Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

Усе більше країн світу стривожено повідомляють про випадки захворювання на грип, названий «свинячим», проти якого у людей немає імунітету. Усе більше і більше повідомлень про смерть людей від цієї різновидності грипу, яка в останній стадії переростає в двостороннє крупозне запалення легенів, котре повністю блокує роботу дихальної системи.

За повідомленнями телеканалів від 30 жовтня 2009 року, в західних областях України рахунок померлих від цього грипу уже пішов на десятки. В засобах масової інформації паніка, хоча населення цих областей поводиться спокійно. З аптек зникли усі протизапальні ліки і марля, з якої роблять протигрипозні маски. Я особисто не вірю в те, що марлеві маски здатні перекрити шлях вірусам грипу, адже повітря через них проходить, а віруси з повітрям обов’язково проходять теж. Тут швидше ефект психотерапії має місце.

На позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України, яке зібралося у п’ятницю 30 жовтня, прийняте рішення про відправлення з 31 жовтня на дострокові тритижневі канікули учнів усіх шкіл та студентів усіх вищих навчальних закладів України. Заборонено також проведення усіх заходів, котрі супроводжуються масовими скупченнями людей, в західних областях України та у місті Києві, де зареєстровані випадки захворювання на свинячий грип. У цих регіонах відміняються усі передвиборчі зібрання та концерти відомих артистів на користь якогось із кандидатів у президенти.

Тож у другій половині п’ятниці 30 жовтня я, як ректор, видав наказ на виконання вищевказаного розпорядження Кабміну України. Ось його зміст:


Про виконання розпорядження
Кабміну України

Для запобігання розповсюдженню епідемії грипу, що охопила світ і вторглась в Україну, та на виконання розпорядження Кабміну України з цього приводу,

наказую:

1. Оголосити на термін з 31 жовтня по 21 листопада 2009 року канікули для студентів і аспірантів усіх курсів та усіх форм навчання.

2. Зобов’язати професорсько-викладацький склад працювати під час вимушених студентських канікул над написанням підручників, навчальних посібників, створенням нових лабораторних стендів та дистанційних курсів навчання, а також займатись плановими науковими дослідженнями. Усім іншим працівникам університету з нормованим робочим днем виконувати у цей час свої основні посадові обов’язки.

3. Заборонити під час вимушених студентських канікул будь-які масові зібрання для проведення зборів, агітації, навчання та різного роду шоу.

4. Дозволити проводити навчання на підготовчих курсах для іноземних слухачів групами, не більшими 7 осіб, та планові заняття з української мови для іноземних студентів групами, теж не більшими 7 осіб. Дозволити також проводити заняття на платних курсах за програмами CISCO та Microsoft, але теж групами, не більшими 7 осіб.

5. Викладачів, які мають заборгованості минулих років по відпустках, відправити з 3-го листопада 2009 року у відпустки на терміни від одного дня до 20 днів, згідно з додатком до наказу, складеним відділом кадрів, в якому вказати прізвище, ім’я, по батькові кожного викладача, кафедру, на якій він працює, посаду, рік (або роки), в якому виникла заборгованість, кількість днів відпустки та дату її завершення. Дозволити тим викладачам, яких відправлено у відпустки, зароблені у минулі роки, під час відпустки працювати на платних курсах, з оплатою по договорах підряду.

6. Начальнику відділу кадрів Ляховченко Н. В. додаток до наказу передати директорам навчально-наукових інститутів 2-го листопада 2009 року до 14-ї години.

7. Директорам навчально-наукових інститутів організувати доведення до відома графіка погашення заборгованостей по відпустках до усіх викладачів кафедр, що входять до складу інституту, згідно з додатком до цього наказу, до кінця дня 2-го листопада 2009 року.

8. Запропонувати студентам, які проживають в університетських гуртожитках, на час вимушених канікул перебратись до своїх батьків, залишивши в гуртожитках лише іноземних студентів та за узгодженими заявами тих вітчизняних студентів, у яких немає батьків, або які підпрацьовують паралельно з навчанням на фірмах чи відпрацьовують за планами робочих триместрів.

9. На час вимушених канікул звести роботу їдальні лише до забезпечення продуктами харчування буфетів, розміщених в навчальних корпусах. Не задіяних у цьому процесі працівників їдальні відправити у відпустки.

10. Проректору з науково-педагогічної роботи по організації виховної роботи Пискляровій А. В., з залученням директорів інститутів та заступників деканів факультетів з виховної роботи, до кінця дня 2-го листопада 2009 року розробити графіки чергувань викладачів кафедр в гуртожитках університету на період вимушених канікул та здійснювати контроль за їх дотриманням.

11. Проректору з науково-педагогічної роботи по матеріально-технічному забезпеченню навчального процесу Ковальчуку В. І. розробити план додаткових заходів по дотриманню порядку, правил особистої та протипожежної безпеки і економії енергоресурсів в корпусах та гуртожитках університету на період вимушених канікул і здійснювати контроль за його втіленням у життя.

12. Контроль за виконанням наказу покласти на першого проректора Грабка В. В.

Ректор
Б. І. Мокін


Цього ж вечора, виступаючи перед журналістами, Президент України Віктор Ющенко, який учора зареєструвався кандидатом у президенти як самовисуванець, перед телекамерами звинуватив у розповсюдженні грипу в Україні Кабінет Міністрів і особисто Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, яка не вжила, на його погляд, достатньо дієвих заходів після того, як у США та Європі з’явилися перші ознаки цього грізного захворювання. Він заявив також, що змусить її відзвітувати на найближчому засіданні РНБОУ про те, чому вчасно не було вжито ефективних заходів по профілактиці грипу.

Віктор Ющенко також пояснив, чому він підписав прийнятий Верховною Радою України закон про підвищення соціальних стандартів, який його просив не підписувати не лише Кабінет Міністрів України, але і представники Міжнародного валютного фонду, які навіть пригрозили, що в разі підписання цього закону президентом, МВФ може відмовитись від подальшого пільгового кредитування України, як країни, що не виконує умови стабілізації економіки на фоні кризи. Віктор Ющенко пояснив, що як президент він повинен гарантувати громадянам зростання їхнього добробуту, а пошук грошей для забезпечення цих гарантій, то є завдання не його, а уряду.

Нагадаю, що цей закон, у варіанті, запропонованому народним депутатом України від Блоку Литвина Олегом Зарубінським, був проголосований у парламенті, завдяки об’єднанню зусиль Блоку Литвина, Партії регіонів, комуністів та частини фракції НУНС, яка підтримує В’ячеслава Кириленка. На запитання уряду, звідки взяти біля 100 млрд грн для втілення положень цього закону про підвищення мінімальної зарплати, мінімальної пенсії і мінімального прожиткового мінімуму, народні депутати від Партії регіонів Азаров та Сухий заявили, що з траншу МВФ. Тож, якщо тепер МВФ відмовиться від надання чергового кредитного траншу, то доведеться включати друкарський станок і друкувати нові гроші, які призведуть до такого сплеску інфляції, який одразу ж «з’їсть» підвищення зарплат і пенсій, обумовлене цим законом.

А повертаючись у п’ятницю увечері додому і включивши в автомобілі радіо «Бі-Бі-Сі», я почув голос Прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, який заявив, що, як йому щойно стало відомо із телефонної розмови з Прем’єр-міністром України Юлею Тимошенко, в Україні виникла загроза не заплатити вчасно Росії за природний газ, спожитий у жовтні, оскільки Віктор Ющенко заборонив Національному банку України надавати кредит «Нафтогазу України» для цих розрахунків.

Із новин п’ятниці заслуговує на увагу ще й така: начальник Головного управління державної служби України Тимофій Мотренко повідомив про закінчення службового розслідування стосовно походження диплома про вищу освіту колишнього заступника керівника Секретаріату президента України часів Віктора Балоги, а ще кілька днів тому заступника керівника Служби безпеки України Андрія Кислинського. Службове розслідування показало, що у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка Кислинський ніколи не навчався, а тому і диплома цього університету офіційно не отримував. Він навчався лише один рік в Інституті культури Михайла Поплавського, але був відрахований з першого курсу за несплату за навчання. В інших вищих навчальних закладах він не навчався і не навчається. Тепер уже Генеральна прокуратура буде розслідувати, як у Кислинського з’явився диплом про закінчення Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Цікаво, президент за цей недогляд відправить у відставку головного свого кадровика Тимофія Мотренка, чи обмежиться дозволом Мотренку звільнити когось із клерків Головного управління державної служби?

Постскриптум 1: через кілька днів, на прохання іноземних студентів, я відмінив пункт наказу, згідно з яким невеликими групами їм дозволялось вивчати українську мову, аби хоч чимсь корисним себе зайняти під час вимушених канікул.

Постскриптум 2: у ці дні я прийшов до висновку, що епідемії грипу, які розповсюджуються восени практично кожного року — це є природне явище, закладене в наше життя вищим космічним розумом, який більшість людей називає Богом, для того, щоб у боротьбі з цією сезонною недугою, яка фактично є «масовим щепленням», зміцнювати імунітет кожної людини, в якої він ослаблений, та очищати Землю від людей, в яких цей імунітет або відсутній взагалі, або уже спрацьований боротьбою з усілякими іншими хворобами нижче мінімального порогового рівня — таке-собі специфічне перенесення на людську спільноту ідеології «санітарної очистки лісу шляхом вирубки непридатної для нормального росту частини дерев». Тож кожному з нас треба не панікувати під час епідемії грипу, а здійснювати різноманітні кроки у бік зміцнення імунітету.

Постскриптум 3: у ці ж дні, до університету надійшов вердикт Верховного Суду України на касаційну скаргу колишнього нашого викладача Валентини Довбиш, яку я звільнив за поведінку, несумісну зі статусом викладача вищої школи, а Ленінський районний суд міста Вінниці та обласний апеляційний суди, в яких намагалась оскаржити моє рішення Валентина Довбиш, не знайшли у моїх діях нічого протизаконного. Так ось, Верховний Суд України у моїх діях теж не знайшов нічого протизаконного і визнав рішення Ленінського районного та обласного апеляційного судів про відмову в поновленні на роботі Валентини Довбиш законними.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Перший темношкірий президент США
Володимир Полохало збирає наукову еліту
Обезголовлення українського парламенту
Селекторна нарада
Концерт в честь 70-річчя Леоніда Кучми
Осінні загальні збори АПНУ
Чому ми не відзначаємо День Свободи?
Запасний аеродром
Прямий ефір президента
Ректорські оцінки міністерської системи визначення рейтингів університетів
Володимир Литвин – спікер парламенту
Курс гривні продовжує падати, політики – сваритися, а університет – нормально функціонувати
Коментар до прес-конференції президента
Новорічні поздоровлення ректора
31-е грудня
Роздуми першого січня
Обличчя Сергія Купріянова як віддзеркалення обличчя усієї російської влади
Зустріч з обласним керівником партії «Батьківщина»
А Горбачов виявився далекоглядним
Блокуванню президентом постанов уряду економічна криза і газова війна не завада
На газовому фронті без змін
Факсограма міністру
Це перемога чи поразка?
Аргументи «За» і «Проти» газових угод між Україною і Росією
Зміїний компроміс
Партійні новини Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»
Жага помсти, або чи доцільно некомпетентних і, до того ж, мстивих людей допускати в ревізори?
Штрихи до портретів та репліки
Верховний Суд України ставить крапку
Інша точка зору на критерій оцінки наукових досягнень вченого за індексом цитування
Телеканал «Інтер» як політичний аналог Лисої гори
Хто вони?
Оцінка зовнішнього незалежного оцінювання парламентом
А судді хто?
Весняні загальні збори АПНУ
Криза докотилась і до нашого університету
Ненульовою є імовірність того, що деякі комуністичні лозунги житимуть вічно
Одночасне відзначення 49-ї, 35-ї та 15-ї річниці ВНТУ
Про корисність міністерських звітів
Обласні слухання про рівний доступ до вищої освіти
Кияни і гості столиці в захваті від плагіату
А чи це не докази?
Чи законною є вимога будувати церкви на території державних освітніх закладів?
Полювання на міліцейського «Ізюбра»
Роздуми після «Євробачення»
Листи до ректора
Хто заробляє на солдатах?
Дивне рішення екологічної секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки
Зустріч з Анатолієм Гриценком
Золота медаль української журналістики
Сутичка студента з міліціонером
Рейтинг ВНТУ за результатами 2008 року по проекту ЮНЕСКО «ТОП-200 УКРАЇНА»
Всі на вибори!
Наші студенти не лише добре пишуть програми для комп’ютерів, але і добре грають у футбол
Парламентські слухання стратегії інноваційного розвитку України
Надзвичайна подія в університеті
Версія для прокуратури
Ювілейний з’їзд партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Два листи до міністра на одному тижні
Герой нашого часу
Телевізійна заява російського президента
За якими критеріями висока честь і блага?
Обласна конференція освітян
Особливості святкування 18-річчя незалежності України
Посвята у першокурсники та річні загальні збори колективу
Презентація книги «Стратегія інноваційного розвитку України»
Лист заступнику директора департаменту вищої освіти
Чернівецький експеримент з навігатором
Розширене засідання Кабінету Міністрів України
Скандальна п’ятниця
Зустріч ректорів з президентом в його резиденції
Чорно-біла субота
Скандал в оточенні президента
Кубок ректора з футболу
Роздуми над новими умовами прийому до ВНЗ
Відкритий лист до головного редактора газети «33 канал»
Грип і президент наступають
Кандидати в президенти
Донецьке «Не склалося!» кандидатам у президенти Віктору Ющенку і Віктору Януковичу
Звернення до прем’єр-міністра
Тріумф Юлії Тимошенко у Євгена Кисельова
Педагогічний експеримент
До міністра за роз’ясненнями
Крамольні думки, що виникли під впливом почутого
Зустріч з міністром внутрішніх справ України
Перше січня
Дзвінок від Юлії Тимошенко
Кілька слів про виступи і програми кандидатів у президенти
Вибори президента України
Два характерні у період сесії телефонні дзвінки
Зустріч Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з активом Вінниччини
Оригінальний хід Юлії Тимошенко у відповідь на виклик, кинутий опозицією і псевдосоратниками з парламентської коаліції
Відповідь на анонімну листівку під девізом «Що він скаже завтра?»
Аналіз другого туру виборів президента України
Розширене засідання колегії обласного управління освіти
Президент України Віктор Янукович
Відставка Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко
Чи стане ефективним Кабмін, створений на думку опозиції з порушенням конституції?
Річні збори Національної Академії педагогічних наук України
Захист Наталії Ляховченко
Перспективний план розвитку Вінницького національного технічного університету до 2017 року
Новий губернатор Вінниччини
Завершення педагогічного експерименту
Друга серія Катиньської трагедії
Чи має моральне право президент держави заради підняття іміджу позбавляти країну цінностей, до створення яких він ніякого відношення не мав
Вінницькому національному технічному університету – 50
Перше підсумкове розширене засідання нового складу колегії міністерства освіти і науки України під головуванням міністра Дмитра Табачника
Післяювілейно-передсвятковий напряг
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.