Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

О 10-й годині ранку у вівторок 18 грудня розпочалося засідання Верховної Ради України, першим питанням порядку денного якого було призначення Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра України.

Відкривши засідання після реєстрації 227 народних депутатів, Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк на прохання фракцій БЮТ і НУНС оголосив 30-хвилинну перерву.

Продовження засідання розпочалося о 10 годині 40 хвилин.

Арсеній Яценюк, оголосивши, що Президент України Віктор Ющенко повторно висунув кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра, надав їй слово.

Юлія Тимошенко виступила дуже жорстко. Нагадала про те, що нинішня влада продовжує розбазарювати і розкрадати державне майно, і саме тому протидіє її призначенню на посаду прем’єр-міністра, що хоче встигнути ще щось поцупити. Уже розбазарені нафто- і газоносні шельфи Чорного і Азовського морів, на грані втрати «Енергоатом». Вона відмітила, що останні дні представники влади багато зусиль приклали до того, аби переманити когось із демократичної коаліції, щоб при голосуванні за неї сьогодні не вистачило двох-трьох голосів. І попередила, що, навіть, якщо на кілька місяців вони залишаться при владі, все одно потім доведеться все украдене повернути. Будь-який результат вона сприйме з гідністю. На завершення свого короткого виступу Юлія Тимошенко подякувала усім колегам по коаліції, які вистояли перед спокусами і залякуванням, і запевнила український народ, що його інтереси в парламенті захищати є кому.

Запитань ніхто не задавав, оскільки фракції регіонів, комуністів і Блоку Литвина навіть не зареєструвались, а на запитання своїх соратників по демократичній коаліції Юлія Тимошенко дала відповіді ще при першому представленні.

Спікер надав слово членам Лічильної комісії, які детально розповіли про те, як буде проходити голосування — рукою, з виголошенням у мікрофон своєї згоди чи незгоди і фіксації на екрані зображення народного депутата з піднятою рукою та відеозапису усього процесу.

Спочатку були виголошені прізвища, імена та по-батькові усіх 156 народних депутатів від БЮТ. Кожен із них підняв руку і сказав «За».

Після цього були названі 71 прізвище, ім’я та по-батькові народних депутатів від НУНС. 70 із них підняли руку і сказали «За» і лише Іван Плющ не підняв руки і сказав «Утримуюсь». А 72-й член фракції НУНС Іван Сподаренко цього разу з лікарні, де він лікується після інсульту, до якого додався ще й гіпертонічний криз, до парламенту не прибув — не виключено, що учора йому хтось не те щось вколов.

Отже в сумі за призначення Юлії Тимошенко прем’єр-міністром України було подано 226 депутатських голосів. Тож через 20 хвилин, протягом яких Лічильна комісія оформила офіційний протокол голосування, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк підписав постанову про призначення Юлії Тимошенко прем’єр-міністром України і о 12 годині 15 хвилин офіційно поздоровив її з цим призначенням, а вона після цього пересіла з залу в ложу уряду.

Наступним кроком парламенту стало увільнення Віктора Януковича з посади прем’єр-міністра. Йому було надане прощальне слово. Він звинуватив Юлію Тимошенко та її уряд у всіх бідах 2005 року і висловив сумнів у тому, що нині їй удасться стабілізувати ситуацію, оскільки, на його думку, вона не зможе виконати дані перед виборами обіцянки. На думку Віктора Януковича розклад політичних сил після дострокових виборів не змінився, тож уряду Юлії Тимошенко не буде на кого в парламенті спертися. А Партія регіонів погодилася на дострокові вибори лише тому, щоб відвернути кровопролиття і громадянську війну. Вони будуть підтримувати здоровий глузд, не підтримуватимуть популізм і спроби зруйнувати економіку. Віктор Янукович вперше офіційно оголосив, що Партія регіонів переходить в опозицію. І запропонував членам демократичної коаліції подумати про відповідальність та закликав їх шукати шляхи об’єднання, а не роз’єднання.

На мене промова Віктора Януковича справила гнітюче враження — напрошувалась думка, що він не чекав перемоги Юлії Тимошенко і своєї відставки, тому почав імпровізувати без підготовки і виглядів не як лідер потужної опозиційної сили, а як ображений підліток, у якого відiбрали любимий велосипед.

На мій погляд, йому треба було лише сказати, що його уряд зробив те, що зміг, і нехай новий уряд зробить більше — це виглядало б красиво. Але схоже, що позавчора в Росії, де він взяв участь у з’їзді правлячої партії, першим номером якої є нинішній російський президент Володимир Путін, Віктору Януковичу пообіцяли вплинути на Віктора Ющенка з метою недопущення Юлії Тимошенко до влади, і те, що цього не сталося, вибило його з рівноваги.

Спікер Арсеній Яценюк подякував Віктору Януковичу за роботу на посаді прем’єр-міністра і звернув увагу на те, що в Україні вперше так демократично здійснюється передача влади. Після цього він запропонував знову підняттям рук прийняти постанову про увільнення Віктора Януковича з посади прем’єра.

Але з процедури побажали виступити кілька народних депутатів України, тож Арсеній Яценюк перш ніж розпочати голосування змушений був їм надати слово.

Анатолій Матвієнко звернув увагу на те, що чинним законодавством постанова про складення повноважень прем‘єр-міністром передбачена лише у випадку, якщо повноважень його вирішила позбавити та ж коаліція, що і призначила. А в разі складення повноважень у зв‘язку з приходом нового складу Верховної Ради України ніякої постанови приймати не треба, інакше може виникнути абсурдна ситуація існування одночасно двох прем‘єрів.

Народний депутат Бондаренко висловив обурення з приводу змісту виступу Віктора Януковича.

Юрій Луценко акцентував увагу на тому, що, як йому відомо, Януковичу був написаний зовсім іншого змісту виступ, але він не став його зачитувати, а подався в експромт, на який не треба звертати уваги.

Народний депутат Таран-Терен висловив думку, що Януковичем під час виступу керували злість і образа, і він продемонстрував легкодухість.

Іван Заєць нагадав і Віктору Януковичу, і усім іншим народним депутатам про те, в який галоп за час його правління пустились ціни, і що інфляція досягла уже 15 %.

Олександр Турчинов зауважив, що парламент повинен продовжити сьогодні роботу до тих пір, поки не буде сформовано Кабмін.

Арсеній Яценюк на зауваження Анатолія Матвієнка відповів, що є політична домовленість і спільне рішення Погоджувальної ради фракцій і його потрібно виконувати.

Після цього демократична коаліція у такий же спосіб, як і за призначення Юлії Тимошенко прем‘єр-міністром, тобто, руками і голосом, проголосувала за звільнення з цієї посади Віктора Януковича. На мій погляд, уся країна разом з 226-м голосом Арсенія Яценюка, який піднімав руку і говорив «За» останнім, зітхнула з полегшенням.

Стількома ж голосами, але за допомогою системи «Рада», демократична коаліція проголосувала за продовження роботи до тих пір, поки не буде сформовано новий склад Кабміну.

Потім знову за допомогою рук і голосу 226 народних депутатів демократичної коаліції відправили у відставку Кабінет Міністрів Віктора Януковича. Минула ще одна небезпека, адже, якби цього не сталося, то Юлії Тимошенко довелось би керувати міністрами уряду Януковича. І на мій погляд, фракції регіонів і комуністів вірили у те, що ця громіздка процедура на якомусь етапі не спрацює, що викличе розбрат в стані коаліції, і вона розвалиться. Але коаліція із двох фракцій БЮТ і НУНС виявилася міцною.

І ось на трибуні знову Юлія Тимошенко, але уже як повноправний прем‘єр-міністр. Вона по черзі називає претендентів на різні міністерства і дає їм характеристику. Ось ці кандидатури (у тому порядку, в якому їх подавала Юлія Тимошенко):

Перший віце-прем’єр-міністр — Олександр Турчинов (БЮТ),

Віце-прем’єр-міністр — Григорій Немиря (БЮТ),

Віце-прем’єр-міністр — Іван Васюник (НУНС),

Міністр освіти і науки — Іван Вакарчук (по квоті НУНС),

Міністр транспорту і зв‘язку — Йосип Вінський (БЮТ),

Міністр культури і туризму — Василь Вовкун (по квоті НУНС),

Міністр економіки — Богдан Данилишин (по квоті БЮТ),

Міністр праці і соц. політики — Людмила Денисова (БЮТ),

Міністр охорони здоров‘я — Василь Князевич (по квоті НУНС),

Міністр Кабінету Міністрів — Петро Крупко (БЮТ),

Міністр регіонального розвитку та будівництва — Василь Куйбіда (НУНС),

Міністр ЖКХ — Олексій Кучеренко (БЮТ),

Міністр внутрішніх справ — Юрій Луценко (НУНС),

Міністр аграрної політики — Юрій Мельник (з минулого складу уряду по квоті комуністів),

Міністр промислової політики — Володимир Новицький (НУНС),

Міністр юстиції — Микола Онищук (НУНС),

Міністр закордонних справ — Володимир Огризко (квота президента),

Міністр сім’ї, молоді і спорту — Юрій Павленко (НУНС),

Міністр фінансів — Віктор Пинзеник (БЮТ),

Міністр вугільної промисловості — Віктор Полтавець (по квоті БЮТ),

Міністр палива і енергетики — Юрій Продан (по квоті БЮТ),

Міністр охорони навколишнього природного середовища — Георгій Філіпчук (БЮТ),

Міністр оборони — Юрій Єхануров (квота президента),

Міністр із питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи — Володимир Шандра (по квоті НУНС).

Таким чином, до складу Кабміну, крім Юлії Тимошенко, увійшли ще 7 народних депутатів України від БЮТ і 4 за квотою БЮТ, а також 6 народних депутатів України від НУНС та 4 за квотою НУНС. Ще 2 члени уряду увійшли до його складу за поданням Президента України Віктора Ющенка. А оскільки Віктор Ющенко є Почесним головою партії «Наша Україна», яка є складовою частиною блоку НУНС, то можна стверджувати, що Юлія Тимошенко знову отримала уряд, в якому її політична сила (12 членів) не має більшості, адже разом з квотою президента НУНС теж має 12 членів, а аграрного міністра, думаю, їй нав’язали, оскільки у складі її фракції теж є колишній аграрний міністр.

Звертає на себе увагу те, що Юрій Єхануров ще сьогодні вранці давав інтерв‘ю на телекамеру, що не буде голосувати за кандидатуру Юлії Тимошенко. Але в процесі голосування, отримавши, як ми усі здогадались, телефоном вказівку президента, проголосував «За», знявши напругу в країні. До речі, минулого разу, у 2005 році, як ми усі пам‘ятаємо, аналогічно вчинив інший наближений до Президента Віктора Ющенка народний депутат України — Роман Безсмертний. Цим ходом, на мій погляд, і цього разу, як і тоді, Віктор Ющенко вирішив продемонструвати Юлії Тимошенко, хто господар ситуації в країні, щоб вона не подумала проявляти несанкціоновану самостійність в прийнятті доленосних рішень.

Проголосували народні депутати від демократичної коаліції руками і голосом за затвердження складу Кабміну без обговорення і одностайно. І не 226 голосами, а 227, оскільки на це голосування прибув і проголосував «За» навіть Іван Плющ, чим ще раз продемонстрував, що його дії узгоджені з Віктором Ющенком. Але треба віддати належне Віктору Ющенку — попри намагання Партії регіонів схилити його до утворення широкої коаліції, він усе-таки на це не пішов і дав добро на створення демократичної коаліції і демократичного уряду на чолі з Юлею Тимошенко.

А наступного дня — у середу 19 грудня відбулося перше засідання нового складу Кабінету Міністрів України під головуванням Юлії Тимошенко. Воно було постановчим, після чого міністри роз’їхалися по своїх міністерствах.

До речі, цього дня виповнилося 55 років Міністру охорони навколишнього природного середовища і моєму соратнику у Вінниці на дострокових виборах Георгію Філіпчуку. Я його поздоровив телефоном ще біля 8-ї ранку, сподіваючись застати вдома, але, виявилось, що у цей час він уже проводив перше засідання у своєму міністерстві, тож поздоровляти довелось дуже коротко. Цікава деталь, напередодні свого 45-річчя він став Головою парламентського комітету з екології, а через 10 років — напередодні 55-річчя — міністром екології.

Парламент у середу теж працював у сесійному режимі. Була проголосована постанова про припинення повноважень 14 народних депутатів України від БЮТ та НУНС, які стали міністрами. Після цього фракція регіонів зажадала від спікера, щоб він оголосив про припинення існування демократичної коаліції, оскільки в її складі залишилось лише 214 народних депутатів при потрібних для існування 226. Але, звичайно ж, Арсеній Яценюк на цю абсурдну вимогу не зреагував, оскільки і БЮТ, і НУНС мають ще такий довгий список претендентів на входження до парламенту, що їх вистачить для заміни усього складу Верховної Ради України, а не лише 14 депутатів, що вибули у виконавчу гілку влади. Спікер поставив на голосування питання про перерву в роботі парламенту до вівторка — дня, коли ЦВК матиме право прийняти рішення про надання статусу народних депутатів України тим членам БЮТ та НУНС, які є наступними у їхніх виборчих списках, і, отримавши на підтримку цієї пропозиції 244 голоси народних депутатів, оголосив перерву в роботі Верховної Ради України до 25 грудня. Фракції регіонів і комуністів за це рішення не голосували. Особливо мене дивують комуністи — вимагають від демократичної коаліції, щоб вона проголосувала за призначення комуніста Адама Мартинюка першим заступником спікера парламенту, а самі не йдуть назустріч навіть в такому питанні, як перенесення сесійної роботи парламенту на кілька днів до поповнення тимчасово поріділих рядів народних депутатів від БЮТ та НУНС. Але цього разу виручила фракція Литвина.

А увечері цього ж дня на телеканалі «Інтер» виступила зі зверненням до українського народу Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Вона завірила, що попри усі труднощі, які створюють і в подальшому створюватимуть її уряду політичні опоненти, цей уряд виконає усі обіцянки, що були дані людям під час дострокових виборів і лягли в основу передвиборної програми очолюваного нею політичного блоку.

А Президент України Віктор Ющенко у ці дні продовжував перебувати у Швейцарії, де він проходить курс лікування. Хоча, незважаючи на це, президентський указ про виведення зі складу РНБОУ Януковича, Цушка, Гриценка та Яценюка-міністра закордонних справ і введення до її складу Тимошенко, Луценка, Єханурова, Огризка та Яценюка-спікера парламенту, на президентському сайті з’явився.

Цікаву думку висловив з приводу відповідальності за дії нового уряду у передачі Куликова «Свобода слова» на телеканалі ICTV увечері у п’ятницю 21 грудня екс-мiністр оборони, а нині народний депутат України Анатолій Гриценко. Він заявив, що за дії цього уряду в рівній мірі несуть відповідальність і Юлія Тимошенко, і Віктор Ющенко, оскільки президент держави сам вписував у список уряду прізвища міністрів від НУНС і з ним узгоджувала Юлія Тимошенко кожне прізвище міністра від БЮТ. Тож нових міністрів, не узгоджених з Віктором Ющенком, немає. А отже він теж несе відповідальність за дії уряду Юлії Тимошенко.

Що я особисто чекаю від Юлії Тимошенко та її уряду?

А я чекаю від неї усього п’яти речей: по-перше, щоб вона навела порядок в Україні, перекривши контрабанду, розкрадання і корупцію; по-друге, щоб вона змусила олiгархів повернути у державу усю вкрадену державну власність, у тому числі і ту, яка вкрадена шляхом попереднього доведення до банкрутства і подальшої приватизації за безцінь; по-третє, запровадження чесної приватизації на відкритих аукціонах усієї поверненої до держави власності і використання отриманих від приватизації грошей не лише для повернення боргів і підняття заробітної плати, але і для побудови в Україні суспільства знань, що неможливо в принципі без вкладення значних коштів в розвиток освіти і науки; по-четверте, щоб вона посадила за грати хоча б кількох найбільших розкрадачів державного майна із числа олігархів, — тоді усі інші не шкодуватимуть віддавати частину своїх надприбутків (у вигляді чесної сплати податків) на розвиток держави; а по-п’яте, щоб вона без жалю знімала з посад усіх чиновників, які проявили на цих посадах некомпетентність, але не викидала їх зовсім, збільшуючи цим кількість своїх ворогів, а «опускала» їх на ті посади, на яких ці чиновники працювали б компетентно, що робило б їх життя наповненим змістом і радісними подіями та дозволяло з часом забути те приниження, яке чиновник мав під час звільнення його з більш високої посади.

Ці заходи зміцнили б до неї і її уряду віру народу не лише у Центрі та на Заході України, але і на її Сході та на Півдні, без чого загальний успіх неможливий.

Постскриптум 1: 25 грудня на позачерговому засіданні уряду було затверджено на посадах ще кілька високих посадовців: член фракції БЮТ та один із власників «Брокбізнесбанку» Сергій Буряк став головою Державної податкової адміністрації України, власник телеканалу «Інтер» та міністр економіки одного із попередніх урядів Валерій Хорошковський очолив Державну митну службу, керівник ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського» та перший віце-прем’єр-міністр в одному із попередніх урядів Олег Дубина став головою правління НАК «Нафтогаз України», а нещодавно звільненого з посади голови Запорізької обласної державної адмінiстрації Євгена Червоненко призначено керівником Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, який керуватиме цим агентством, фактично, на правах віце-прем’єр-міністра.

Постскриптум 2: 25 грудня Центральна виборча комiсія одноголосно проголосувала за визнання обраними народними депутатами України наступних у виборчих списках БЮТ та НУНС: від НУНС — Ярослава Джорджика, Володимира Шандру, Едуарда Зейналова, Сергія Василенка, Ярослава Кендзьора, Миколу Круця; від БЮТ — Василя Кравчука, Олександра Гудиму, Андрія Павловського, Антоніну Болюру, Миколу Потапчука, Сергія Кошина, Бориса Шиянова, Олексія Зарудного — замість тих народних депутатів України від НУНС та БЮТ, які увійшли до складу Кабміну. Але, оскільки Володимир Шандра став мінiстром, то наступним своїм рішенням на цьому ж засіданні ЦВК замість нього визнала обраним народним депутатом України наступного у виборчому списку НУНС Парубія, а першим на черзі у виборчому списку БЮТ став № 167, у виборчому списку НУНС — № 81.

Постскриптум 3: того ж таки 25 грудня на вечірньому засіданні Верховної Ради України усі, перераховані вище особи, прийняли присягу народного депутата України. Тож парламентська демократична коаліція стала знову нараховувати 227 членів.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Хто дбатиме про вищу освіту?
Політичні іскри від пожеж на Херсонщині
Провінційні особливості нинішнього святкування Дня Незалежності
Особливості цьогорічного святкування Дня Незалежності у Києві
www.mokin.com.ua
Міністр освіти і науки у Вінниці
Загальні збори колективу університету
Присудження Юлії Тимошенко звання «Почесний професор ВНТУ»
Посвята першокурсників у студенти
Юлія Тимошенко в університеті
Верховна Рада, Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський «не здаються»
Атака комуністів
Трішки про події за кордоном
Поїздка до Києва
Особливості нинішньої передвиборчої агітації
Вибори
Післявиборні перемовини і очікування
Реакція на непряме звинувачення
Відповідь на звернення Тетяни Антонець до правоохоронних органів
Приємні новини
Ремонт
Тиждень на колесах
І навчальні плани підготовки програмістів у нас сучасні, і видумки Степанця про хабарництво не знайшли підтвердження
Звинувачення за межами логіки і законодавства
Старт Верховної Ради України 6-го скликання
Ніхто на права студентів оздоровлюватись в санаторії-профілакторії не посягає
Голодомор
27 листопада — червоний день БЮТівського календаря
Що скаже СБУ?
Нагорода
Перша перемога демократичної коаліції у парламенті, або Арсеній Яценюк — спікер
Переосмислення ролі передач Савіка Шустера і радіо «ЕРА»
Осічка
Прелюдія
Чи можуть прищепити учням несприйняття приниження принижені вчителі?
Юлія Тимошенко — прем’єр-міністр України
Повернення до традиції в призначенні міністра освіти і науки
Битва за бюджет
Чим ще запам’ятаються останні дні 2007 року?
Мені — 65
Репліки
Пляма
Фініш тримісячної податкової перевірки
Нарешті!
Науковий «лохотрон»
Лист у «Дзеркало тижня» Сергію Рахманіну
Віктор Балога відмежовується
А може це послання від Вищого Розуму?
У податкової перевірки відкривається «друге дихання»
«Валентинка» і її наслідки
Перша сходинка на тернистому шляху до наукового лауреатства
Газова атака на територію України як салют на честь нового «Газпромівського» Президента Росії
Запрошення міністра
Загальні збори Академії педагогічних наук України
Перша підсумкова колегія міністра Івана Вакарчука
Відкрите звернення до обласної прокуратури, управління по боротьбі з корупцією у Вінницькій області та обласного управління СБУ
100 днів уряду Юлії Тимошенко
Лист у відповідь народному депутату України Олегу Зарубінському
Університетські новини станом на 10.04.2008
Сенсаційна подія на освітянській і законодавчій нивах України
Кілька думок після шоу «Великі українці» на телеканалі «Інтер»
Яскраве свідчення примарності коаліційної вікторії
Студенти ВНТУ виходять на лід у новому льодовому палаці
Топ-200 за результатами 2007 року
Рокіровка по-російськи
Про перенесення спору з податківцями в суд
Перша перемога над податківцями
То хто ж вони — великі українці?
Леонід Черновецький знову мер Києва
Прорив інформаційної блокади
Відмова від участі в соціологічному проекті КМІС
Я — радник Прем’єр-міністра України
Обговорення проекту нової редакції закону про вищу освіту
Нарада голів спецрад Київського наукового регіону
Вінницькі податківці продовжують ігнорувати рішення суддів
Захист Ані
Провал штурму урядової фортеці
Пітсбург
З приходом нового начальника у Вінницькій обласній ДПА відношення до законів не змінилось
Стихія
Лист міністру стосовно проекту нових умов прийому до вищих навчальних закладів
Чергова війна на Кавказі — грузино-осетинська по формі, але грузино-російська по суті
Економічна оцінка загальнодержавної тестової технології вступу до вищих навчальних закладів
17-а річниця незалежності України
Звіт ректора про роботу у 2007–2008 навчальному році
Розширене засідання парламентського комітету з питань науки і освіти, присвячене захисту прав інтелектуальної власності
Політична криза в Україні
Справедливість є, і за неї варто боротись!
Підтримка Інституту гідробіології НАН України
Зустріч з Президентом
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.