Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У четвер 13 листопада о 9-й годині ранку ректори усіх українських університетів разом з начальниками обласних управлінь освіти зібрались в місцевих студіях «Укртелекому» на селекторну нараду, оголошену міністром освіти і науки Іваном Вакарчуком.

У вінницькій студії «Укртелекому» на 9-у годину ранку зібрались 13 осіб на чолі з начальником обласного управління освіти Ігорем Івасюком. Із ректорів були лише ректор ВНМУ Василь Мороз, ректор ВФЕУ Петро Білоконний і я, інші ВНЗ представляли проректори.

Вступне слово зробив міністр Іван Вакарчук. Він представив тих, хто є в студії. Із ректорів київських там були лише нещодавно обраний ректор КНУ ім. Тараса Шевченка Леонід Губерський і ректор КНУБА Анатолій Тугай. Інші університети були представлені проректорами. Були присутні також члени колегії міністерства.

Питання для обговорення: готовність до тестування у 2009 році, відзначення пам’яті Голодомору.

Далі пішли стандартні аргументи в підтримку вступу за сертифікатами зовнішнього незалежного оцінювання та згадування без прізвищ тих, хто противився цьому.

Першим слово міністром було надане директору департаменту вищої освіти міністерства Ярославу Болюбашу. Він почав з характеристики старту нової вступної кампанії. Станом на 12 листопада до МОНУ надійшли правила прийому у 2009 році лише від 254 ВНЗ 3-го і 4-го рівнів. Ще 56 ВНЗ цього рівня правил прийому не представили.

Від Вінниччини не подав правила прийому до МОНУ лише ректор ВФЕУ Петро Білоконний.

Аналіз університетських правил прийому показав, що не всі вони відповідають загальнодержавним правилам. Почав Ярослав Болюбаш з критики одеських ВНЗ. Потім піддав критиці Чернівецький НУ. Заявив, що ректори тих університетів, які ввели свої пункти правил, будуть викликатись до МОНУ для дачі пояснень. Далі були зауваження до НаУКМА за те, що вона знову буде проводити крім незалежного тестування ще й своє. Звернув увагу також на те, що правилами НаУКМА вилучені пільги чорнобильців і інших категорій, визначених законами. Після цих слів Ярослава Болюбаша знову підключився до розмови міністр заявою, що буде вживати дисциплінарних заходів як до ректорів, так і до ВНЗ, що допускають свою трактовку правил вступу аж до зменшення плану прийому.

Для заочників міністр порекомендував створювати курси для тих, хто раніше школу закінчив, щоб підготувати їх до тестування, але запевнив, що і надалі вступ на заочні відділення буде лише за сертифікатами.

Завершив міністр свою репліку зверненням негайно виправити ситуацію по представленню правил прийому до МОНУ і на сайтах, виключивши з них усякі винятки.

Потім слово взяв директор УЦОЯО Ігор Лікарчук. Він похвалив кілька ВНЗ, у яких є інформація про вступ на сайтах, звернув увагу на те, що лише на 109 університетських сайтах є правила прийому. Потім почав перераховувати університети із числа відомих, у яких на сайтах немає інформації про правила вступу у 2009 році, у яких немає на дошках біля приймальних комісій правил прийому на 2009 рік, у яких телефони приймальних комісій не відповідають, у яких на сайтах чи дошках оголошень є інформація про пільги при вступі тим, хто навчається на яких-небудь курсах при ВНЗ. Про ці відхилення від правил батьки майбутніх абітурієнтів телефонують до Центру. А ВНЗ 1-го і 2-го рівнів ще не почали взагалі подання інформації про правила прийому у 2009 році ні на сайтах, ні на дошках оголошень.

Далі міністр звернувся до двох ректорів, які по минулій вступній кампанії отримали догани і зараз знову мають недоліки. Один із цих ректорів заявив, що у нього немає недоліків у правилах прийому — це Лікарчук не вміє читати загальнодержавні правила, в яких в інших пунктах є те, що вони включили в свої правила. Почалася перепалка між цим ректором і Лікарчуком. Другого ректора на місці не виявилось. Міністр ще раз звернувся з вимогою виправити усі викривлення у правилах прийому, викинувши усі власні пільги.

Далі знову підключився до розмови Ярослав Болюбаш, який повідомив, що вчора зателефонували із Луганська і поскаржились, що зараз у одному із Луганських ВНЗ (аграрному) йде прийом на заочну форму без сертифікатів. Одразу ж відгукнувся із Луганська проректор аграрного університету, який заявив, що це неправда, що на перший курс приймають лише за сертифікатами, а без сертифiкатів беруть лише бакалаврів на спеціальну підготовку та випускників технікумів для навчання за скороченою програмою.

Потім до міністра звернувся з запитанням ректор КНЛУ Галік Артемчук — чи знову буде цей абсурд з подачею необмеженої кількості заяв на вступ у різні університети? Відповідь міністра — обмежень не буде і репліка: відчуття абсурду — не рівнозначне поняттю абсурду.

Після цієї репліки міністра виступив директор економічного департаменту Петро Куліков. Він сказав, що ВНЗ в основному гарно увійшли в навчальний рік, але є рішення по скороченню споживання тепла і електрики, тож треба економити і міняти освітлення. На 1-е грудня треба вийти без надлишків бюджетних коштів, оскільки вони казначейством будуть вилучені. Зареєструвати потрібно обов’язково уже зараз можливі витрати у грудні.

Після цього було оголошено про заходи по відзначенню пам’яті Голодомору. У ВНЗ 19-21листопада треба прочитати лекції з цього питання. А у суботу о 16 годині засвітити свічки, та до 24 листопада надіслати звіти у МОНУ.

Після цього міністр усім подякував.

У студії була Ігорем Івасюком представлена присутнім новий начальник відділу ВНЗ обласного управління освіти Лідія Миколаївна Юхнович.

На завершення цього репортажу додам, що по дорозі до місця проведення селекторної наради, на вулиці Пирогова, проти обласної лікарні імені Пирогова, намагаючись втиснутись між моїм автомобілем і бордюром за трамвайною колією, здоровенна червона пожежна машина бампером пропорола заднє ліве крило мого автомобіля. Коли ми з цією машиною зупинились, з її кабіни виліз переляканий хлопчина років 20-и, який почав пояснювати мені, що він думав, що поки він буде вирулювати, я уже проїду, а тому не розрахував і «догнав» моє ліве заднє крило своїм бампером. Мені стало шкода його, оскільки у нього навряд чи були кошти, достатні для ремонту моєї «Максими» і, скоріш за все, у нього не стало б за що жити, якби я викликав інспекторів ДАІ, котрі відібрали б у нього посвідчення водія. А тому я лише прочитав йому мораль і відпустив.

Постскриптум: у понеділок увечері на бульварі Тараса Шевченка у Києві, куди я подався у другій половині дня для участі у загальних зборах Академії педагогічних наук України, йдучи на розворот на зелене світло першого поперечного світлофору після Площі Перемоги, я «чиркнув» лівим переднім крилом моєї «Максими» об задній бампер автомобіля, який, проскочивши на червоне світло свого світлофору, раптово зупинився зліва від мене, звузивши до мінімуму мені щілину для входження в потік автомобілів після розвороту. Розвернувшись і в’їхавши в потік, я одразу ж перестроївся у крайній правий ряд, щоб зупинитись у тому місці, в якому до мене проб’ється з крайнього лівого ряду той автомобіль, по задньому бамперу якого я «чиркнув» своїм лівим боком, але зупинятись мені не довелось, оскільки зачеплений мною автомобіль перестроюватися не став, а помчав далі у своєму крайньому лівому ряду і за кілька секунд зник з мого поля зору. Провівши його поглядом і переконавшись у тому, що він не збирається виходити на контакт зі мною, я на Площі Перемоги повернув направо за звичним маршрутом до вулиці Артема, де розташована Академія педагогічних наук України. «М’якість» контакту і небажання мого «контактера» зупинятись для з’ясування стосунків вселяли надію, що подряпина і вм’ятина на моєму автомобілі не є суттєвими. І дійсно, коли я, зупинившись біля будівлі АПНУ, почав шукати вм’ятину, то знайти її відразу очима не зміг. І лише стерши наліт бруду, віднайшов її пальцями на дотик. Це мене заспокоїло, хоча відчуття того, що я продовжую перебувати у «полосі невезіння» не притупилось.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Перший темношкірий президент США
Володимир Полохало збирає наукову еліту
Обезголовлення українського парламенту
Селекторна нарада
Концерт в честь 70-річчя Леоніда Кучми
Осінні загальні збори АПНУ
Чому ми не відзначаємо День Свободи?
Запасний аеродром
Прямий ефір президента
Ректорські оцінки міністерської системи визначення рейтингів університетів
Володимир Литвин – спікер парламенту
Курс гривні продовжує падати, політики – сваритися, а університет – нормально функціонувати
Коментар до прес-конференції президента
Новорічні поздоровлення ректора
31-е грудня
Роздуми першого січня
Обличчя Сергія Купріянова як віддзеркалення обличчя усієї російської влади
Зустріч з обласним керівником партії «Батьківщина»
А Горбачов виявився далекоглядним
Блокуванню президентом постанов уряду економічна криза і газова війна не завада
На газовому фронті без змін
Факсограма міністру
Це перемога чи поразка?
Аргументи «За» і «Проти» газових угод між Україною і Росією
Зміїний компроміс
Партійні новини Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»
Жага помсти, або чи доцільно некомпетентних і, до того ж, мстивих людей допускати в ревізори?
Штрихи до портретів та репліки
Верховний Суд України ставить крапку
Інша точка зору на критерій оцінки наукових досягнень вченого за індексом цитування
Телеканал «Інтер» як політичний аналог Лисої гори
Хто вони?
Оцінка зовнішнього незалежного оцінювання парламентом
А судді хто?
Весняні загальні збори АПНУ
Криза докотилась і до нашого університету
Ненульовою є імовірність того, що деякі комуністичні лозунги житимуть вічно
Одночасне відзначення 49-ї, 35-ї та 15-ї річниці ВНТУ
Про корисність міністерських звітів
Обласні слухання про рівний доступ до вищої освіти
Кияни і гості столиці в захваті від плагіату
А чи це не докази?
Чи законною є вимога будувати церкви на території державних освітніх закладів?
Полювання на міліцейського «Ізюбра»
Роздуми після «Євробачення»
Листи до ректора
Хто заробляє на солдатах?
Дивне рішення екологічної секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки
Зустріч з Анатолієм Гриценком
Золота медаль української журналістики
Сутичка студента з міліціонером
Рейтинг ВНТУ за результатами 2008 року по проекту ЮНЕСКО «ТОП-200 УКРАЇНА»
Всі на вибори!
Наші студенти не лише добре пишуть програми для комп’ютерів, але і добре грають у футбол
Парламентські слухання стратегії інноваційного розвитку України
Надзвичайна подія в університеті
Версія для прокуратури
Ювілейний з’їзд партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Два листи до міністра на одному тижні
Герой нашого часу
Телевізійна заява російського президента
За якими критеріями висока честь і блага?
Обласна конференція освітян
Особливості святкування 18-річчя незалежності України
Посвята у першокурсники та річні загальні збори колективу
Презентація книги «Стратегія інноваційного розвитку України»
Лист заступнику директора департаменту вищої освіти
Чернівецький експеримент з навігатором
Розширене засідання Кабінету Міністрів України
Скандальна п’ятниця
Зустріч ректорів з президентом в його резиденції
Чорно-біла субота
Скандал в оточенні президента
Кубок ректора з футболу
Роздуми над новими умовами прийому до ВНЗ
Відкритий лист до головного редактора газети «33 канал»
Грип і президент наступають
Кандидати в президенти
Донецьке «Не склалося!» кандидатам у президенти Віктору Ющенку і Віктору Януковичу
Звернення до прем’єр-міністра
Тріумф Юлії Тимошенко у Євгена Кисельова
Педагогічний експеримент
До міністра за роз’ясненнями
Крамольні думки, що виникли під впливом почутого
Зустріч з міністром внутрішніх справ України
Перше січня
Дзвінок від Юлії Тимошенко
Кілька слів про виступи і програми кандидатів у президенти
Вибори президента України
Два характерні у період сесії телефонні дзвінки
Зустріч Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з активом Вінниччини
Оригінальний хід Юлії Тимошенко у відповідь на виклик, кинутий опозицією і псевдосоратниками з парламентської коаліції
Відповідь на анонімну листівку під девізом «Що він скаже завтра?»
Аналіз другого туру виборів президента України
Розширене засідання колегії обласного управління освіти
Президент України Віктор Янукович
Відставка Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко
Чи стане ефективним Кабмін, створений на думку опозиції з порушенням конституції?
Річні збори Національної Академії педагогічних наук України
Захист Наталії Ляховченко
Перспективний план розвитку Вінницького національного технічного університету до 2017 року
Новий губернатор Вінниччини
Завершення педагогічного експерименту
Друга серія Катиньської трагедії
Чи має моральне право президент держави заради підняття іміджу позбавляти країну цінностей, до створення яких він ніякого відношення не мав
Вінницькому національному технічному університету – 50
Перше підсумкове розширене засідання нового складу колегії міністерства освіти і науки України під головуванням міністра Дмитра Табачника
Післяювілейно-передсвятковий напряг
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.