Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У вівторок 29 січня 2008 року до університету в черговий раз завітала Головний податковий ревізор Вінницької міської податкової інспекції М. М. Охріменко. Цього разу вона принесла на підпис акт перевірки університету на предмет сплати податків — перевірки, розпочатої ще у жовтні 2007 року, тобто більше трьох місяців тому.

Сама перевірка, фактично, тривала не більше двох тижнів після першого пришестя 4-х податківців на чолі з Охріменко М. М. у кінці жовтня на початку листопада минулого року. А в інші місяці Охріменко лише приносила чергове направлення на перевірку — усього таких направлень було п’ять — та нагадувала ректору через головного бухгалтера, що він повинен з’явитись на зустріч з Головою обласної податкової адміністрації Лайтарнюком, якщо хоче, щоб акт перевірки був лояльним.

Оскільки податківці під час перевірки знайшли лише дві невеликі суми недоплати університетом податків по ПДВ — з кількох пільгових путівок у санаторії та з незначної кількості продуктів, закуплених до їдальні з базару — то я не бачив необхідності йти просити когось за зменшення штрафних санкцій, а тому не йшов і не просився на зустріч з головним податківцем області. А тому перевірка продовжувалась в надії, що щось буде «накопане» таке, яке змусить мене прийти на поклон. І оскільки нічого серйозного податківцями в університеті не «накопувалось», то десь в середині листопада вони придумали суму штрафних санкцій у півтора мільйони гривень за відсутність касового апарату у їдальні. А керівник ревізійної групи М. М. Охріменко і у листопаді, і у грудні, і у січні продовжувала наполягати на тому, що, якщо я хочу, щоб вони цей штраф в акт перевірки не вписували, то повинен піти до головного податківця області і домовитись з ним про це. І навіть коли я їй пред’явив роз’яснення ДПА, опубліковане в їхньому головному журналі, про те, що згідно з чинним законодавством розрахункова книга, якою користується наша їдальня, і касовий апарат — це по суті одне і те ж та відрізняється лише технічною реалізацією, а тому штрафувати за використання розрахункової книги з відривними квитанціями замість касового апарату ніхто нікого не має права, вона все одно наполягала на моїй явці до її начальства. Така настирність мене здивувала. Адже у Вінниці усі знають, що я хабарі не беру і не даю ні грошима, ні послугами, тож залишилось лише одне припущення — комусь із високого начальства не подобається моя підтримка БЮТ і, можливо, головний податківець області спробує переконати мене у тому, що недоцільно ректору національного університету підтримувати БЮТ та Юлію Тимошенко, якщо він хоче мати добре відношення до себе місцевих податкових органів.

Тож, як людина, яка вірить Юлії Тимошенко і свідомо пішла на підтримку БЮТ, добре розуміючи ще тоді, що це спричинить у майбутньому певні проблеми, я остаточно прийняв рішення не йти ні на які контакти, а чекати акта перевірки у тому вигляді, який йому буде надано ревізорами.

І ось переді мною цей акт з’явився. І в ньому основний акцент зроблено на штрафні санкції до університету за не встановлення касового апарату у студентській їдальні за весь термін дії закону про реєстратори розрахункових операцій (РРО), тобто, майже на півтора мільйони гривень.

На моє зауваження про те, що згідно з роз’ясненнями центрального органу ДПА, даними в № 2 за 2008 рік журналу «Дебет-Кредит», розрахункова книга з відривними квитанціями, якою користувалась усі ці роки наша їдальня, згідно з чинним законодавством про РРО є аналогом касового апарату, а тому нарахування штрафу є незаконним, М. М. Охріменко заявила, що ми маємо право оскаржити їх рішення у суді, і що вона, навіть, ні хвилини не сумнівається у тому, що цей суд ми виграємо.

Я, звичайно ж, на акті написав усе те, що написано в роз’ясненні ДПА, і ще раз підкреслив незаконність нарахованого штрафу. Одночасно я прийняв рішення не просто йти до суду і домагатись скасування незаконного штрафу, накладеного на університет податківцями, а звернутись до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням, аби вона дала вказівку розібратись, чому податківці вписують в акт штрафні санкції, завідомо знаючи, що вони є незаконними.

Тож 30 січня 2008 року я відіслав через канцелярію університету на адресу Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко листа, в якому виклав усе те, про що описано вище та який закінчувався такою фразою:

«Прошу Вас дати доручення розібратись, чому уже більше трьох місяців здійснюється психологічний тиск на мене — ректора університету, що підтримує БЮТ, з використанням Вінницького міського органу ДПА та ігноруванням пояснень про відсутність порушень в їдальні університету, які ґрунтуються на роз’ясненнях самої ж ДПА, опублікованих в їхньому ж журналі.

З повагою –

ректор ВНТУ, академік АПНУ           Б. І. Мокін

Додатки:

1). Копії 5 направлень на перевірку — 5 сторінок.

2). Копія 39 та 40 сторінок акту перевірки — 2 сторінки.

3). Копія роз’яснень ДПА у журналі «Дебет-Кредит» — 2 сторінки»


У другій половині цього ж дня я вирушив до Києва, оскільки на четвер 31 січня був запрошений на чергове засідання Президії Академії педагогічних наук України. А з собою я прихопив і копію листа до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, добре усвідомлюючи те, що помічник прем’єр-міністра, якому мій лист попаде до рук, не стане її відволікати від справ читанням цього листа, а направить його одразу у ДПА України, звідки мій лист надійде для надання роз’яснень керівнику Вінницької ДПА, власне на дії якого я і скаржусь. Тому я вирішив підключити до передачі мого листа прем’єр-міністру і свого соратника по боротьбі за перемогу БЮТ на Вінниччині Георгія Філіпчука, який нині посідає посаду міністра екології в уряді Юлії Тимошенко.

З Георгієм Філіпчуком ми зустрілись цього ж дня пізно увечері і домовились, що він передасть мого листа особисто першому віце-прем’єр-міністру Олександру Турчинову, який є першим заступником Юлії Тимошенко не лише в уряді, але і в партії «Батьківщина».

Тепер чекатиму подальшого розвитку подій.

А завершити розповідь я хочу повідомленням про те, що у четвер 31 січня 2008 року на засіданні Президії АПНУ мені була вручена Почесна Грамота у зв’язку з 65-річним ювілеєм. Після завершення засідання президії я одразу ж стартував у напрямку до Вінниці і о 15 годині 30 хвилин був уже в своєму університетському кабінеті. З 16-ї години 45 хвилин до 18 години 20 хвилин я читав лекцію по «Математичних методах ідентифікації та оптимізації динамічних систем» потоку майбутніх магістрів, які у нас навчаються у другу зміну, у зв’язку з тим, що у першу половину дня ми декого з них використовуємо як асистентів під час проведення практичних занять зі студентами бакалаврату, а після лекції ще встиг подивитись на конкурс капітанів та домашнє завдання команд КВН Інститутів автоматики, будівництва та машинобудування, які цього вечора в актовому залі виборювали першість у фіналі університетських змагань КВН. Інтелігентний гумор наших студентів мені сподобався і сприяв піднесенню настрою.

До речі, дехто змагання КВН в Україні перейменував на КВК (клуб веселих і кмітливих), але у нашому університеті ми залишились вірними традиції іменувати ці змагання, незважаючи на те, що вони проходять виключно українською мовою, саме КВН, розуміючи під цією абревіатурою «клуб веселих і найкмітливіших».

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Хто дбатиме про вищу освіту?
Політичні іскри від пожеж на Херсонщині
Провінційні особливості нинішнього святкування Дня Незалежності
Особливості цьогорічного святкування Дня Незалежності у Києві
www.mokin.com.ua
Міністр освіти і науки у Вінниці
Загальні збори колективу університету
Присудження Юлії Тимошенко звання «Почесний професор ВНТУ»
Посвята першокурсників у студенти
Юлія Тимошенко в університеті
Верховна Рада, Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський «не здаються»
Атака комуністів
Трішки про події за кордоном
Поїздка до Києва
Особливості нинішньої передвиборчої агітації
Вибори
Післявиборні перемовини і очікування
Реакція на непряме звинувачення
Відповідь на звернення Тетяни Антонець до правоохоронних органів
Приємні новини
Ремонт
Тиждень на колесах
І навчальні плани підготовки програмістів у нас сучасні, і видумки Степанця про хабарництво не знайшли підтвердження
Звинувачення за межами логіки і законодавства
Старт Верховної Ради України 6-го скликання
Ніхто на права студентів оздоровлюватись в санаторії-профілакторії не посягає
Голодомор
27 листопада — червоний день БЮТівського календаря
Що скаже СБУ?
Нагорода
Перша перемога демократичної коаліції у парламенті, або Арсеній Яценюк — спікер
Переосмислення ролі передач Савіка Шустера і радіо «ЕРА»
Осічка
Прелюдія
Чи можуть прищепити учням несприйняття приниження принижені вчителі?
Юлія Тимошенко — прем’єр-міністр України
Повернення до традиції в призначенні міністра освіти і науки
Битва за бюджет
Чим ще запам’ятаються останні дні 2007 року?
Мені — 65
Репліки
Пляма
Фініш тримісячної податкової перевірки
Нарешті!
Науковий «лохотрон»
Лист у «Дзеркало тижня» Сергію Рахманіну
Віктор Балога відмежовується
А може це послання від Вищого Розуму?
У податкової перевірки відкривається «друге дихання»
«Валентинка» і її наслідки
Перша сходинка на тернистому шляху до наукового лауреатства
Газова атака на територію України як салют на честь нового «Газпромівського» Президента Росії
Запрошення міністра
Загальні збори Академії педагогічних наук України
Перша підсумкова колегія міністра Івана Вакарчука
Відкрите звернення до обласної прокуратури, управління по боротьбі з корупцією у Вінницькій області та обласного управління СБУ
100 днів уряду Юлії Тимошенко
Лист у відповідь народному депутату України Олегу Зарубінському
Університетські новини станом на 10.04.2008
Сенсаційна подія на освітянській і законодавчій нивах України
Кілька думок після шоу «Великі українці» на телеканалі «Інтер»
Яскраве свідчення примарності коаліційної вікторії
Студенти ВНТУ виходять на лід у новому льодовому палаці
Топ-200 за результатами 2007 року
Рокіровка по-російськи
Про перенесення спору з податківцями в суд
Перша перемога над податківцями
То хто ж вони — великі українці?
Леонід Черновецький знову мер Києва
Прорив інформаційної блокади
Відмова від участі в соціологічному проекті КМІС
Я — радник Прем’єр-міністра України
Обговорення проекту нової редакції закону про вищу освіту
Нарада голів спецрад Київського наукового регіону
Вінницькі податківці продовжують ігнорувати рішення суддів
Захист Ані
Провал штурму урядової фортеці
Пітсбург
З приходом нового начальника у Вінницькій обласній ДПА відношення до законів не змінилось
Стихія
Лист міністру стосовно проекту нових умов прийому до вищих навчальних закладів
Чергова війна на Кавказі — грузино-осетинська по формі, але грузино-російська по суті
Економічна оцінка загальнодержавної тестової технології вступу до вищих навчальних закладів
17-а річниця незалежності України
Звіт ректора про роботу у 2007–2008 навчальному році
Розширене засідання парламентського комітету з питань науки і освіти, присвячене захисту прав інтелектуальної власності
Політична криза в Україні
Справедливість є, і за неї варто боротись!
Підтримка Інституту гідробіології НАН України
Зустріч з Президентом
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.