Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У середу 28 жовтня мої помічники, як завжди, зранку поклали мені на стіл два наймасовіших щотижневика Вінниччини — «33 канал» і RIA, які я регулярно переглядаю, аби переконатись, що на їхніх сторінках немає якоїсь інформації про наш університет, часто перекрученої до навпаки.

Цього разу така інформація була в газеті «33 канал». Тож я негайно сів писати спростування цієї інформації у вигляді відкритого листа до головного редактора газети Анатолія Жучинського.

Заголовок листа був таким:


— Про некомпетентність і професійну бездарність журналістки газети «33 канал» Світлани Єрофєєвої

А текст листа мав такий зміст:

— Шановний пане Жучинський!

У № 44 за 28 жовтня очолюваної вами газети «33 канал» опублікована стаття журналістки Світлани Єрофєєвої «ПРОТИ ЗАСИЛЛЯ ІНОЗЕМЦІВ У ПОЛІТЕСІ протестували димовими шашками студенти-націоналісти».

Цей ганебний пасквіль починається такою фразою — цитую: «Декілька вінницьких автономних правих активістів нещодавно піднялися на 4-й поверх головної будівлі Вінницького національного технічного університету і вивісили з вікон два банери з написами «Студент сопротивляйся!» і «Reaktop.org.ua». Аби привернути увагу до акції, були засвічені димові шашки.» — кінець цитати.

А по тексту статті дані дві фотосвітлини — на одній зображені вікна будинку, з яких спущені банери і в яких горить димова шашка, а на другій — вигляд головного корпусу ВНТУ на фоні університетської арки.

Порівнюючи вікна, з яких звисають банери, з вікнами головного корпусу ВНТУ, легко бачити, що це зовсім різні вікна за конструкцією, і треба бути зовсім бездарною журналісткою, щоб не помітити різниці між ними, особливо ж у випадку, коли ці вікна зображені на фотосвітлинах, розміщених поряд.

Звертаю увагу і на те, що на четвертому поверсі головного корпусу розміщені читальні зали бібліотеки ВНТУ, вікна якої і на цьому і на усіх інших 5-и поверхах мають вигляд неперервного скляного пояса, усі переплетіння якого, для збереження тепла, заклеєні ще з вересня, а в Інтернетній провокативній публікації, на яку посилається ваша журналістка, вказано, що акція відбулася 9 жовтня. І навіть, якщо припустити, що банери спущені з вікон другого поверху, фасадна конструкція яких теж відрізняється, але на фотосвітлині головного корпусу не проглядається, то можу завірити вас, шановний пане головний редакторе, що з цих вікон їх спустити не могли по тій причині, що це вікна ректора і проректорів. До речі, подивившись на вікна інших сусідніх університетських корпусів, ви легко переконаєтесь, що і в них конструкція теж відрізняється від конструкції вікон, з яких спущено банери. Тобто, фотосвітлини були зроблені десь в іншому місці, а заявлено, що це в університеті.

Тож має місце випадок передрукування провокативного і нічим не обґрунтованого повідомлення з Інтернету бездарною журналісткою газети «33 канал». І, на наш погляд, замовниками цієї неправдивої публікації є ті особи, які не є студентами нашого університету, а будучи напідпитку або без документів, намагались пройти в студентський гуртожиток і були зупинені нашими студентами із загону ЗППГУ, котрі слідкують за тим, щоб в гуртожитках був порядок. Що авторами публікації в Інтернеті не є студенти нашого університету свідчить уже хоча б те, що усі наші студенти знають, що вони навчаються у Вінницькому національному технічному університеті, який лише не причетні до навчання у ньому люди називають Вінницьким політехнічним університетом.

А тепер про некомпетентність вашої журналістки. Про це свідчить уже сам заголовок її статті — «ПРОТИ ЗАСИЛЛЯ ІНОЗЕМЦІВ У ПОЛІТЕСІ». Адже у нашому університеті навчається лише 244 іноземних студенти, при загальній студентській чисельності у 7100, тобто іноземців у нас навчається менше 3 % від загальної кількості. Про яке «засилля» у такому разі може йти мова? Особливо на фоні того, що у сусідньому медичному університеті іноземців навчається 1400!

Абсолютно не відповідає дійсності також інформація Світлани Єрофєєвої про те, що — цитую: «у третьому гуртожитку живуть виключно іноземці».

Ви, пане головний редакторе, може легко переконатись, що іноземні студенти в 3-му університетському гуртожитку проживають лише на трьох поверхах, ще два поверхи займає санаторій-профілакторій, один поверх знаходиться на ремонті, а на 3-х поверхах проживають українські студенти з енергетичних спеціальностей.

Такою ж неправдивою є інформація Світлани Єрофєєвої і про те, що — цитую: «Всі перераховані вище соціальні проблеми майже не стосуються досить багатьох іноземних студентів, які фактично відбирають навчальні місця в українців». — Звертаю вашу увагу, шановний пане Жучинський, на те, що ця фраза взагалі уже відноситься до таких, які націлені на розпалювання міжнаціональної ворожнечі і ксенофобії, що забороняється законом. І якщо ваша журналістка береться писати на теми життя студентів, то вона повинна хоча б знати про те, що іноземні студенти місць в українців не відбирають, оскільки вони приймаються на навчання за контрактами, на місця поза межами ліцензованих обсягів, визначених міністерством для громадян України.

І останнє — в нашому університеті створена атмосфера дружби і взаєморозуміння між студентами усіх націй і національностей, тож я, як ректор, відповідально заявляю, що жоден студент ВНТУ не може бути причетним до цієї грубої інсинуації, розтиражованої з подачі Світлани Єрофєєвої вашою газетою «33 канал», пане головний редактор. А причетні до неї ті особи, які хочуть кинути тінь на наш університет і викликати недовіру як в іноземців, так і в українців.

Адміністрація університету не буде подавати позов до суду ні на газету, ні на бездарну журналістку, яка публікує від свого імені брехливі чутки, з двох причин — по-перше тому, що, судячи з ваших же повідомлень, ви і так живете в боргах за іншими судовими позовами, а по-друге, я є не лише ректором університету, а і членом Національної спілки журналістів України і членом бюро її Вінницької обласної організації, тож якось не з руки мені судитися з іншим членом цієї організації. Але на принесення вибачення я, все-таки, сподіваюсь.

Ректор Вінницького національного технічного
університету, д. т. н., проф., академік АПНУ,
член НСЖУ
Борис Мокін


Цього ж вечора я розмістив відкритого листа на своєму персональному сайті, а на другий день — у четвер 29 жовтня, редактор університетського часопису Ірина Зянько передала його особисто в руки Анатолію Жучинському. Ознайомившись з текстом відкритого листа, Анатолій Жучинський викликав Світлану Єрофєєву і в присутності Ірини Зянько зобов’язав її принести мені вибачення і в наступному номері розмістити спростування.

І дійсно, уже до кінця цього дня, Світлана Єрофєєва зателефонувала мені і вибачилась та повідомила, що в наступному числі газети буде розміщено спростування інформації, яку вона виклала у своїй статті в газеті від 28 жовтня.

Постскриптум: 4-го листопада вийшов № 45 газети «33 канал», в якому дано редакційне спростування статті Світлани Єрофєєвої у вигляді цитування тих окремих положень мого відкритого листа, в яких не дається оцінка професійності журналіста. Тож, аби сприяти зняттю напруги у наших відносинах, я зробив крок назустріч газеті і цього ж дня зняв свого відкритого листа як зі свого персонального сайту, так і з сайту університету.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Перший темношкірий президент США
Володимир Полохало збирає наукову еліту
Обезголовлення українського парламенту
Селекторна нарада
Концерт в честь 70-річчя Леоніда Кучми
Осінні загальні збори АПНУ
Чому ми не відзначаємо День Свободи?
Запасний аеродром
Прямий ефір президента
Ректорські оцінки міністерської системи визначення рейтингів університетів
Володимир Литвин – спікер парламенту
Курс гривні продовжує падати, політики – сваритися, а університет – нормально функціонувати
Коментар до прес-конференції президента
Новорічні поздоровлення ректора
31-е грудня
Роздуми першого січня
Обличчя Сергія Купріянова як віддзеркалення обличчя усієї російської влади
Зустріч з обласним керівником партії «Батьківщина»
А Горбачов виявився далекоглядним
Блокуванню президентом постанов уряду економічна криза і газова війна не завада
На газовому фронті без змін
Факсограма міністру
Це перемога чи поразка?
Аргументи «За» і «Проти» газових угод між Україною і Росією
Зміїний компроміс
Партійні новини Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»
Жага помсти, або чи доцільно некомпетентних і, до того ж, мстивих людей допускати в ревізори?
Штрихи до портретів та репліки
Верховний Суд України ставить крапку
Інша точка зору на критерій оцінки наукових досягнень вченого за індексом цитування
Телеканал «Інтер» як політичний аналог Лисої гори
Хто вони?
Оцінка зовнішнього незалежного оцінювання парламентом
А судді хто?
Весняні загальні збори АПНУ
Криза докотилась і до нашого університету
Ненульовою є імовірність того, що деякі комуністичні лозунги житимуть вічно
Одночасне відзначення 49-ї, 35-ї та 15-ї річниці ВНТУ
Про корисність міністерських звітів
Обласні слухання про рівний доступ до вищої освіти
Кияни і гості столиці в захваті від плагіату
А чи це не докази?
Чи законною є вимога будувати церкви на території державних освітніх закладів?
Полювання на міліцейського «Ізюбра»
Роздуми після «Євробачення»
Листи до ректора
Хто заробляє на солдатах?
Дивне рішення екологічної секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки
Зустріч з Анатолієм Гриценком
Золота медаль української журналістики
Сутичка студента з міліціонером
Рейтинг ВНТУ за результатами 2008 року по проекту ЮНЕСКО «ТОП-200 УКРАЇНА»
Всі на вибори!
Наші студенти не лише добре пишуть програми для комп’ютерів, але і добре грають у футбол
Парламентські слухання стратегії інноваційного розвитку України
Надзвичайна подія в університеті
Версія для прокуратури
Ювілейний з’їзд партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Два листи до міністра на одному тижні
Герой нашого часу
Телевізійна заява російського президента
За якими критеріями висока честь і блага?
Обласна конференція освітян
Особливості святкування 18-річчя незалежності України
Посвята у першокурсники та річні загальні збори колективу
Презентація книги «Стратегія інноваційного розвитку України»
Лист заступнику директора департаменту вищої освіти
Чернівецький експеримент з навігатором
Розширене засідання Кабінету Міністрів України
Скандальна п’ятниця
Зустріч ректорів з президентом в його резиденції
Чорно-біла субота
Скандал в оточенні президента
Кубок ректора з футболу
Роздуми над новими умовами прийому до ВНЗ
Відкритий лист до головного редактора газети «33 канал»
Грип і президент наступають
Кандидати в президенти
Донецьке «Не склалося!» кандидатам у президенти Віктору Ющенку і Віктору Януковичу
Звернення до прем’єр-міністра
Тріумф Юлії Тимошенко у Євгена Кисельова
Педагогічний експеримент
До міністра за роз’ясненнями
Крамольні думки, що виникли під впливом почутого
Зустріч з міністром внутрішніх справ України
Перше січня
Дзвінок від Юлії Тимошенко
Кілька слів про виступи і програми кандидатів у президенти
Вибори президента України
Два характерні у період сесії телефонні дзвінки
Зустріч Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з активом Вінниччини
Оригінальний хід Юлії Тимошенко у відповідь на виклик, кинутий опозицією і псевдосоратниками з парламентської коаліції
Відповідь на анонімну листівку під девізом «Що він скаже завтра?»
Аналіз другого туру виборів президента України
Розширене засідання колегії обласного управління освіти
Президент України Віктор Янукович
Відставка Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко
Чи стане ефективним Кабмін, створений на думку опозиції з порушенням конституції?
Річні збори Національної Академії педагогічних наук України
Захист Наталії Ляховченко
Перспективний план розвитку Вінницького національного технічного університету до 2017 року
Новий губернатор Вінниччини
Завершення педагогічного експерименту
Друга серія Катиньської трагедії
Чи має моральне право президент держави заради підняття іміджу позбавляти країну цінностей, до створення яких він ніякого відношення не мав
Вінницькому національному технічному університету – 50
Перше підсумкове розширене засідання нового складу колегії міністерства освіти і науки України під головуванням міністра Дмитра Табачника
Післяювілейно-передсвятковий напряг
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.