Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

8-го травня до мого робочого кабінету завітали два офіцери з УБЕЗ, які продемонстрували пластиковий ламінований диплом про закінчення нашого університету, де красувався мій особистий підпис і саме у тому варіанті, який я передав до Центру виготовлення пластикових дипломів, що уже 5 років діє при нашому міністерстві.

Я свій підпис визнав, але офіцери мене запевнили, що диплом фальшивий і попросили підняти архівні дані на людину, яка числилась власником цього диплому. Піднявши архівні дані, я переконався, що дійсно така особа в нашому університеті ніколи не навчалась і у нас ніколи диплом не отримувала.

Показали офіцери мені і додаток до диплома, який виготовляється в самому університеті. Що це фальшивка, хоча і на ній стояв мій підпис, я переконався одразу, оскільки мій підпис був скріплений печаткою, підробленість якої кидалась у вічі одразу — на ній не було ідентифікаційного коду університету.

Як повідомили мені офіцери, виробників цих документів вони уже взяли, а зараз збирають лише докази на підтвердження, що ці документи дійсно є фальшивками.

І те, що фальшивими документами торгують уже люди, які причетні до їхнього централізованого виготовлення в Центрі при міністерстві, є ще одним свідченням того, що перехід до централізованого складання тестів по вступу до університетів замість їхнього складання в кожному університеті приведе до аналогічного результату — сертифікати, виготовлені в Центрі тестування, теж стануть з часом товаром з-під поли. Як це уже сталося в Росії, котра раніше нас перейшла на централізовану сертифікацію знань школярів. Нещодавно я прочитав у «Московських новостях» інтерв’ю з щойно звільненим директором Російського центру тестування, в якому він визнав крах цієї системи і, як доказ, навів такий факт — у Башкирії 85 % випускників сільських шкіл склали тести на «відмінно» і тепер претендуватимуть на місця в московських університетах. Прочитавши це, я згадав, що два роки тому читав репортаж про журналістське дослідження того, як у Якутії 90 % випускників шкіл склали централізовані тести на «відмінно».

А наші українські політики, стверджуючи те, що передача владних повноважень із центру на місця згідно з Конституційною реформою сприятиме боротьбі з корупцією, одночасно намагаються нас переконати у тому, що централізація виготовлення документів про якість знань випускників шкіл, то теж є засіб боротьби з корупцією. І де тут логіка?

У цьому розділі варто згадати і про те, що у березні нинішнього року мене, головного бухгалтера університету Ліану Нечепуренко та начальника університетської канцелярії Едуарда Кірчанова викликав до себе слідчий обласної прокуратури Голубенко, який продемонстрував нам довідки про зарплату для нарахування пенсії, начебто видані нашим університетом людям, які, як виявилось, в університеті ніколи не працювали. Поставивши свої підписи і відбиток університетської печатки поряд з тими, що стояли на довідках, ми одразу ж продемонстрували слідчому, що ніякого відношення університет до виготовлення цих довідок не має, оскільки підписи на них навіть віддалено не нагадували ні мій підпис, ні підпис головного бухгалтера, а відбиток університетської печатки відрізнявся від відбитка печатки на довідці не лише розмірами і конфігурацією букв, але і кількістю використаних слів.

А далі сталося те, чого я ніяк не очікував, і що мене дуже здивувало — на вимогу слідчого Голубенка і я, і Нечепуренко змушені були свої підписи поставити на трьох сторінках (у мене в рядку їх виявилось штук по п’ять, а рядків десь приблизно по двадцять на кожній сторінці, а Ліані Нечепуренко — в якої букви удвічі мілкіші моїх — своїх підписів довелось поставити удвічі більше). Більше того, кожному із нас довелося ще на трьох сторінках переписувати статті із якогось юридичного журналу, аби у такий спосіб дати зразки наших почерків. А на моє здивоване запитання — навіщо так багато, адже кількох рядків і кількох підписів досить, аби переконатись, що ні наші почерки ні наші підписи не схожі на ті, що мають місце на довідках — слідчий мені відповів, що так треба за процедурою, інакше суд у нього не прийме до розгляду справу. І лише тепер я зрозумів, чому слідство по деяких справах ведеться роками — адже, якщо по справі проходить, наприклад, сто свідків, і кожному з них крім показань за протоколом, який складає слідчий, треба ще по три сторінки написати якихось текстів і на трьох сторінках густо поставити підписи, то лише на їх одноразові допити слідчому треба буде потратити не менше місяця. А якщо він веде слідство, скажімо, по семи кримінальних справах одночасно, то щодня кожній з них він може приділяти не більше години. А тому із простих розрахунків витікає, що на завершення кожної з цих кримінальних справ слідчому фізично потрібно буде не менше 7 місяців. І виявляється, що прискорити розслідування кримінальних справ можна, принаймні, втричі, якщо замість трьох сторінок підписів і трьох сторінок зразків почерку слідчий буде брати їх, ну, наприклад, лише на півсторінки.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Почну з політики
ВАКівське попередження
Реакція на «троянського коня» проректорів кількісно великих університетів
Чого більше в дунайському протистоянні — іноземних грошей чи вітчизняного непорозуміння?
Міжгалузева нарада з питань розвитку науки у ВНЗ
То що ж приніс нам рік 2006-ий?
Політична боротьба за владу в Україні загострюється
Захист Юлії
Закон про Кабмін як еквівалент іншого результату третього туру президентських виборів 2004 року, отриманого два роки потому
Захист Олександра
Десятка найпрестижніших університетів світу
Лише гієни з такою ж насолодою добивають позбавленого прайдової влади лева
Вінниччина у дзеркалі 2006 року
Особливості лютневого засідання Президії АПНУ
Репліки
Вінницькій області — 75
Підсумкова колегія у Харкові
Таку б упертість — та на добрі справи!
Про те, як Генеральна Прокуратура України формує з Юрія Луценка чоловічий політичний аналог Юлії Тимошенко
9-та книжка моєї історико-публіцистичної серії зажила своїм життям
Мітинги «За» і «Проти»
Нова фаза протистояння
Змагання по перетягуванню політичного канату
Рейтинг вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна»
Тиждень радикальних політичних кроків та європейських оцінок
Справи олімпіадно-конкурсні
Єльценіада на фоні парламентіади
Європа правішає
Віктор Ющенко у Вінниці
Підробки
Аварії
Фінал конкурсу «Євробачення»
Відвідини Кривого Рогу
Університетське соціологічне опитування
Старт процесу створення «Силіконової долини» у Вінниці
Перші серйозні тривоги
Здається, домовились!
Не все так просто!
Нарешті!
Другий тайм політичного протистояння
Я — лауреат журналістської премії імені Костянтина Гришина
Рейтингове ранжування університетів як різновид інформаційно-іміджевого рейдерства
Роботу дамо — але погодьтесь їхати за межі Вінниці
15 червня — червона віха календаря для моєї сім’ї
Ювілей президента
Ректорат, Наглядова рада і колектив університету єдині, як ніколи!
Зниження посадових окладів науково-педагогічним працівникам університетів зі статусом національного на фоні обіцянок уряду про їх підвищення
Декілька думок з приводу незалежного тестового оцінювання знань випускників шкіл
Чергове винесення керівниками держави «сміття з хати»
Завершення прийому документів
Результати конкурсу
Під прапор Юлії Тимошенко
Техногенна аварія під Львовом
Мій старт у команді Юлії Тимошенко
Старт дострокових парламентських виборів
З’їзд БЮТ
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.