як різновид інформаційно-іміджевого рейдерства
Роботу дамо — але погодьтесь їхати за межі Вінниці
15 червня — червона віха календаря для моєї сім’ї
Ювілей президента
Ректорат, Наглядова рада і колектив університету єдині, як ніколи!
Зниження посадових окладів науково-педагогічним працівникам університетів зі статусом національного на фоні обіцянок уряду про їх підвищення
Декілька думок з приводу незалежного тестового оцінювання знань випускників шкіл
Чергове винесення керівниками держави «сміття з хати»
Завершення прийому документів
Результати конкурсу
Під прапор Юлії Тимошенко
Техногенна аварія під Львовом
Мій старт у команді Юлії Тимошенко
Старт дострокових парламентських виборів
З’їзд БЮТ
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.