Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

Газета «Погляд» за 1–7 лютого 2007 року передрукувала в перекладі на українську мову інформацію із британської газети «The Times» під заголовком «10 кращих університетів світу», в якій подається десятка кращих університетів світу, визначена шляхом опитування 736 роботодавців із найбільших кампаній світу та 3000 викладачів з університетів провідних держав.

Оскільки моя книжка націлена у першу чергу на студентів і школярів, то я вирішив, що ця інформація буде цікавою і моїм читачам. Тож подаю її в дещо скороченому вигляді. Але підкреслюю одразу ж, що мова йтиме не про 10 найкращих з точки зору першоджерела університетів, а, фактично, мова йде про 10 найпрестижніших сьогодні університетів. Адже інший підбір роботодавців та викладачів університетів для опитування цілком імовірно може дати відмінний від наведеного список десяти кращих унiверситетів. І таких списків може виявитися безліч, котрі будуть відрізнятися, можливо, на одну або кілька назв, а можливо матимуть і цілком інший вигляд.

Перше місце за престижем посів Гарвардський університет, який засновано у 1636 році в американському місті Кембриджі, що у штаті Массачусетс, США. В цьому університеті навчається біля 27 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання 27488 доларів США.

Друге місце за престижем посів Кембриджський університет, який засновано у 1209 році в англійському місті Кембриджі, Великобританія. В цьому університеті навчається біля 21,5 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання 18590 доларів США в перерахунку з фунтів стерлінгів і євро.

Третє місце за престижем посів Оксфордський університет, який засновано у 1117 році в англійському місті Оксфорді, Великобританія. В цьому університеті навчається трохи більше 22,5 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання еквівалент 15400 доларів США.

Четверте місце за престижем посів Массачусетський технологічний інститут, який засновано у 1861 році в американському місті Кембриджі, що у штаті Массачусетс, США. В цьому університеті навчається трохи більше 10 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання 30600 доларів США.

П’яте місце за престижем посів Йельський університет, який засновано у 1701 році в американському місті Нью-Хейвені, що у штаті Коннектикут, США. В цьому університеті навчається біля 11,5 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання 29820 доларів США.

Шосте місце за престижем посів Стенфордський університет, який засновано у 1891 році в американському місті Стенфорді, що у штаті Каліфорнія, США. В цьому університеті навчається біля 19 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання 29847 доларів США.

Сьоме місце за престижем посів Каліфорнійський технологічний інститут, який засновано у 1891 році в американському місті Пассадені, що у штаті Каліфорнія, США. В цьому університеті навчається лише трохи більше 2 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання 25355 доларів США.

Восьме місце за престижем посів Каліфорнійський унiверситет у Берклі, який засновано у 1868 році в американському місті Берклі, що у штаті Каліфорнія, США. В цьому університеті навчається більше 31,5 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання 16476 доларів США.

Дев’яте місце за престижем посів Імперський коледж Лондона, який засновано у 1868 році в англійському Лондоні, Великобританія. В цьому університеті навчається трохи більше 12 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання еквівалент 20700 доларів США.

Десяте місце за престижем посів Принстонський університет, який засновано у 1746 році в американському місті Принстоні, що в штаті Нью-Джерсі, США. В цьому унiверситеті навчається трохи менше 7 тисяч студентів, кожний з яких сплачує в рік за навчання 29910 доларів США.

Як бачите, у цей список не попав жоден університет з Франції, Німеччини, Італії, Іспанії, Португалії, Австрії, Японії, Росії, Китаю, Індії, скандинавських країн, незважаючи на те, що у цих країнах є університети, престиж яких за межами США і Канади є не нижчим, ніж у тих, що попали до списку. Уже це свідчить про те, що експертами були у переважній більшості випускники саме тих університетів, які і були названі найкращими. Очевидно, що інший підбір експертів дасть і інший список кращих університетів світу.

Із інших джерел мені відомо, що кожний із перерахованих вище університетів має річний бюджет еквівалентний, або, принаймні, не набагато менший річного бюджету держави Україна. У цьому легко переконатись, якщо перемножити плату за навчання на кількість студентів у кожному університеті, та врахувати те, що плата за навчання в американських університетах не перевищує 10 % їхніх бюджетів.

Із наведеної інформації витікає, що найпрестижніші університети світу сьогодні за кількістю студентів, котрі в них навчаються, є еквівалентними провідним університетам України, а такого гіганта як НТУУ «КПІ», в якому навчається більше 40 тисяч студентів, серед них взагалі немає. Тож ідею об’єднання вітчизняних вузів до такого рівня, щоб у кожному обласному центрі був лише один університет, мабуть не варто підтримувати ні на державному рівні, ні на місцевих. Адже усі українські університети є, принаймні, не меншими за чисельністю студентів від Принстонського університету, який посів десяте місце за престижем, і є в кілька разів більшими за цим показником від Каліфорнійського технологічного інституту, який у престижному рейтингу йде сьомим.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Почну з політики
ВАКівське попередження
Реакція на «троянського коня» проректорів кількісно великих університетів
Чого більше в дунайському протистоянні — іноземних грошей чи вітчизняного непорозуміння?
Міжгалузева нарада з питань розвитку науки у ВНЗ
То що ж приніс нам рік 2006-ий?
Політична боротьба за владу в Україні загострюється
Захист Юлії
Закон про Кабмін як еквівалент іншого результату третього туру президентських виборів 2004 року, отриманого два роки потому
Захист Олександра
Десятка найпрестижніших університетів світу
Лише гієни з такою ж насолодою добивають позбавленого прайдової влади лева
Вінниччина у дзеркалі 2006 року
Особливості лютневого засідання Президії АПНУ
Репліки
Вінницькій області — 75
Підсумкова колегія у Харкові
Таку б упертість — та на добрі справи!
Про те, як Генеральна Прокуратура України формує з Юрія Луценка чоловічий політичний аналог Юлії Тимошенко
9-та книжка моєї історико-публіцистичної серії зажила своїм життям
Мітинги «За» і «Проти»
Нова фаза протистояння
Змагання по перетягуванню політичного канату
Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна»
Тиждень радикальних політичних кроків та європейських оцінок
Справи олімпіадно-конкурсні
Єльценіада на фоні парламентіади
Європа правішає
Віктор Ющенко у Вінниці
Підробки
Аварії
Фінал конкурсу «Євробачення»
Відвідини Кривого Рогу
Університетське соціологічне опитування
Старт процесу створення «Силіконової долини» у Вінниці
Перші серйозні тривоги
Здається, домовились!
Не все так просто!
Нарешті!
Другий тайм політичного протистояння
Я — лауреат журналістської премії імені Костянтина Гришина
Рейтингове ранжування університетів як різновид інформаційно-іміджевого рейдерства
Роботу дамо — але погодьтесь їхати за межі Вінниці
15 червня — червона віха календаря для моєї сім’ї
Ювілей президента
Ректорат, Наглядова рада і колектив університету єдині, як ніколи!
Зниження посадових окладів науково-педагогічним працівникам університетів зі статусом національного на фоні обіцянок уряду про їх підвищення
Декілька думок з приводу незалежного тестового оцінювання знань випускників шкіл
Чергове винесення керівниками держави «сміття з хати»
Завершення прийому документів
Результати конкурсу
Під прапор Юлії Тимошенко
Техногенна аварія під Львовом
Мій старт у команді Юлії Тимошенко
Старт дострокових парламентських виборів
З’їзд БЮТ
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.