Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У понеділок 21 серпня на Херсонщині виникли пожежі в лісових масивах двох районів. За два дні пожежі знищили ліс на території в 4,5 тисячі гектарів.

У ці ж дні Херсонщину планово відвідував Президент України Віктор Ющенко. Він спочатку літаком облетів місця пожеж, а потім особисто брав участь у гасінні пожежі і дав дуже жорстку оцінку діям міністра Міністерства надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, який прибув на місце пожежі через 4 години після президента, а через деякий час вилетів до Києва, незважаючи на те, що пожежі ще до кінця погашеними не були, однак надавши інформацію Віктору Ющенку про повну перемогу бійців МНС над вогнем.

22 серпня Віктор Ющенко дав інтерв’ю засобам масової інформації, в якому негативно оцінив як міністра Міністерства надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, так і міністра транспорту Миколу Рудьковського, роботу яких президент вважає непрофесійною, а тому вимагає від Прем’єр-міністра Віктора Януковича їх звільнення з мінiстерських посад.

Але Віктор Янукович не погодився негайно виконати президентське побажання ні по Нестору Шуфричу, ні по Миколі Рудьковському і заявив, що у всіх аваріях на транспорті та пожежах потрібно спочатку з’ясувати винних, а потім уже приймати рішення про ступінь покарання міністрів.

Однак, чи то об’єктивно, чи завдяки прискіпливій увазі ЗМІ, але відчуття, що резонансних аварій в Україні, особливо на транспорті, побільшало після призначення Шуфрича і Рудьковського міністрами, уже виникло не лише у нашого президента, але і у мене, і в інших людей, і, судячи з повідомлень ЗМІ, не лише в Україні.

Президент Віктор Ющенко, за інформацією, що поступила у ЗМІ з його секретаріату, в разі, якщо Прем’єр-мiністр Віктор Янукович не звільнить з посади міністра МНС Нестора Шуфрича, буде ініціювати включення цього питання до порядку денного засідання РНБОУ.

На мій погляд, Віктор Янукович буде захищати Нестора Шуфрича навіть у разі, якщо сам прийде до висновку, що той, як міністр МНС, не відбувся, оскільки Партія регіонів, лідером якої є прем’єр-міністр, включила Нестора Шуфрича у свій виборчий список під № 5. І його звільнення з посади міністра МНС за неспроможність ефективно керувати цим міністерством автоматично нанесе полiтичний удар по виборчих амбіціях блоку Партії регіонів.

З другого боку, якщо Віктор Ющенко, оголосивши свою оцінку про нездатність Шуфрича і Рудьковського працювати на посадах міністрів, не доможеться їх відставки, то цим нанесе політичної шкоди не лише собі, як президенту держави, але автоматично ударить і по виборчих амбіціях пропрезидентського політичного блоку НУНС.

Тож боротьба між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем у питанні відповідності Шуфрича і Рудьковського міністерським посадам обіцяє бути напруженою і безкомпромісною на усьому відрізку часу до 30 вересня.

Але навряд чи ця боротьба локалізується лише навколо цих політичних постатей. Мабуть вона спалахуватиме і на інших напрямках. І приклади цьому уже є. Так у середу 22 серпня представники секретаріату прем’єр-міністра висунули одразу два обвинувачення на адресу секретаріату президента, в одному з яких звинуватили секретаріат президента у тому, що звідти надійшли вказівки посольству України у Москві не сприяти отриманню позитивних результатів візиту Віктора Януковича до Росії, який щойно відбувся, і під час якого виникали труднощі, обумовлені саме пасивною позицією працівників українського посольства. А друге обвинувачення обумовлене неявкою 22 серпня до Полтави на виїзне засідання Кабінету Міністрів України семи губернаторів, які, начебто, це зробили за вказівкою секретаріату президента.

У відповідь на перше із цих обвинувачень міністр Мінiстерства закордонних справ Арсеній Яценюк, який є № 3 у виборчому списку блоку НУНС, одразу ж направив до Москви комісію з перевіркою і заявив, що в разі, якщо обвинувачення підтвердиться, то причетні до нього посадові особи українського посольства у Москві будуть звільнені зі своїх посад, але в разі, якщо обвинувачення не підтвердиться, то він вимагатиме від прем’єр-міністра увільнити зі своїх посад тих працівників його секретаріату, які висунули безпідставне обвинувачення на адресу працівників українського посольства у Москві.

У відповідь на друге обвинувачення із секретаріату президента у ЗМІ надійшло пояснення, що ніхто ніяких вказівок губернаторам не давав, оскільки, якби така вказівка була, то на засідання Кабміну не з’явилися б не сім губернаторів, а набагато більше. Самі ж губернатори, які не з’явились на виїзне засідання Кабміну, пояснили, що воно було позаплановим, раптово оголошеним, а тому ламало усі їхні сплановані перед святкуванням Дня незалежності акції, тому вони вирішили проводити свої планові заходи, вважаючи, що це буде набагато корисніше, ніж в якості глядачів відсидіти день на виїзному засіданні Кабміну, членами якого вони не є, а тому їхня присутність не є там обов’язковою, на відміну від тих акцій, які вони самі спланували на 22 серпня.

У свою чергу з секретаріату президента 22 серпня на адресу міністра енергетики Бойка і голови «Нафтогазу України» Бакуліна прозвучало звинувачення у тому, що вони ведуть сепаратні переговори з росіянами про передачу газотранспортної системи України у спільне з росіянами управління. У зв’язку з цим Президент Віктор Ющенко заявив, що ніхто не має права вести такого роду переговори без його дозволу і попередив про персональну відповiдальність усіх, хто порушуватиме закон. А Юлія Тимошенко, виступаючи цього ж дня у Тернополі перед виборцями, заявила, що після приходу до влади в результаті виборів 30 вересня вона гарантує усім сьогоднішнім посадовцям, хто підпише хоч якісь документи, пов’язані з втратою Україною її газотранспортної системи, 15 років ув’язнення за статтею Кримінального Кодексу, яка визначає такий термін покарання усім тим, хто зрадить національні інтереси держави. У відповідь міністр енергетики Бойко заявив, що він ніяких таких переговорів не веде, а Бакулін підтвердив, що дійсно такі переговори веде, але в обмін на дозвіл Україні самостійно добувати газ для себе на російських газових родовищах. Своєю заявою Бакулін, фактично, «підставив» Бойка, оскільки хто повірить у те, що ці переговори ведуться за спиною у міністра без його відома.

І, я думаю, що ці взаємні обвинувачення не є останніми у цьому календарному році.

Постскриптум 1: вечірні новини 25-го серпня знову показали палаючий ліс у Херсонській області — той, який начебто уже загасили, та пожежу в сосняку в гірському районі Криму.

Дивлячись на ці кадри, я ще більше переконуюсь у справедливості теорії, що існують такі люди, які притягують неприємності в усі справи, якими вони займаються. І в рамках цієї теорії доводиться робити висновок, що представником саме такої категорії людей є Нестор Шуфрич.

Тож, якщо Нестор Шуфрич дійсно бажає добра рідній країні, він повинен добровільно піти у відставку з посади міністра Міністерства надзвичайних ситуацій, аби своєю постаттю не притягувати катаклізми на терени України.

І якщо новий склад Верховної Ради України після виборів знову буде «штормити», то у цьому, на мій погляд, у першу чергу «винен» буде Віктор Янукович, який поставив Нестора Шуфрича п’ятим номером у своєму списку і у такий спосіб забезпечив йому проходження до нового складу парламенту.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Хто дбатиме про вищу освіту?
Політичні іскри від пожеж на Херсонщині
Провінційні особливості нинішнього святкування Дня Незалежності
Особливості цьогорічного святкування Дня Незалежності у Києві
www.mokin.com.ua
Міністр освіти і науки у Вінниці
Загальні збори колективу університету
Присудження Юлії Тимошенко звання «Почесний професор ВНТУ»
Посвята першокурсників у студенти
Юлія Тимошенко в університеті
Верховна Рада, Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський «не здаються»
Атака комуністів
Трішки про події за кордоном
Поїздка до Києва
Особливості нинішньої передвиборчої агітації
Вибори
Післявиборні перемовини і очікування
Реакція на непряме звинувачення
Відповідь на звернення Тетяни Антонець до правоохоронних органів
Приємні новини
Ремонт
Тиждень на колесах
І навчальні плани підготовки програмістів у нас сучасні, і видумки Степанця про хабарництво не знайшли підтвердження
Звинувачення за межами логіки і законодавства
Старт Верховної Ради України 6-го скликання
Ніхто на права студентів оздоровлюватись в санаторії-профілакторії не посягає
Голодомор
27 листопада — червоний день БЮТівського календаря
Що скаже СБУ?
Нагорода
Перша перемога демократичної коаліції у парламенті, або Арсеній Яценюк — спікер
Переосмислення ролі передач Савіка Шустера і радіо «ЕРА»
Осічка
Прелюдія
Чи можуть прищепити учням несприйняття приниження принижені вчителі?
Юлія Тимошенко — прем’єр-міністр України
Повернення до традиції в призначенні міністра освіти і науки
Битва за бюджет
Чим ще запам’ятаються останні дні 2007 року?
Мені — 65
Репліки
Пляма
Фініш тримісячної податкової перевірки
Нарешті!
Науковий «лохотрон»
Лист у «Дзеркало тижня» Сергію Рахманіну
Віктор Балога відмежовується
А може це послання від Вищого Розуму?
У податкової перевірки відкривається «друге дихання»
«Валентинка» і її наслідки
Перша сходинка на тернистому шляху до наукового лауреатства
Газова атака на територію України як салют на честь нового «Газпромівського» Президента Росії
Запрошення міністра
Загальні збори Академії педагогічних наук України
Перша підсумкова колегія міністра Івана Вакарчука
Відкрите звернення до обласної прокуратури, управління по боротьбі з корупцією у Вінницькій області та обласного управління СБУ
100 днів уряду Юлії Тимошенко
Лист у відповідь народному депутату України Олегу Зарубінському
Університетські новини станом на 10.04.2008
Сенсаційна подія на освітянській і законодавчій нивах України
Кілька думок після шоу «Великі українці» на телеканалі «Інтер»
Яскраве свідчення примарності коаліційної вікторії
Студенти ВНТУ виходять на лід у новому льодовому палаці
Топ-200 за результатами 2007 року
Рокіровка по-російськи
Про перенесення спору з податківцями в суд
Перша перемога над податківцями
То хто ж вони — великі українці?
Леонід Черновецький знову мер Києва
Прорив інформаційної блокади
Відмова від участі в соціологічному проекті КМІС
Я — радник Прем’єр-міністра України
Обговорення проекту нової редакції закону про вищу освіту
Нарада голів спецрад Київського наукового регіону
Вінницькі податківці продовжують ігнорувати рішення суддів
Захист Ані
Провал штурму урядової фортеці
Пітсбург
З приходом нового начальника у Вінницькій обласній ДПА відношення до законів не змінилось
Стихія
Лист міністру стосовно проекту нових умов прийому до вищих навчальних закладів
Чергова війна на Кавказі — грузино-осетинська по формі, але грузино-російська по суті
Економічна оцінка загальнодержавної тестової технології вступу до вищих навчальних закладів
17-а річниця незалежності України
Звіт ректора про роботу у 2007–2008 навчальному році
Розширене засідання парламентського комітету з питань науки і освіти, присвячене захисту прав інтелектуальної власності
Політична криза в Україні
Справедливість є, і за неї варто боротись!
Підтримка Інституту гідробіології НАН України
Зустріч з Президентом
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.