Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У вівторок 27 лютого 2007 року Вінниччина святкувала 75-річчя від дня утворення Вінницької області.

Урочистості з цієї нагоди розпочалися о 12-й годині у муздрамтеатрі імені Садовського, до більше ніж тисячної зали якого з’їхались представники усіх районів та керівники найбільших підприємств і організацій, серед яких був і я.

Серед гостей я побачив 8 народних депутатів України: Вітенко, Глузя, Калетника, Порошенка, Слободенюка, Одайника, Томенка і Яворівського.

В ложі № 1 на виду у всіх присутніх сиділи 6 губернаторів із 8-и, що передували нинішньому губернатору Домбровському, а саме: Іванов, Калетник, Коцемир, Матвієнко, Ткач і Чумак. Не було Дідика, який уже досить давно помер, та Мельника з невідомих мені причин. Поряд з екс-губернаторами сидів і знаменитий у минулому 1-й секретар Вінницького обкому КПУ Таратута, який ще за часів існування Радянського Союзу був відправлений до Алжиру послом, а нині в статусі пенсіонера у віці за 80 років проживає у Москві.

Поздоровити Вінниччину з 75-річчям приїхали делегації з Росії, Польщі, Румунії та Молдови, а також із сусідньої Черкащини.

Слід відзначити, що в один день з Вінницькою областю святкували своє 75-річчя ще 4 області — Дніпропетровська, Київська, Одеська і Харківська, тож перші керівники держави із усіх гілок влади поїхали з поздоровленнями саме до цих, більш потужних ніж Вінницька, областей.

А урядові нагороди та свідоцтва про присвоєння почесних звань відзначеним вінничанам вручили заступник Голови Верховної Ради України Томенко, віце-прем’єр з агропромислового комплексу Кабміну Слаута та заступник Глави Секретаріату Президента України Чалий.

Регіональні нагороди — почесні грамоти та цінні подарунки — нагородженим вручили голова Вінницької облдержадміністрації Домбровський, голова Вінницької облради Заболотний та міський голова Вінниці Гройсман.

Із святковою доповіддю виступив Домбровський. У своїй доповіді він коротко розповів про історію області, відзначивши, що у різні періоди вона у своєму складі мала різну кількість районів — від 13-и до нинішніх 27-и, частина з яких відійшла з часом до інших областей. Згадав про відомих людей Вінниччини попередніх років, починаючи від матроса Кошки, Пирогова, Можайського, Суворова, Котляревського і Чайковського, і закінчуючи Стусом та Героями України Морозом і Пачевським. Зупинився на здобутках сьогодення, таких як те, що за останні два роки середня заробітна плата виросла удвічі, створено 75 тисяч нових робочих місць, подвоєно обсяг інвестицій, осучаснені технології на багатьох підприємствах. Відзначив, що сьогодні Вінниччина по динаміці росту є 3-ю в Україні серед областей. Нікого із попередників на посаді губернатора не критикував і закінчив доповідь найкращими побажаннями усім, зазначивши, що, незважаючи на різні політичні уподобання усі жителі Вінниччини є членами однієї партії — Партії вінничан.

Святкове привітання від Президента України Віктора Ющенка, в якому згадувалися і такі знамениті представники Вінниччини як Іван Богун, Максим Кривоніс та Данило Нечай, зачитав заступник Глави Секретаріату Президента України Чалий.

Святкове привітання від Прем’єр-міністра України Віктора Януковича зачитав віце-прем’єр Слаута, а святкове привітання від Голови Верховної Ради України Олександра Мороза зачитав його заступник Томенко.

Томенко також завірив вінничан, що під час здійснення адміністративно-територіальної реформи буде підтримувати думку, щоб саме Вінниця стала адміністративним центром Поділля.

З поздоровленнями вінничан виступили також голова обласної ради Заболотний і міський голова Гройсман.

Потім Домбровський, Заболотний і Гройсман вручили Таратуті, який 13 років у комуністичні часи очолював Вінниччину, Пам’ятний знак «За заслуги перед Вінниччиною» під № 1. Це свого роду місцевий орден, інкрустований золотом та дорогоцінним камінням.

Отримавши нагороду, Таратута виступив зі словами вдячності, які промовляв аж 30 хвилин, тобто, його виступ був у півтора рази довшим, ніж виступ Домбровського. Треба віддати належне колишньому комуністичному керівникові — говорив він, незважаючи на похилий вік, без шпаргалки, називаючи десятками імена тих вінничан, які прославляли Вінниччину за часів його правління. Але його сива шевелюра і манера говорити в стилі Генсека КПРС Леоніда Брежнєва викликала десь уже після 15-ї хвилини досить негативну реакцію залу — почався шум і полетіли уїдливі репліки, на які він, правда, не реагував ніяк, продовжуючи висловлювати те, що запланував. Особливо цікавим був момент, коли на 25-й хвилині виступу без шпаргалки Таратута поліз у внутрішню кишеню і дістав кілька видрукуваних аркушів паперу. Усі вирішили, що до цього моменту був лише усний вступ, а тепер він почне зачитувати свою доповідь. Зал загудів. Але виявилось, що з цих аркушів Таратута лише зачитав ще десяток прізвищ і назв деяких організацій, які добре працювали в епоху його керівництва Вінницькою областю, і протягом наступних 5-и хвилин завершив свій виступ.

Після Таратути виступили з поздоровленнями Свєнтокшистський воєвода із Польщі та голова Черкаської облдержадміністрації.

Одразу ж після цих поздоровлень, без перерви, почався святковий концерт — на годиннику у цей час було 13 годин 50 хвилин. Концерт розпочався з показу на екрані сцени вручення губернатору Домбровському хліба і солі у якомусь з районів Вінниччини. Квінтесенцією цієї сцени був епізод, під час якого Домбровський перехрестився.

Я з повагою відношусь до Домбровського, але змушений констатувати, що, на мій погляд, у цьому епізоді він був не щирим. Ну не вірю я в те, що колишній кращий піонер і кращий комсомолець, колишній секретар комсомольської організації у Вінницькому політехнічному інституті і комсомольський секретар Вінниччини, який більшу частину життя виховувався атеїстом, став тепер настільки набожним, що щиро кладе хрест на свої груди перед народом!

Святковий концерт тривав годину, після чого частина запрошених сіла на автомобілі і поїхала до ресторану «Дубовий гай», який знаходиться у лісі за селом Стрижавкою, тобто, кілометрах в десяти від Вінниці. Я теж мав запрошення туди, але не поїхав, оскільки ні спиртне пити, ні ті специфічні салати та холодні закуски, якими там будуть заставлені столи, їсти ще не можу, у зв’язку з видаленням не так давно жовчного міхура.

Описуючи урочистості, не можу не сказати кілька слів з приводу ще одного цікавого факту, а саме — у ложі № 2, сусідній з тією, в якій сиділи екс-губернатори, були зібрані комуністичні керівники різних рівнів — від колишнього 1-го секретаря обкому КПУ Нехаєвського і 3-го секретаря обкому КПУ Буртяка до нинішнього 1-го секретаря обкому КПУ Петрова, який нині уже не є народним депутатом України. Така шана комуністам, яких лише 4 % в обласній раді, і повне ігнорування націонал-патріотичних сил свідчить про певну зміну орієнтації нинішнього керівництва області.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Почну з політики
ВАКівське попередження
Реакція на «троянського коня» проректорів кількісно великих університетів
Чого більше в дунайському протистоянні — іноземних грошей чи вітчизняного непорозуміння?
Міжгалузева нарада з питань розвитку науки у ВНЗ
То що ж приніс нам рік 2006-ий?
Політична боротьба за владу в Україні загострюється
Захист Юлії
Закон про Кабмін як еквівалент іншого результату третього туру президентських виборів 2004 року, отриманого два роки потому
Захист Олександра
Десятка найпрестижніших університетів світу
Лише гієни з такою ж насолодою добивають позбавленого прайдової влади лева
Вінниччина у дзеркалі 2006 року
Особливості лютневого засідання Президії АПНУ
Репліки
Вінницькій області — 75
Підсумкова колегія у Харкові
Таку б упертість — та на добрі справи!
Про те, як Генеральна Прокуратура України формує з Юрія Луценка чоловічий політичний аналог Юлії Тимошенко
9-та книжка моєї історико-публіцистичної серії зажила своїм життям
Мітинги «За» і «Проти»
Нова фаза протистояння
Змагання по перетягуванню політичного канату
Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна»
Тиждень радикальних політичних кроків та європейських оцінок
Справи олімпіадно-конкурсні
Єльценіада на фоні парламентіади
Європа правішає
Віктор Ющенко у Вінниці
Підробки
Аварії
Фінал конкурсу «Євробачення»
Відвідини Кривого Рогу
Університетське соціологічне опитування
Старт процесу створення «Силіконової долини» у Вінниці
Перші серйозні тривоги
Здається, домовились!
Не все так просто!
Нарешті!
Другий тайм політичного протистояння
Я — лауреат журналістської премії імені Костянтина Гришина
Рейтингове ранжування університетів як різновид інформаційно-іміджевого рейдерства
Роботу дамо — але погодьтесь їхати за межі Вінниці
15 червня — червона віха календаря для моєї сім’ї
Ювілей президента
Ректорат, Наглядова рада і колектив університету єдині, як ніколи!
Зниження посадових окладів науково-педагогічним працівникам університетів зі статусом національного на фоні обіцянок уряду про їх підвищення
Декілька думок з приводу незалежного тестового оцінювання знань випускників шкіл
Чергове винесення керівниками держави «сміття з хати»
Завершення прийому документів
Результати конкурсу
Під прапор Юлії Тимошенко
Техногенна аварія під Львовом
Мій старт у команді Юлії Тимошенко
Старт дострокових парламентських виборів
З’їзд БЮТ
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.