Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У п’ятницю 12-го вересня, в проміжок часу з 11-ї до 13-ї години, в Києві в Інституті гідробіології НАНУ на відкритому засіданні вченої ради, на яке були запрошені представники і інших організацій, відбулися відкриті слухання циклу наукових робіт під загальною назвою: «Наукові засади системного моніторингу і управління водними екосистемами та їх практична реалізація на основі ГІС-технологій», висунутого колективом нашого університету на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2008 року, який наряду з ще одним циклом робіт екологічного спрямування пройшов попередній відбір на екологічній секції Комітету по присудженню цих премій. Нагадаю, що авторами цієї комплексної наукової роботи є 5 науковців, із яких четверо представляють наш університет і один іншу наукову організацію.

Представниками нашого університету у цій команді є мій старший син доктор технічних наук, професор Віталій Мокін, два кандидати наук, доценти з очолюваної Віталієм кафедри моделювання і моніторингу складних систем Мирослав Боцула і Георгій Горячев, а також академік АПНУ, доктор технічних наук, заслужений діяч науки і техніки України Борис Мокін, тобто я, як науковий керівник усього циклу робіт, що висувались на здобуття премії.

Представником іншої наукової організації є директор Київського науково-дослідного інституту водогосподарських проблем Держводгоспу, академік УААН, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Анатолій Яцик.

Вступне слово на слуханнях зробив директор Інституту гідробіології НАНУ, академік НАНУ Віктор Романенко. Потім його заступник з наукової роботи, доктор біологічних наук Володимир Якушин оголосив авторський колектив і наші наукові регалії. Після представлення роботи і авторського колективу слово було надане нам. На нашу доповідь головуючим на засіданні було виділено до 30 хвилин без обмеження кількості доповідачів. В якості доповідачів ми виставили Анатолія Яцика по сукупності його наукових робіт та Віталія Мокіна по сукупності робіт нашого університету. Анатолій Яцик, який розповів про розроблені принципи і методики, доповідав 17 хвилин, супроводивши свій виступ 12 слайдами, які йому допомагав демонструвати Мирослав Боцула. Віталій Мокін, який розповів про розроблені моделі і ГІС-технології, доповідав 12 хвилин, супроводивши свій виступ демонстрацією 72 слайдів, які переключались автоматично кожні 10 секунд, яких йому вистачало для розкриття суті продемонстрованого.

По вигляду і зацікавленості членів вченої ради було видно, що доповіді на них справили гарне враження. Потім почалися запитання, на які відповідали не лише Віталій Мокін і Анатолій Яцик, але і я. Після запитань розпочалося обговорення. Жодний із виступаючих, прiзвища і титули більшості з яких я, на жаль, не запам’ятав, не дав нашій роботі негативної оцінки — усі оцінили позитивно. Особливо приємно було слухати заступника Голови Держводгоспу України Миколу Бабича, який дуже високо оцінив ті системи екологічного моніторингу на базі ГІС-технологій, що розроблені нашим колективом для басейнів річок Сіверський Донець, Південний Буг, Прип’ять і Тиса. Він, який ніс відповідальність з боку держави за розв’язання усіх цих проблем, наголосив на тому, що для Сіверського Донця, який тече і в Україні і в Росії, ми розробили систему кращу за альтернативну систему, запропоновану російськими вченими, що було відмічено експертами ООН, а для Прип’яті, яка тече і в Україні і в Білорусії, ми розробили систему кращу за альтернативну систему, запропоновану білоруськими вченими. І не лише розробили, але і впровадили ці системи в життя. Розповів він і про розроблену нашим колективом систему екологічного монiторингу для усієї України, моніторинг водних ресурсів в якій є лише підсистемою, яка теж впроваджена, і для успішного функціонування якої в нашому університеті здійснено навчання екоінспекторів з усіх областей та з Криму, Києва і Севастополя. Завершив обговорення заключним словом голова вченої ради академік НАНУ Віктор Романенко. Він наголосив, що до обговорення сумнiвався в тому, що роботи вчених ВНТУ та Анатолія Яцика не просто складені докупи, а доповнюють одна одну, але після обговорення переконався, що саме в такому поєднанні наші роботи складають одну добре пропрацьовану комплексну роботу по розв’язанню важливої науково-прикладної проблеми, і що саме такий симбіоз вчених водогосподарників і кібернетиків приніс гарні плоди.

Після директора виступив його заступник з наукової роботи Володимир Якушин і запропонував проект рішення. Проект рішення обговорили, внесли в нього корективи і голова вченої ради Віктор Романенко поставив його на голосування.

Голосували двічі — спочатку голосували усі присутні на відкритих слуханнях, а потім лише члени вченої ради. Обидва рази проголосували за підтримку нашої роботи одноголосно.

Тож повертався до Вінниці з Києва наш авторський колектив в піднесеному настрої.

Тепер попереду залишилось лише таємне голосування в загальному списку на пленумі Комітету по присудженню премій, яке відбудеться у жовтні.

На завершення цієї розповіді я хочу зробити рекламу GPS-навігатору, який нещодавно було встановлено на моєму службовому автомобілі, і яким я вперше скористався, прямуючи забитими автомобілями київськими вулицями вранці від гуртожитку АПНУ, розташованого на вул. Артема, де ми зупинялись на ніч, до проспекту Героїв Сталінграда, на якому розміщується Інститут гідробіології НАНУ, а після завершення обговорення, шукаючи дорогу від цього проспекту до виїзду з Києва на Вінницю.

Раніше мені не доводилося бувати на Оболоні, тож цього району Києва я не знаю, а тому без навігатора, думаю, блукав би довго автомобілем, як на шляху майже з центру Києва до Інституту гідробіології, так і на шляху від цього інституту до північного виїзду з міста. А за допомогою підказок і порад навігатора я і до інституту дістався швидко і без зупипинок, і від інституту до автостради на Вінницю теж дістався швидко і без зупинок. З навігатором я тепер буду в’їжджати впевнено у будь-яке крупне місто України, навіть якщо раніше в ньому ніколи не був, адже на прикладі Києва я переконався, що навігатор мені підкаже найкращий маршрут руху до будь-якого об’єкта у будь-якому місті.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Хто дбатиме про вищу освіту?
Політичні іскри від пожеж на Херсонщині
Провінційні особливості нинішнього святкування Дня Незалежності
Особливості цьогорічного святкування Дня Незалежності у Києві
www.mokin.com.ua
Міністр освіти і науки у Вінниці
Загальні збори колективу університету
Присудження Юлії Тимошенко звання «Почесний професор ВНТУ»
Посвята першокурсників у студенти
Юлія Тимошенко в університеті
Верховна Рада, Нестор Шуфрич та Микола Рудьковський «не здаються»
Атака комуністів
Трішки про події за кордоном
Поїздка до Києва
Особливості нинішньої передвиборчої агітації
Вибори
Післявиборні перемовини і очікування
Реакція на непряме звинувачення
Відповідь на звернення Тетяни Антонець до правоохоронних органів
Приємні новини
Ремонт
Тиждень на колесах
І навчальні плани підготовки програмістів у нас сучасні, і видумки Степанця про хабарництво не знайшли підтвердження
Звинувачення за межами логіки і законодавства
Старт Верховної Ради України 6-го скликання
Ніхто на права студентів оздоровлюватись в санаторії-профілакторії не посягає
Голодомор
27 листопада — червоний день БЮТівського календаря
Що скаже СБУ?
Нагорода
Перша перемога демократичної коаліції у парламенті, або Арсеній Яценюк — спікер
Переосмислення ролі передач Савіка Шустера і радіо «ЕРА»
Осічка
Прелюдія
Чи можуть прищепити учням несприйняття приниження принижені вчителі?
Юлія Тимошенко — прем’єр-міністр України
Повернення до традиції в призначенні міністра освіти і науки
Битва за бюджет
Чим ще запам’ятаються останні дні 2007 року?
Мені — 65
Репліки
Пляма
Фініш тримісячної податкової перевірки
Нарешті!
Науковий «лохотрон»
Лист у «Дзеркало тижня» Сергію Рахманіну
Віктор Балога відмежовується
А може це послання від Вищого Розуму?
У податкової перевірки відкривається «друге дихання»
«Валентинка» і її наслідки
Перша сходинка на тернистому шляху до наукового лауреатства
Газова атака на територію України як салют на честь нового «Газпромівського» Президента Росії
Запрошення міністра
Загальні збори Академії педагогічних наук України
Перша підсумкова колегія міністра Івана Вакарчука
Відкрите звернення до обласної прокуратури, управління по боротьбі з корупцією у Вінницькій області та обласного управління СБУ
100 днів уряду Юлії Тимошенко
Лист у відповідь народному депутату України Олегу Зарубінському
Університетські новини станом на 10.04.2008
Сенсаційна подія на освітянській і законодавчій нивах України
Кілька думок після шоу «Великі українці» на телеканалі «Інтер»
Яскраве свідчення примарності коаліційної вікторії
Студенти ВНТУ виходять на лід у новому льодовому палаці
Топ-200 за результатами 2007 року
Рокіровка по-російськи
Про перенесення спору з податківцями в суд
Перша перемога над податківцями
То хто ж вони — великі українці?
Леонід Черновецький знову мер Києва
Прорив інформаційної блокади
Відмова від участі в соціологічному проекті КМІС
Я — радник Прем’єр-міністра України
Обговорення проекту нової редакції закону про вищу освіту
Нарада голів спецрад Київського наукового регіону
Вінницькі податківці продовжують ігнорувати рішення суддів
Захист Ані
Провал штурму урядової фортеці
Пітсбург
З приходом нового начальника у Вінницькій обласній ДПА відношення до законів не змінилось
Стихія
Лист міністру стосовно проекту нових умов прийому до вищих навчальних закладів
Чергова війна на Кавказі — грузино-осетинська по формі, але грузино-російська по суті
Економічна оцінка загальнодержавної тестової технології вступу до вищих навчальних закладів
17-а річниця незалежності України
Звіт ректора про роботу у 2007–2008 навчальному році
Розширене засідання парламентського комітету з питань науки і освіти, присвячене захисту прав інтелектуальної власності
Політична криза в Україні
Справедливість є, і за неї варто боротись!
Підтримка Інституту гідробіології НАН України
Зустріч з Президентом
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.