Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У середу 5-го вересня до університету завітала лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

Напередодні з її штабом ми домовились, що вона приїде до університету у другій половині дня, коли у студентів закінчаться заняття, щоб бажаючим з нею зустрітись не треба було відпрошуватись у викладачів або йти «у самоволку».

Автомобіль Юлії Тимошенко зупинився на головній університетській площі о 15-й годині 40 хвилин.

Після зустрічі на площі я запросив Юлію Тимошенко до свого кабінету, де на панорамі університету показав, що ми уже маємо з запланованого Генеральним планом розбудови університету і що ще плануємо мати в перспективі.

Протягом 25 хвилин я розповів їй також про особливості навчання у нашому університеті — і про освоєння студентами перших курсів робочих професій та роботу їх за цими професіями на підприємствах під час робочих триместрів, і про наукову інтеграцію магістерської підготовки та аспірантури, завдяки якій ми маємо найвищий по міністерству показник ефективності аспірантської підготовки, і про те, що ми є єдиним університетом України, який є членом Міжнародної асоціації винахідницьких організацій IFIA з центром у Женеві, оскільки маємо найвищий в Україні відносний показник винахідництва, і про підготовку у нашому університеті інженерних кадрів для 70 країн світу, і про створення культурологічної аури в нашому університеті, завдяки якій досягається висока ефективність виховної роботи, і про виконання спільних проектів з десятком університетів Західної Європи, і про способи стимулювання професорсько-викладацького складу до продуктивної праці.

О 16 годині 15 хвилин в актовому залі розпочалося відкрите засідання Ученої ради університету за участю Юлії Тимошенко та вільних від занять після 16-ї години членів професорсько-викладацького складу та студентів університету.

На порядку денному відкритого засідання Ученої ради університету було лише два питання — вручення Юлею Тимошенко свідоцтв на отримання іменних стипендій, встановлених партією «Батьківщина», 7 аспірантам, 7 студентам і 7 учням заочної фізико-математичної школи та вручення Юлії Тимошенко атестата, мантії і конфедератки Почесного професора ВНТУ і її лекція перед аудиторією у цьому ранзі.

Відкривши засідання Ученої ради університету, спочатку протягом 10 хвилин я розповів присутнім про життєвий шлях Юлії Тимошенко, про її досягнення на посаді віце-прем’єр-міністра в уряді Віктора Ющенка та під час роботи прем’єр-міністром, про захист нею кандидатської дисертації у КНЕУ ще в 1999 році, результати якої знайшли своє продовження у висунутій нею нині стратегічній програмі «Український прорив».

Згадав я і про те, що Президент України Віктор Ющенко, виступаючи у 2005 році напередодні Дня Незалежності, назвав уряд Юлії Тимошенко найуспішнішим за роки незалежності держави, а її саму назвав найуспішнішим прем’єр-міністром України. Від себе я додав, що вважаю рішення Віктора Ющенка відправити у відставку уряд Юлії Тимошенко його найбільшою помилкою за всю його політичну кар’єру.

Звернув я увагу і на те, що в Україні та за її межами добре знають лише чотирьох українських жінок — княгиню Ольгу, Лесю Українку, Ліну Костенко і Юлію Тимошенко, яка поєднала в собі кращі державницькі риси княгині Ольги, полководчий талант Жанни д’Арк і ораторсько-полемічні здібності Долорес Ібарурі.

Потім виступила Юлія Тимошенко, яка підкреслила, що в контексті реалізації інтелектуального прориву важливою складовою є турбота про молоду наукову поросль. Тож її політична партія «Батьківщина» вирішила продемонструвати цю турботу конкретно, заснувавши 21-у іменну стипендію для аспірантів, студентів і учнів заочної фізико-математичної школи Вінницького національного технічного університету — по 7 у кожній номінації. Ці стипендії щомісяця будуть виплачуватись з партійного фонду.

Після цього я оприлюднив «Положення про стипендії Юлії Тимошенко» і наказ ректора про присудження цих іменних стипендій. Ці документи мають такий вигляд:


 

УЗГОДЖЕНО                            ЗАТВЕРДЖЕНО

Голова Вінницької                Ректор Вінницького

обласної організації      національного технічного

партії «Батьківщина»                           університету

_________Г. Г. Філіпчук       ____________Б. І. Мокін

29 серпня 2007 року              30 серпня 2007 року


 П О Л О Ж Е Н Н Я
про іменні стипендії
 ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО

1. Номінантами стипендії Юлії Тимошенко можуть бути аспiранти та студенти Вінницького національного технічного університету, які не є номінантами іменної стипендії Президента України, Верховної Ради України або Кабінету Міністрів України і які мають високі індивідуальні досягнення в науковій творчості та навчанні, незалежно від того навчаються вони за державним замовленням чи за контрактом, а також учні середніх шкіл Вінниці і Вінниччини, які навчаються у дворічній заочній фізико-математичній школі Інституту довузівської підготовки Вінницького національного технічного університету і за результатами першого року навчання мають найвищі досягнення.

 Претенденти на отримання стипендії Юлії Тимошенко повинні відповідати наступним вимогам:

2.1 Висока якість наукових досліджень (для аспірантів) та навчання (для студентів і учнів ЗФМШ).

2.2. Любов до України і висока культура поведінки.

2.3. Визнання Конституційної вимоги, що в Україні є лише одна державна мова — українська та вільне володіння українською мовою і її повсякденне вживання.

2.4. Визнання демократії в якості основи суспільно-політичного устрою України і підтримка побудови громадянського суспільства у нашій державі.

2.5. Бачення майбутнього України лише в Європейській спільноті держав і сприяння процесу поступу України в Європу.

3. Стипендія Юлії Тимошенко призначається на один навчальний рік і виплачується помісячно студентам і учням ЗФМШ в період з 1-го вересня року призначення стипендії по 30-е червня року, наступного після її призначення, а аспірантам — з 1-го листопада року призначення по 31-е жовтня року, наступного після призначення.

Загальна кількість стипендій Юлії Тимошенко, що виплачуються в одному навчальному році — 21, із них 7 стипендій — для аспірантів, 7 стипендій — для студентів і 7 стипендій — для учнів ЗФМШ.

4. Місячна стипендія Юлії Тимошенко має наступні розміри: для аспірантів — 500 грн, для студентів — 400 грн, для учнів ЗФМШ — 300 грн. Вона виплачується номінантам щомісяця, незалежно від того, отримують вони державну стипендію чи ні.

5. Претенденти на отримання стипендії Юлії Тимошенко висуваються на спільному засіданні дирекцій відповідних інститутів та їх органів студентського самоврядування.

Претенденти стають номінантами стипендії Юлії Тимошенко після їх затвердження рішенням Вченої ради університету

6. Виплати стипендії Юлії Тимошенко здійснює Вінницька обласна організація партії «Батьківщина».

7. В разі порушення номінантом стипендії Юлії Тимошенко вимог, викладених у пункті 2 цього «Положення», Вчена рада університету може позбавити його права на отримання стипендії і запропонувати Вінницькій обласній організації «Батьківщина» припинити її виплату.

 

 

Про іменні стипендії Юлії Тимошенко
НАКАЗ № 166

На виконання рішення Вченої ради університету від 30 серпня 2007 року по питанню, ініційованому Вінницькою обласною організацією партії «Батьківщина», стосовно присудження 7 аспірантам, 7 студентам і 7 учням ЗФМШ, які відповідають вимогам «Положення», іменної стипендії Юлії Тимошенко

наказую:

1. Присудити іменну стипендію Юлії Тимошенко в розмірі 500 гривень щомісяця на термін з 01 листопада 2007 року по 31 жовтня 2008 року таким аспірантам:

Іщенку Віталію Анатолійовичу — аспіранту кафедри хімії та екологічної безпеки,

Крижановському Євгенію Миколайовичу — аспіранту кафедри моделювання та моніторингу складних систем,

Лисогор Юлії Андріївні — аспірантці кафедри електротехнічних систем електроспоживання,

Лозинському Дмитру Олександровичу — аспіранту кафедри технології та автоматизації машинобудування,

Мошнорізу Миколі Миколайовичу — аспіранту кафедри електромеханічних систем автоматизації,

Никитенко Олені Дмитрівні — аспірантці кафедри комп’ютерних систем управління,

Чебораці Олександру Валерійовичу — аспіранту кафедри обчислювальної техніки.

2. Присудити іменну стипендію Юлії Тимошенко в розмірі 400 гривень щомісяця на термін з 01 вересня 2007 року по 30 червня 2008 року таким студентам:

Богомолову Сергію Віталійовичу — студенту 4-го курсу факультету комп’ютерних систем та мереж,

Бойчук Анні Миколаївні — студентці 4-го курсу факультету автоматики та комп’ютерних систем управління,

Зелінському Вадиму Вікторовичу — студенту 4-го курсу факультету електроенергетики,

Мінову Михайлу Леонідовичу — студенту магістерської програми підготовки в галузі телекомунікацій,

Петруку Роману Васильовичу — студенту 3-го курсу факультету екології та екологічної кібернетики,

Трачевській Оксані Вікторівні–студентці програми спец. підготовки факультету теплоенергетики та газопостачання,

Хлевному Андрію Олександровичу — студенту програми спец. підготовки факультету технології, автоматизації та комп’ютеризації машинобудування.

3. Присудити іменну стипендію Юлії Тимошенко в розмірі 300 гривень щомісяця на термін з 01 вересня 2007 року по 30 червня 2008 року таким учням 2-го року навчання заочної фізико-математичної школи при університеті:

Биковському Сергію Олександровичу — учню Вінницького технічного ліцею,

Вовку Максиму Васильовичу — учню Вінницького технічного ліцею,

Покорі Катерині Олегівні — учениці ЗОШ № 2 м. Калинівки Вінницької області,

Слюсар Анастасії Михайлівні — студентці Могилів-Подільського технологічного технікуму,

Суходолі Миколі Васильовичу — учню ЗОШ села Левківці Тульчинського району,

Цимбалюку Олегу Ігоревичу — учню ЗОШ села Гущинці Калинівського району,

Швидкому Олександру Віталійовичу — учню ЗОШ села Зозів Липовецького району.

4. Першому проректору Грабку В. В. до 03.09.2007 р. організувати виготовлення свідоцтв номінантів іменної стипендії Юлії Тимошенко для забезпечення можливості вручення їх Юлею Володимирівною Тимошенко номінантам під час її відвідин університету 05.09.2007 р.

5. Проректору Леонтьєву В. О. до 20.09.07 р. узгодити з керівництвом Вінницької обласної організації партії «Батьківщина» порядок і місце виплати стипендій Юлії Тимошенко.

6. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Ректор      Б. І. Мокін


 

А далі я викликав на сцену аспірантів, потім студентів, а потім учнів, і Юлія Тимошенко кожному з них вручила свідоцтво на отримання стипендії її імені. Вона ж кожному із них вручила, також, мою книжку «Вибірковий і, звичайно ж, тенденційний літопис, або я так думаю», яка лише сьогодні побачила світ, і яка є десятою в моїй історико-публіцистичній серії.

Цю ж книжку, я в кінці церемонії вручення свідоцтв номінантам стипендії Юлії Тимошенко, подарував і їй особисто.

Зі словами подяки і запевнення Юлії Тимошенко, що стипендіати її імені зроблять усе, аби виправдати її довіру, виступив аспірант Олександр Неборака.

Були бажаючі виступити і ще, але в силу часових обмежень, я нікому більше слова не надав.

А далі відбулася церемонія вручення Юлії Тимошенко звання «Почесний професор Вінницького національного технічного університету», перед початком якої я ще раз нагадав і суть її кандидатської дисертації, і те, в яких жорстких умовах на початку 1999 року, коли вона знаходилась у жорсткій опозиції до правлячого режиму і зазнавала переслідувань, Юлії Тимошенко довелось захищати цю дисертацію. І саме тому, що її дисертація була серйозною науковою роботою, присвяченою створенню механізмів державного регулювання податкової політики, професори Київського національного економічного університету імені Гетьмана, незважаючи на тиск зовні, дружно проголосували за присудження їй наукового ступеня кандидата економічних наук. Тож і Учена рада нашого університету, зважаючи на серйозні наукові результати Юлії Тимошенко, отримані нею в кандидатській дисертації та при створенні стратегічної програми «Український прорив», і незважаючи на її опозиційність, теж одноголосно підтримала пропозицію присвоїти їй наше почесне професорське звання, яке нами нікому не присвоювалось протягом останніх кількох років.

До речі, за всю попередню історію нашого університету Ученою радою звання почесного професора було присуджене лише 11 науковцям, роботи і діяльність яких знайшли суттєву підтримку в середовищі університетського професорсько-викладацького складу.

Юлія Тимошенко стала дванадцятим почесним професором ВНТУ.

Крім вручення атестата почесного професора ми одягли Юлію Тимошенко прямо на сцені у професорську мантію і, щоб не псувати зачіску, лише потримали над її головою конфедератку.

За академічною традицією кожен, хто отримав звання почесного професора, зобов’язаний виступити перед членами Ученої ради і присутніми з 30-хвилинною лекцією. Тож для виголошення такої лекції я надав слово Юлії Тимошенко.

Юлія Тимошенко була щиро зворушена теплим відношенням до неї у нашому колективі і розпочала свою лекцію з заяви про те, що від нас вона отримала першу у своєму державницькому і політичному житті нагороду, якою буде пишатись. А далі вона у своєму виступі зробила акцент на розкритті напрямку «Інтелектуальний прорив» її стратегічної програми розвитку нашої держави. Зал слухав її як заворожений — ніхто не відволікався ні на які інші справи.

Слухаючи Юлію Тимошенко, я ще раз переконався у тому, що рівних їй ораторів сьогодні в Україні немає. Адже її аргументи легко проникають в мозок, і ще до виходу із залу перетворюються на власні переконання.

Прощаючись, ми подарували Юлії Тимошенко також її портрет, на зворотному боці якого наші університетські професори висловили їй найкращі побажання і поставили свої автографи.

До речі, цього ж дня, перед тим, як прибути до нашого університету, Юлія Тимошенко виступила на велелюдному мітингу у Жмеринці і дала прес-конференцію журналістам. А через півгодини після закінчення зустрічі з колективом нашого університету о 18 годині вона уже вийшла на площу імені Василя Стуса (біля «книжки») і протягом двох годин без перерви виступала перед кількома десятками тисяч вінничан, які прийшли на цю площу, аби послухати її. Виступала натхненно і аргументовано — люди, що зібрались, як і у нашому залі, слухали її як зачаровані.

А о 21 годині Юлія Тимошенко уже була в телестудії Вінницького державного телебачення і протягом години давала аргументовані відповіді на запитання телеглядачів.

І у такому ж режимі, наповненому красою слова, красою аргументів і красою форми та невичерпною енергією, Юлія Тимошенко, як відомо, працює під час відвідин будь-якого міста України. Тож нічого дивного не буде у тому, що її політична сила набере під час виборів 30 вересня голосів навіть більше, ніж провладна Партія регіонів.

Завершити розповідь про перебування Юлії Тимошенко в нашому університеті та у Вінниці я хочу тим, що ще раз згадаю про її високу оцінку нашого університету та обіцянку після виборів запросити мене до себе для обговорення напрямків реформування вищої освіти і академічної науки.

А портрет Почесного професора ВНТУ, кандидата економічних наук ТИМОШЕНКО Юлії Володимирівни ми розмістили в корпусах університету поряд із портретом Президента України Віктора Ющенка.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Хто дбатиме про вищу освіту?
Політичні іскри від пожеж на Херсонщині
Провінційні особливості нинішнього святкування Дня Незалежності
Особливості цьогорічного святкування Дня Незалежності у Києві
www.mokin.com.ua
Міністр освіти і науки у Вінниці
Загальні збори колективу університету
Присудження Юлії Тимошенко звання «Почесний професор ВНТУ»
Посвята першокурсників у студенти
Юлія Тимошенко в університеті
Верховна Рада, Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський «не здаються»
Атака комуністів
Трішки про події за кордоном
Поїздка до Києва
Особливості нинішньої передвиборчої агітації
Вибори
Післявиборні перемовини і очікування
Реакція на непряме звинувачення
Відповідь на звернення Тетяни Антонець до правоохоронних органів
Приємні новини
Ремонт
Тиждень на колесах
І навчальні плани підготовки програмістів у нас сучасні, і видумки Степанця про хабарництво не знайшли підтвердження
Звинувачення за межами логіки і законодавства
Старт Верховної Ради України 6-го скликання
Ніхто на права студентів оздоровлюватись в санаторії-профілакторії не посягає
Голодомор
27 листопада — червоний день БЮТівського календаря
Що скаже СБУ?
Нагорода
Перша перемога демократичної коаліції у парламенті, або Арсеній Яценюк — спікер
Переосмислення ролі передач Савіка Шустера і радіо «ЕРА»
Осічка
Прелюдія
Чи можуть прищепити учням несприйняття приниження принижені вчителі?
Юлія Тимошенко — прем’єр-міністр України
Повернення до традиції в призначенні міністра освіти і науки
Битва за бюджет
Чим ще запам’ятаються останні дні 2007 року?
Мені — 65
Репліки
Пляма
Фініш тримісячної податкової перевірки
Нарешті!
Науковий «лохотрон»
Лист у «Дзеркало тижня» Сергію Рахманіну
Віктор Балога відмежовується
А може це послання від Вищого Розуму?
У податкової перевірки відкривається «друге дихання»
«Валентинка» і її наслідки
Перша сходинка на тернистому шляху до наукового лауреатства
Газова атака на територію України як салют на честь нового «Газпромівського» Президента Росії
Запрошення міністра
Загальні збори Академії педагогічних наук України
Перша підсумкова колегія міністра Івана Вакарчука
Відкрите звернення до обласної прокуратури, управління по боротьбі з корупцією у Вінницькій області та обласного управління СБУ
100 днів уряду Юлії Тимошенко
Лист у відповідь народному депутату України Олегу Зарубінському
Університетські новини станом на 10.04.2008
Сенсаційна подія на освітянській і законодавчій нивах України
Кілька думок після шоу «Великі українці» на телеканалі «Інтер»
Яскраве свідчення примарності коаліційної вікторії
Студенти ВНТУ виходять на лід у новому льодовому палаці
Топ-200 за результатами 2007 року
Рокіровка по-російськи
Про перенесення спору з податківцями в суд
Перша перемога над податківцями
То хто ж вони — великі українці?
Леонід Черновецький знову мер Києва
Прорив інформаційної блокади
Відмова від участі в соціологічному проекті КМІС
Я — радник Прем’єр-міністра України
Обговорення проекту нової редакції закону про вищу освіту
Нарада голів спецрад Київського наукового регіону
Вінницькі податківці продовжують ігнорувати рішення суддів
Захист Ані
Провал штурму урядової фортеці
Пітсбург
З приходом нового начальника у Вінницькій обласній ДПА відношення до законів не змінилось
Стихія
Лист міністру стосовно проекту нових умов прийому до вищих навчальних закладів
Чергова війна на Кавказі — грузино-осетинська по формі, але грузино-російська по суті
Економічна оцінка загальнодержавної тестової технології вступу до вищих навчальних закладів
17-а річниця незалежності України
Звіт ректора про роботу у 2007–2008 навчальному році
Розширене засідання парламентського комітету з питань науки і освіти, присвячене захисту прав інтелектуальної власності
Політична криза в Україні
Справедливість є, і за неї варто боротись!
Підтримка Інституту гідробіології НАН України
Зустріч з Президентом
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.