Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У п’ятницю 4-го вересня, в проміжок часу від 13-ої години до 14 години 30 хвилин в прес-центрі Вінницької обласної державної адміністрації з ініціативи облдержадміністрації відбулася презентація книги: «Стратегія інноваційного розвитку України» (на 2010–2020 роки в умовах глобалізаційних викликів), яка увібрала в себе матеріали Парламентських слухань, що відбулися у Верховній Раді України 17 червня 2009 року, і щойно надійшла до читачів з Парламентського видавництва.

Презентував книгу її головний редактор і він же ініціатор Парламентських слухань, Голова Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України, професор Володимир Полохало. Він запросив також взяти участь в презентації і мене — ректора Вінницького національного технічного університету, як одного із авторів та члена редколегії цієї книги. До речі, про солідність редколегії книги свідчить те, що заступником її голови є Президент Національної академії наук України Борис Патон, а в число членів входять такі потужні в науці і державному управлінні люди, як міністр економіки України Богдан Данилишин, міністр освіти і науки України Іван Вакарчук, Віце-президент Національної академії наук України Валерій Геєць, Президент Академії педагогічних наук України Василь Кремень, Президент Української академії аграрних наук Михайло Зубець, Віце-президент Академії медичних наук України Юрій Кундієв, Голова Рахункової палати України Валентин Симоненко, Голова Державного агентства України з інвестицій та інновацій Віктор Івченко, Генеральний директор Національного космічного агентства України Олександр Зінченко, кілька директорів науково-дослідних інститутів НАНУ, кілька ректорів університетів України та кілька народних депутатів України.

Крім мене до складу редколегії книги увійшли ще три ректори — ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський, ректор КНУ ім. Тараса Шевченка Леонід Губерський та ректор НТУ «ХПІ» Леонід Товажнянський.

Я, Губерський і Товажнянський виступали на Парламентських слуханнях, а Згуровський не виступав, але текст виступу, який готував, передав редакційній колегії для оприлюднення своєї точки зору.

Книга виявилася солідною і по змісту, і по обсягу — 630 сторінок. Крім точок зору 18 наукових і державних діячів, що виступили в обговоренні основних доповідей Володимира Полохала і Богдана Данилишина та співдоповідей Івана Вакарчука і Валерія Геєця, вона містить і точки зору 14 тих діячів, що не виступили у зв’язку з обмеженнями часу Парламентських слухань трьома з половиною годинами, але передали тексти своїх виступів заступнику Голови Верховної Ради України Миколі Томенку, який був спікером Парламентських слухань.

Книга містить у собі також статистику інновацій в усіх областях України, АР Крим та містах Києві і Севастополі, а також аналіз інноваційних досягнень та законодавства щодо сприяння інноваційному розвитку ряду найбільш розвинених країн світу і країн, що народились на терені колишнього СРСР.

Але, звичайно ж, квінтесенцією цієї книги стало викладення проекту «Стратегії інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів» на 46 сторінках та проекту рекомендацій Парламентських слухань Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України та Кабміну АР Крим і обласним державним адмінiстраціям на 10 сторінках.

Загальний висновок від книги — якщо викладена у ній стратегія інноваційного розвитку буде втілена у життя, то Україна увійде в число найбільш розвинених країн світу з високим рівнем добробуту народу.

На презентації книги у прес-центрі Вінницької обласної державної адміністрації були присутніми перший заступник Голови облдержадміністрації Вінниччини Валерій Коровій та біля 30 журналістів із провідних телерадіокомпаній та газет області.

Першим з характеристикою книги виступив Володимир Полохало, який потім передав слово мені. Я продовжив кілька його думок, а потім ще раз звернув увагу на ті рушійні сили інноваційного розвитку, про які говорив у своєму виступі на Парламентських слуханнях, з текстом якого, до речі, можна ознайомитись на моєму персональному сайті.

Запитання журналісти задавали, в основному, на теми стану і розвитку освіти.

Підключившись до відповіді на запитання стосовно ефективності зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників середніх шкіл, я показав журналістам копії сертифіката з оцінками УЦОЯО та атестата, виданого у нинішньому році Вінницькою школою-гімназією № 23, абітурієнта К. О. О., якого до нашого університету зараховано, як того вимагають правила прийому, на підставі позитивних оцінок сертифіката з математики і української мови та літератури, але у якого стоять незадовільні оцінки в атестаті не лише з цих дисциплін, але і з цілого ряду інших. У цього тепер уже студента в сертифікаті стоїть 154 бали з української мови та літератури, 154 бали з географії, 146,5 бала з історії України та 139,5 бала з математики. А в атестаті він з усіх цих дисциплін має лише по два бали (за 12-бальною шкалою) за виключенням такої складової математики як геометрія, з якої йому виставлено лише один бал. А середній бал його атестата склав 2,54 бала. То хто ж після цього зможе мене переконати у тому, що прийом до університетів за сертифікатами, то є вища справедливість, і що в системі незалежного зовнішнього тестового оцінювання знань в УЦОЯО та його філіях відсутня корупція?

Відстоював я, відповідаючи на запитання журналістів, і право інвалідів та сиріт і «чорнобильців» на позаконкурсне зарахування, адже нація не має морального права бути недоброю до обездолених, тим паче, що, якщо обмежити квоту для цієї категорії абітурієнтів по кожній спеціальності на рівні, скажімо, 25 % чи навіть 10 %, то вони рівномірно «розсіються» по усіх університетах країни, не створюючи перешкод для конкурсного зарахування тих абітурiєнтів, які набрали високі бали на зовнішньому тестуванні. І для цього навіть не треба нічого змінювати в законах — потрібна лише воля міністерства освіти і науки при формуванні правил прийому до ВНЗ на наступний рік.

Відстоював я і право медалістів на кілька додаткових балів у загальній сумі під час конкурсного зарахування, оскільки де ми візьмемо креативних громадян України, якщо не будемо стимулювати креативність ще з шкільних років? Тим паче, якщо за спортивні медалі вручаються і ордени, і квартири, і по 100 тисяч доларів преміальних! То чому медалі, отримані завдяки розвитку мускулів ніг чи рук, нас приводять у захоплення, а медалі, отримані завдяки розвитку інтелекту, ми ні в гріш не ставимо? А може це якраз тому, що у тих, хто відкидає цінність медалей за інтелект, є певні проблеми з його розвитком?

Цікаво, що з того, що було висловлене мною, журналісти використають в своїх репортажах про цю презентацію? — А у тому, що телебачення, яке у нашій області є безконфліктним, нічого з моїх відповідей у своїх репортажах не приведе і, може, навіть, і мене в кадр не помістить, я впевнений.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Перший темношкірий президент США
Володимир Полохало збирає наукову еліту
Обезголовлення українського парламенту
Селекторна нарада
Концерт в честь 70-річчя Леоніда Кучми
Осінні загальні збори АПНУ
Чому ми не відзначаємо День Свободи?
Запасний аеродром
Прямий ефір президента
Ректорські оцінки міністерської системи визначення рейтингів університетів
Володимир Литвин – спікер парламенту
Курс гривні продовжує падати, політики – сваритися, а університет – нормально функціонувати
Коментар до прес-конференції президента
Новорічні поздоровлення ректора
31-е грудня
Роздуми першого січня
Обличчя Сергія Купріянова як віддзеркалення обличчя усієї російської влади
Зустріч з обласним керівником партії «Батьківщина»
А Горбачов виявився далекоглядним
Блокуванню президентом постанов уряду економічна криза і газова війна не завада
На газовому фронті без змін
Факсограма міністру
Це перемога чи поразка?
Аргументи «За» і «Проти» газових угод між Україною і Росією
Зміїний компроміс
Партійні новини Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»
Жага помсти, або чи доцільно некомпетентних і, до того ж, мстивих людей допускати в ревізори?
Штрихи до портретів та репліки
Верховний Суд України ставить крапку
Інша точка зору на критерій оцінки наукових досягнень вченого за індексом цитування
Телеканал «Інтер» як політичний аналог Лисої гори
Хто вони?
Оцінка зовнішнього незалежного оцінювання парламентом
А судді хто?
Весняні загальні збори АПНУ
Криза докотилась і до нашого університету
Ненульовою є імовірність того, що деякі комуністичні лозунги житимуть вічно
Одночасне відзначення 49-ї, 35-ї та 15-ї річниці ВНТУ
Про корисність міністерських звітів
Обласні слухання про рівний доступ до вищої освіти
Кияни і гості столиці в захваті від плагіату
А чи це не докази?
Чи законною є вимога будувати церкви на території державних освітніх закладів?
Полювання на міліцейського «Ізюбра»
Роздуми після «Євробачення»
Листи до ректора
Хто заробляє на солдатах?
Дивне рішення екологічної секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки
Зустріч з Анатолієм Гриценком
Золота медаль української журналістики
Сутичка студента з міліціонером
Рейтинг ВНТУ за результатами 2008 року по проекту ЮНЕСКО «ТОП-200 УКРАЇНА»
Всі на вибори!
Наші студенти не лише добре пишуть програми для комп’ютерів, але і добре грають у футбол
Парламентські слухання стратегії інноваційного розвитку України
Надзвичайна подія в університеті
Версія для прокуратури
Ювілейний з’їзд партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Два листи до міністра на одному тижні
Герой нашого часу
Телевізійна заява російського президента
За якими критеріями висока честь і блага?
Обласна конференція освітян
Особливості святкування 18-річчя незалежності України
Посвята у першокурсники та річні загальні збори колективу
Презентація книги «Стратегія інноваційного розвитку України»
Лист заступнику директора департаменту вищої освіти
Чернівецький експеримент з навігатором
Розширене засідання Кабінету Міністрів України
Скандальна п’ятниця
Зустріч ректорів з президентом в його резиденції
Чорно-біла субота
Скандал в оточенні президента
Кубок ректора з футболу
Роздуми над новими умовами прийому до ВНЗ
Відкритий лист до головного редактора газети «33 канал»
Грип і президент наступають
Кандидати в президенти
Донецьке «Не склалося!» кандидатам у президенти Віктору Ющенку і Віктору Януковичу
Звернення до прем’єр-міністра
Тріумф Юлії Тимошенко у Євгена Кисельова
Педагогічний експеримент
До міністра за роз’ясненнями
Крамольні думки, що виникли під впливом почутого
Зустріч з міністром внутрішніх справ України
Перше січня
Дзвінок від Юлії Тимошенко
Кілька слів про виступи і програми кандидатів у президенти
Вибори президента України
Два характерні у період сесії телефонні дзвінки
Зустріч Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з активом Вінниччини
Оригінальний хід Юлії Тимошенко у відповідь на виклик, кинутий опозицією і псевдосоратниками з парламентської коаліції
Відповідь на анонімну листівку під девізом «Що він скаже завтра?»
Аналіз другого туру виборів президента України
Розширене засідання колегії обласного управління освіти
Президент України Віктор Янукович
Відставка Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко
Чи стане ефективним Кабмін, створений на думку опозиції з порушенням конституції?
Річні збори Національної Академії педагогічних наук України
Захист Наталії Ляховченко
Перспективний план розвитку Вінницького національного технічного університету до 2017 року
Новий губернатор Вінниччини
Завершення педагогічного експерименту
Друга серія Катиньської трагедії
Чи має моральне право президент держави заради підняття іміджу позбавляти країну цінностей, до створення яких він ніякого відношення не мав
Вінницькому національному технічному університету – 50
Перше підсумкове розширене засідання нового складу колегії міністерства освіти і науки України під головуванням міністра Дмитра Табачника
Післяювілейно-передсвятковий напряг
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.