Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У п’ятницю 16 травня на телеканалі «Інтер» завершилось телешоу, назва якому «Великі українці», яке тривало 8 місяців, і в якому спочатку було визначено 100 «Великих українців», а потім 10. На заключному етапі телеглядачі своїми дзвінками і СМС-ками повинні були упорядочити цю десятку.

В якому ж порядку розмістились «Великі українці» із попередньо визначеної десятки?

Перше місце посів, набравши 648 тисяч голосів (40,02 % від загальної кількості), Київський князь Ярослав Мудрий. Друге місце за хірургом Миколою Амосовим — 322 тисячі голосів (19,88 %). Третім фінішував лідер Організації українських націоналістів Степан Бандера — 261 тисяча голосів (16,11 %). Лише четвертим виявився письменник Тарас Шевченко, якому прогнозували перше місце, — 150 тисяч голосів (9,3 %). Аж на п’ятому місці опинився гетьман Богдан Хмельницький, за якого проголосував я, — 64 тисячі голосів (4,2 %). Як для свого вкладу в Україну високе шосте місце посів футбольний тренер Валерій Лобановський — 51 тисяча голосів (3,18 %). У політика В’ячеслава Чорновола, який нещодавно пішов з життя, сьоме місце — 42 тисячі голосів (2,63 %). В кінці десятки з незначними відмінностями в результатах розмістились відповідно філософ Григорій Сковорода — 28 тисяч голосів (1,73 %), поетеса Леся Українка — 26 тисяч голосів (1,64 %) та письменник Іван Франко — 24 тисячі голосів (1,49 %).

А уже на другий день вранці в радіопередачі «Ранок з Бі-Бі-Сі» я почув повідомлення, що 400 тисяч голосів за Ярослава Мудрого, котрого в шоу репрезентував екс-віце-прем’єр Дмитро Табачник, були подані з 80 телефонів за останні два дні до завершення цього телевізійного проекту.

Запахло скандалом. Пригадуючи, як невпевнено себе вів у п’ятницю 16 травня у заключній телепередачі її ведучий і автор проекту Савік Шустер, я майже повірив у повідомлення Бі-Бі-Сі, хоча важко повірити у те, що з кожного із 80-и телефонів можна було протягом двох діб зробити по 5000 дзвінків. Але, якщо згадати, що на один дзвінок потрібно півхвилини, а в 48 годинах вміщується 5760 півхвилин, то теоретично 400 тисяч дзвінків з 80 телефонів за дві доби зробити можна.

І скандал вибухнув, а ініціював його сам шеф-редактор цього проекту Вахтанг Кіпіані. Далі я процитую уривок зі статті Маші Томак «На що перетворився проект «Великі українці»?», опублікованій в № 89 за 23 травня газети «День». Вона пише: «Найгучніший проект українського телебачення останнього часу — і, історичний, між іншим, і просвітительський, перетворився на найбільший за останній час медійний скандал, зав’язаний, очевидно, на старій добрій звичці підлаштовувати під свої інтереси соціологію, навколо соціологічні проекти і навіть народне волевиявлення. Українець № 1 мав би стати проекцією на те, чим сьогодні живе суспільство і якою українці бачать свою країну. Принаймні саме таким його анонсував телеканал «Інтер». Що ми маємо замість цього? Звинувачення у фальсифікації з вуст Вахтанга Кіпіані, які роздулися аж до стін Верховної Ради. Шоу продовжується…

20 травня на сайті «Української правди» в підтримку попередніх заяв шеф-редактора проекту «Великі українці» з’явилася розлога стаття Вахтанга Кіпіані з майже детальним описом технології фальсифікації голосування. «…застосовано дуже просту технологію — «Укргазбанк» виділив 550 тисяч гривень і по базі даних клієнтів і від їхнього імені, і, звісно, без їхньої згоди згенерували через комп’ютер рівно стільки «голосів», скільки було заплановано,» — пише Вахтанг, цитуючи слова Дмитра Табачника: «Я міг би «трахнути» Бандеру Щербицьким, але не зробив цього, бо Щербицький — фігура з минулого…» — з цього зізнання почав виголошувати тост на фуршеті після фіналу «Великих українців» доктор історичних наук, професор, академік, екс-віце-прем’єр з гуманітарної політики Дмитро Табачник. Закінчення спічу було примирливим — «…але я вирішив обрати князя Ярослава Мудрого — фігуру, яка об’єднує Україну…». Відбулося викривлення образу країни, цинічне використання телевізійного проекту для задоволення дріб’язкових амбіцій політичних пігмеїв», — підбиває підсумки Вахтанг Кіпіані…

Сумніви щодо «легітимності» голосування і необхідність провести «службове розслідування» висловила «Телекритиці» одна з ведучих проекту Ганна Гомонай. «Я переконана, що канал має провести «службове розслідування», оприлюднити всі дані про хід голосування. Принаймні, за останній тиждень. Так само доцільно було б перевірити телефонні номери, з яких здійснювались масові дзвінки. Якщо дані про фальсифікацію будуть підтверджені — результати програми, на мою думку, слід буде переглянути. Як би це не було прикро перед Україною і Ярославом Мудрим… за вісім місяців проекту Ярослав Мудрий жодного разу не входив навіть у трійку переможців. А станом на 14 травня, коли в ефір вийшов документальний фільм про Ярослава Мудрого, він справді був на четвертому місці. Тому, очевидно, що переважну кількість голосів, яка не тільки дозволила князю перемогти, але і зробити це з колосальним відривом від інших претендентів — Ярослав Мудрий отримав за останні два дні перед ефіром».

По вуха у сумнівах, докорах і брехні опинилася не тільки вся вітчизняна телекухня, а і вся Україна. Особливого загострення ситуація набула у середу, коли назва проекту «Великі українці» в парі з терміном «фальсифікація» прозвучали з трибуни Верховної Ради з вуст народного депутата Ольги Герасим’юк, яка заявила, що парламентська фракція «Наша Україна-Народна самооборона» вимагає від Верховної Ради створити тимчасову слідчу комісію для розслідування маніпуляцій з голосами телеглядачів у телепроекті «Великі українці»…

Своєрідно прокоментував заяву шеф-редактора проекту і продюсер проекту Єгор Бенкендорф. «Никаких фальсификаций и манипуляций в голосовании не было. Это просто больная фантазия Вахтанга Кипиани», — цитує Кіпіані продюсера у своїй статті для «УП»…

Тим часом кіно- і телекритик Сергій Тримач схиляється до того, що фальсифікація все ж таки відбулася і класифікує її як «антибандерівську акцію». А ініціативу створення парламентської комісії він вважає апріорі безрезультатною: «Складно не повірити, що фальсифікації не було. Півмільйона голосів за один день — навряд чи це можна якось спростувати. Я ще за місяць до кінця голосування дізнався про те, що з великим відривом лідирує Степан Бандера, і що з приводу цього на телеканалі Інтер чимало переживань, як це виглядатиме: Бандера на чолі списку великих українців. Це була, так би мовити, антибандерівська акція. Я вірю, що наміри були благими — щоб не посварити суспільство. От вам компромісна фігура Ярослава Мудрого. Все це аргументи. Але коли це робиться так грубо і значною мірою повторюється усе те, що відбувалося раніше у цій і інших сферах… Можна зманіпулювати всім — ось що вони нам показали. У кожній сфері нами можна просто зманіпулювати, начхати на всі наші волевиявлення. Це шокує. Ці люди продовжують працювати в межах тих технологій, в яких вони завжди працювали. Це така більшовицька хамська звичка — нібито під хорошими гаслами, але насправді погляд народу на історію практично ігнорується й нав’язується щось зовсім інше».

Хоча так само складно повірити, що Бандера номер один. Це більш ніж сумнівно. Ні центральна Україна, ні північна, ні тим більше південна і східна Бандеру не несуть, як прапор. Але принаймні з його постаттю не було таких маніпуляцій.

Досвід показує, що Верховна Рада створює десятки комісій і практично жодна з них навіть найменшою результативністю не позначається. Це політичний галас.

Ми чуємо, бачимо і читаємо заяви керівництва Інтера про те, що це, мовляв, наклеп і все нормально. Але тут цікавою є передусім реакція суспільства. І це, власне, тест для самого суспільства. Якщо суспільство утреться і скаже: ну що ж, буває… і не зробить моральних висновків… Бо нам показали, що моралі не існує. «Бога нет и все позволено» — за відомою формулою. Ніяких приписів, ніяких норм немає. Можна вкинути мільйон, два, скільки завгодно голосів. Якщо суспільство утреться, значить, таке суспільство і табачники в ньому — це норма. Значить це і є мільйони табачників, для яких фальсифікації є нормою», — кінець цитати зі статті Маші Томак.

Постскриптум: у № 122 за 15 липня 2008 року газети «День» я побачив колонку під заголовком: «Ім’я Росії — Сталін». У цій публікації наведені дані про те, як в Росії йде голосування за «Великих росіян». Станом на цю дату до 12 «Великих» входять: 1) Сталін (249 тисяч голосів), 2) Микола 2-й (208 тисяч), 3) Володимир Ленін ((159 тисяч), 4) Володимир Висоцький (150 тисяч), 5) Олександр Пушкін (107 тисяч). А далі розмістились з суттєво меншими кількостями голосів Олександр Невський, Сергій Радонежський, Юрій Гагарін, Борис Єльцин, Іван Грозний, Сергій Єсенін, Михайло Ломоносов, Петро 1-й та Сергій Корольов. Оскільки це дані Інтернет-голосування, яке спроможні здійснювати лише комп’ютерно-грамотні і до того ж життєво-активні особи, то можна констатувати, що кумирами нинішньої інтелігенції Росії є одночасно тиран і душогуб Сталін, який знищив десятки мільйонів своїх підданих, та слабовольний і «підкаблучний» останній цар Російської імперії, який цю імперію довів до розпаду.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Хто дбатиме про вищу освіту?
Політичні іскри від пожеж на Херсонщині
Провінційні особливості нинішнього святкування Дня Незалежності
Особливості цьогорічного святкування Дня Незалежності у Києві
www.mokin.com.ua
Міністр освіти і науки у Вінниці
Загальні збори колективу університету
Присудження Юлії Тимошенко звання «Почесний професор ВНТУ»
Посвята першокурсників у студенти
Юлія Тимошенко в університеті
Верховна Рада, Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський «не здаються»
Атака комуністів
Трішки про події за кордоном
Поїздка до Києва
Особливості нинішньої передвиборчої агітації
Вибори
Післявиборні перемовини і очікування
Реакція на непряме звинувачення
Відповідь на звернення Тетяни Антонець до правоохоронних органів
Приємні новини
Ремонт
Тиждень на колесах
І навчальні плани підготовки програмістів у нас сучасні, і видумки Степанця про хабарництво не знайшли підтвердження
Звинувачення за межами логіки і законодавства
Старт Верховної Ради України 6-го скликання
Ніхто на права студентів оздоровлюватись в санаторії-профілакторії не посягає
Голодомор
27 листопада — червоний день БЮТівського календаря
Що скаже СБУ?
Нагорода
Перша перемога демократичної коаліції у парламенті, або Арсеній Яценюк — спікер
Переосмислення ролі передач Савіка Шустера і радіо «ЕРА»
Осічка
Прелюдія
Чи можуть прищепити учням несприйняття приниження принижені вчителі?
Юлія Тимошенко — прем’єр-міністр України
Повернення до традиції в призначенні міністра освіти і науки
Битва за бюджет
Чим ще запам’ятаються останні дні 2007 року?
Мені — 65
Репліки
Пляма
Фініш тримісячної податкової перевірки
Нарешті!
Науковий «лохотрон»
Лист у «Дзеркало тижня» Сергію Рахманіну
Віктор Балога відмежовується
А може це послання від Вищого Розуму?
У податкової перевірки відкривається «друге дихання»
«Валентинка» і її наслідки
Перша сходинка на тернистому шляху до наукового лауреатства
Газова атака на територію України як салют на честь нового «Газпромівського» Президента Росії
Запрошення міністра
Загальні збори Академії педагогічних наук України
Перша підсумкова колегія міністра Івана Вакарчука
Відкрите звернення до обласної прокуратури, управління по боротьбі з корупцією у Вінницькій області та обласного управління СБУ
100 днів уряду Юлії Тимошенко
Лист у відповідь народному депутату України Олегу Зарубінському
Університетські новини станом на 10.04.2008
Сенсаційна подія на освітянській і законодавчій нивах України
Кілька думок після шоу «Великі українці» на телеканалі «Інтер»
Яскраве свідчення примарності коаліційної вікторії
Студенти ВНТУ виходять на лід у новому льодовому палаці
Топ-200 за результатами 2007 року
Рокіровка по-російськи
Про перенесення спору з податківцями в суд
Перша перемога над податківцями
То хто ж вони — великі українці?
Леонід Черновецький знову мер Києва
Прорив інформаційної блокади
Відмова від участі в соціологічному проекті КМІС
Я — радник Прем’єр-міністра України
Обговорення проекту нової редакції закону про вищу освіту
Нарада голів спецрад Київського наукового регіону
Вінницькі податківці продовжують ігнорувати рішення суддів
Захист Ані
Провал штурму урядової фортеці
Пітсбург
З приходом нового начальника у Вінницькій обласній ДПА відношення до законів не змінилось
Стихія
Лист міністру стосовно проекту нових умов прийому до вищих навчальних закладів
Чергова війна на Кавказі — грузино-осетинська по формі, але грузино-російська по суті
Економічна оцінка загальнодержавної тестової технології вступу до вищих навчальних закладів
17-а річниця незалежності України
Звіт ректора про роботу у 2007–2008 навчальному році
Розширене засідання парламентського комітету з питань науки і освіти, присвячене захисту прав інтелектуальної власності
Політична криза в Україні
Справедливість є, і за неї варто боротись!
Підтримка Інституту гідробіології НАН України
Зустріч з Президентом
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.