Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

Ось і сталося те, чого одні хотіли, а інші боялися — у понеділок 2-го квітня 2007 року о 19-й годині 10 хвилин Президент України Віктор Ющенко виступив по телебаченню зі зверненням до українського народу, в якому оголосив про підписання ним щойно указу про дострокове припинення повноважень нинішнього складу Верховної Ради України і призначення дострокових парламентських виборів на 27 травня нинішнього року.

Верховна Рада України, терміново зібравшись пізно увечері на своє позачергове засідання у складі 262 народних депутатів із 450 за списком, оскільки крім фракцій регіонів, соціалістів і комуністів на екстрене засідання з’явилися лише півтора десятка «перебіжчиків» від опозиції та ще начебто опозиціонер Сергій Головатий, засудила президентський указ, назвавши його антиконституційним, відмовилася його виконувати і прийняла кілька постанов, в одній із яких зобов’язала уряд не реагувати на указ президента про дострокові вибори і не виділяти на їх проведення кошти, в другій — звернулась до Ради Європи з пропозицією дати правову оцінку подіям в Україні, а третьою — відмінила рішення попереднього складу Верховної Ради України кінця 2004 року про зміни у складі Центральної виборчої комісії, відновивши той її склад, який очолював Сергій Ківалов.

Кабінет Міністрів, який зібрався в середині ночі, прийняв постанову, в якій також визнав указ президента про дострокове припинення повноважень нинішнього складу Верховної Ради України антиконституційним і якою усім органам влади в столиці та на місцях заборонив виконувати цей указ, та зобов’язав усіх виконувати лише рішення парламенту і уряду та посилити охорону приміщень, в яких працюють владні структури.

Проти цієї постанови голосували лише міністр оборони Гриценко та міністр закордонних справ Яценюк.

На ранок 3-го квітня ні «Голос України», ні «Урядовий кур’єр» не оприлюднили саме цей Указ Президента України, хоча зобов’язані були це зробити. Фактично, цим зроблена спроба відстрочити набуття чинності цього указу, оскільки президентський сайт не входить в число тих ЗМІ, яким надано право офіційно доводити укази президента до відома громадян.

Але, якщо сьогодні вийде «Президентський вісник» з текстом указу, то все одно цей указ набуде чинності, і згідно з Конституцією України його потрібно буде усім виконувати. А незгодним слід звернутись до Конституційного Суду України і чекати його вердикту. І якщо КСУ визнає указ неконституційним, то президент держави повинен буде його відмінити і відмінити усі наслідки прийняття цього указу.

А невиконання президентського указу після його оприлюднення тягне за собою звільнення з посад усіх державних службовців, котрі його проігнорували.

Тож склалася ситуація жорсткого протистояння парламентської більшості і уряду з президентом та парламентською опозицією. Чим це закінчиться, сьогодні спрогнозувати важко. Адже, якщо він відмінить указ і закриє очі на те, що парламент та уряд його відмовились виконувати, то дні Віктора Ющенка на президентській посаді залишаться ліченими — або президентський пост на пропозицію комуністів скасують, або президент підпаде під імпічмент ще до закінчення своєї каденції.

Якщо ж президент наполягатиме на виконанні указу, а парламент та уряд будуть відмовлятись це робити, то втілити в життя указ не буде іншої можливості окрім застосування сили, тобто, введення до Києва армійських частин та спецназу СБУ, котрі залишаються під командуванням президента.

Парламент та уряд розраховують на внутрішні війська та міліцію. Але реформи Юрія Луценка не пройшли марно — в середній та низовій ланках цих органів, до яких ще не дійшли руки генералів, котрі повернулись до керівництва після відставки Юрія Луценка з поста міністра внутрішніх справ, є багато людей, які не піднімуть зброю ні на Юрія Луценка та його соратників, ні на солдатів армії. Тож, швидше за усе, силовий варіант виграє президент. Але навряд чи при цьому не проллється кров. А якщо вона проллється, то це може перерости в громадянську війну, результатом якої будуть людські жертви, занепад економіки і втрата міжнародного іміджу, а можливо і формування України лише на правому березі Дніпра з відходом Лівобережної України та Криму до Росії, або створенням на цих територіях невизнаних держав типу Косово, Придністров’я та Абхазії чи Північної Осетії.

О 10-й годині 3-го квітня розпочалося чергове засідання Верховної Ради України. Воно розпочалося з виступу Сергія Головатого — народного депутата від опозиційної «Нашої України», який встиг побувати перед цим і в списках опозиційного БЮТ, і який у своєму виступі осудив та визнав неконституційним, забувши, що таким правом наділений лише Конституційний Суд, президентський указ про розпуск парламенту. Потім з осудом указу виступили соціаліст Іван Бокій, комуністка Катерина Самойлик, Прем’єр-міністр Віктор Янукович, комуніст Петро Симоненко та інші. А уповноважена в справах з прав людини Ніна Карпачова наголосила на тому, що, незважаючи на указ президента держави про розпуск парламенту, народні депутати України згідно з конституцією зберігають свої повноваження до обрання нових народних депутатів. Наш земляк соціаліст Іван Бондарчук свій виступ побудував на дифірамбах Сергію Головатому, а регіонал Василь Кисельов оголосив президента держави злочинцем і запропонував звернутись до нього з вимогою піти у відставку.

Сергій Головатий, взявши слово для репліки, оголосив, що за вчорашній виступ на засіданні Верховної Ради України йому сьогодні зранку телефоном уже погрожували люди із президентської охорони. — Дивно, чому він про це не сказав під час основного виступу?

Слухаючи виступи народних депутатів, основну масу яких склали комуністи та соціалісти, я не міг позбутись відчуття дежавю — саме у такий спосіб і в таких тонах та словах на партійних з’їздах часів Радянського Союзу нещадно таврували «антипартійні групи» та дисидентів.

О 12-й годині «5 канал» повідомив, що вийшов «Президентський вісник», в якому опубліковано текст Указу Президента України про дострокове припинення повноважень нинішнього складу парламенту та оголошення дострокових парламентських виборів. А це означає, що даний президентський указ набрав сили і усі, хто його не виконуватиме, фактично, стають порушниками конституції держави.

Навколо будинку парламенту за інформацією телебачення збирається усе більше людей під прапорами парламентської більшості та уряду, ставляться усе нові і нові намети в наметовому містечку.

З’явилися колони людей під прапорами парламентської більшості та уряду і на Майдані Незалежності у Києві, з якого вчора розійшлися після мітингу прихильники президента та опозиції.

Парламент АР Крим оголосив про підтримку дій Верховної Ради України та Кабміну, а Львівська обласна рада оголосила про підтримку дій Президента України. А це уже можна розглядати як початок розколу української держави.

У цей же день Президент України Віктор Ющенко зібрав у себе нараду голів обласних та Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій, на якій 24 губернатори підписали документ про згоду з проведенням дострокових парламентських виборів. Не підписали цей документ лише голови державних адміністрацій міст Києва і Севастополя, а також керівники АР Крим. Більше того, ніхто з останніх на цю нараду, навіть, не прибув.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Почну з політики
ВАКівське попередження
Реакція на «троянського коня» проректорів кількісно великих університетів
Чого більше в дунайському протистоянні — іноземних грошей чи вітчизняного непорозуміння?
Міжгалузева нарада з питань розвитку науки у ВНЗ
То що ж приніс нам рік 2006-ий?
Політична боротьба за владу в Україні загострюється
Захист Юлії
Закон про Кабмін як еквівалент іншого результату третього туру президентських виборів 2004 року, отриманого два роки потому
Захист Олександра
Десятка найпрестижніших університетів світу
Лише гієни з такою ж насолодою добивають позбавленого прайдової влади лева
Вінниччина у дзеркалі 2006 року
Особливості лютневого засідання Президії АПНУ
Репліки
Вінницькій області — 75
Підсумкова колегія у Харкові
Таку б упертість — та на добрі справи!
Про те, як Генеральна Прокуратура України формує з Юрія Луценка чоловічий політичний аналог Юлії Тимошенко
9-та книжка моєї історико-публіцистичної серії зажила своїм життям
Мітинги «За» і «Проти»
Нова фаза протистояння
Змагання по перетягуванню політичного канату
Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна»
Тиждень радикальних політичних кроків та європейських оцінок
Справи олімпіадно-конкурсні
Єльценіада на фоні парламентіади
Європа правішає
Віктор Ющенко у Вінниці
Підробки
Аварії
Фінал конкурсу «Євробачення»
Відвідини Кривого Рогу
Університетське соціологічне опитування
Старт процесу створення «Силіконової долини» у Вінниці
Перші серйозні тривоги
Здається, домовились!
Не все так просто!
Нарешті!
Другий тайм політичного протистояння
Я — лауреат журналістської премії імені Костянтина Гришина
Рейтингове ранжування університетів як різновид інформаційно-іміджевого рейдерства
Роботу дамо — але погодьтесь їхати за межі Вінниці
15 червня — червона віха календаря для моєї сім’ї
Ювілей президента
Ректорат, Наглядова рада і колектив університету єдині, як ніколи!
Зниження посадових окладів науково-педагогічним працівникам університетів зі статусом національного на фоні обіцянок уряду про їх підвищення
Декілька думок з приводу незалежного тестового оцінювання знань випускників шкіл
Чергове винесення керівниками держави «сміття з хати»
Завершення прийому документів
Результати конкурсу
Під прапор Юлії Тимошенко
Техногенна аварія під Львовом
Мій старт у команді Юлії Тимошенко
Старт дострокових парламентських виборів
З’їзд БЮТ
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.