Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Публіцистика
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

У середу 24 лютого, о 10 годині ранку, в залі засідань Вінницької обласної державної адміністрації розпочалося розширене засідання колегії Вінницького обласного управління освіти. Присутніх, разом з членами колегії, в залі було біля 40 осіб, у тому числі представники адміністрації Вінницьких вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації та голови райвно. Я прибув на засідання колегії разом з проректором Олександром Романюком, для якого це була перша колегія в його проректорській кар’єрі. Раніше на такі засідання я завжди посилав його попередника на проректорській посаді, Василя Леонтьєва, але цього разу вирішив взяти участь і особисто.

Вів засідання колегії начальник обласного управління освіти Валерій Івасюк. Від Вінницької обласної державної адміністрації в засіданні взяла участь заступник голови ВОДА Любов Спірідонова.

У своїй доповіді Валерій Івасюк відзначив наступне: звернув увагу на важливість дошкільної освіти, вказавши на те, що на Вінниччині 58 % дітей забезпечені дошкільними навчальними закладами; звернув увагу на те, що на Вінниччині 541 школа має число школярів, яке є меншим 100 — перспективу у цьому напрямку Валерій Івасюк бачить в створенні освітніх округів; 2010 рік стане стартовим майданчиком професіоналізації шкіл, яка вже на Вінниччині розпочалася, але недосить інтенсивно — у цьому напрямку потрібно інтегруватись школам з професійно-технічними навчальними закладами; фактично завершена підключенням до Інтернету комп’ютеризація шкіл області; в період з 11 по 18 травня буде здійснена підсумкова атестація випускників шляхом написання контрольних робіт з трьох предметів; далі Валерій Івасюк зупинився на цьогорічних умовах прийому до ВНЗ; потім торкнувся проблеми виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, і умов функціонування спецінтернатів; в умовах зростання негативних тенденцій серед молоді важливу роль повинні зіграти позашкільні навчальні заклади, типу гуртків творчості та спортивних шкіл, створення яких є особливо важким у сільській місцевості; управління надало у звітному році 21 грант на втілення в життя у школах і ВНЗ новітніх освітніх технологій — наш університет також отримав 2 гранти; 67 тисяч осіб на Вінниччині складають студенти; 80 % випускників Вінницьких ВНЗ отримали направлення на роботу; ВДПУ забезпечив учителями усі сільські школи Вінниччини; біля трьохсот учителів Вінниччини протягом 2009 року були відзначені нагородами різних рівнів; проблема укомплектування навчальних закладів практичними психологами залишається актуальною, оскільки ними забезпечені лише 58 % із них; далі Валерій Івасюк зупинився на задачах 2010 року, які фактично є такими ж, які стояли і у 2009 році; новою задачею є децентралізація фінансування професійно-технічних закладів — на цьому доповідач закінчив доповідь.

Після Валерія Івасюка виступив в. о. ректора ВДПУ професор Ткаченко. Із його виступу я дізнався, що у ВДПУ готують фахівців з 46 спеціальностей, університет може пишатися своїми досягненнями на студентських конкурсах і олімпіадах у своїй групі ВНЗ, багато працюють викладачі ВДПУ над створенням методичного забезпечення викладання та написанням навчальних посібників і підручників; приймаючи до ВНЗ абітурієнтів на нинішніх умовах, ми не знаємо, чи здатні вони стати вчителем — і це недобре, необхідно шукати нові способи профорієнтації, щоб мати в якості студентів саме тих, у кого є хист до педагогічної роботи; сьогодні збільшився розрив між середньою школою та ВНЗ, що обумовлено у першу чергу впровадженням кредитно-модульної системи європейського рівня у ВНЗ.

Після цього виступив Віталій Охріменко — начальник Погребищенського райвно. Він відзвітував про те, що ними зроблено у 2009 році. Попросив залишити центри тестування у районних центрах. Звернув увагу на необхідність пошуку альтернативних джерел енергії для енергозабезпечення шкіл — вони у своєму районі уже 4 школи перевели на альтернативні джерела енергії. В школах району навчається 103 тисячі учнів. Підтримує організацію освітніх округів, але вважає, що у кожному селі повинна бути хоча б якась початкова школа. В середньому по району 10 % учителів досягли пенсійного віку, а у деяких школах і 20 % — тож є проблема відтворення кадрів на селі.

За ним виступив директор Вінницького технічного коледжу Станіслав Домінський. Він розпочав не як директор коледжу, а як голова ради директорів коледжів і говорив в основному про досягнення усіх, кого об’єднує рада. Незважаючи на сучасну тенденцію, в області за останні роки не закрито жодного коледжу і технікуму. У США більше 1800 навчальних закладів типу наших технікумів і з кожним роком число їх там збільшується. Розкритикував намагання міністерства перекласти проблеми вищої школи і на плечі студентів, включаючи їх до керівних органів ВНЗ. В Україні 85 контролюючих органів, які заважають працювати щоденними перевірками.

Потім виступив директор Вінницького міжрегіонального вищого ПТУ і голова ради директорів ПТУ Вінниччини Олександр Дмитрик. Він почав з загальної характеристики задач ПТУ. Розповів, як вони у своєму ПТУ допомагають отримувати професію дітям з різними вадами здоров’я. Вони забрали з вулиці в Інтернет-клуби частину дітей, які ніде не навчаються і не працюють. Потрібно практику учнів ПТУ проводити на робочих місцях з оплатою, але це дуже важко досягти.

Далі слово отримав Голова обкому профспілки освітян Сергій Пугачов. Він, звичайно ж, зупинився на питаннях соціального захисту освітян в різних районах, назвав конкретні цифри виплат і заборгованостей. Покритикував закон про боротьбу з корупцією, який ущемлює освітян. Розкритикував намагання перетворити освітян на державних службовців, що може створити додаткові труднощі в їх роботі.

Далі була спроба підключення до виступу керівника міськвно Могилів-Подільського, але техніка міжміського зв’язку не спрацювала.

Потім до слова була запрошена заступник голови ВОДА Любов Спірідонова. Вона відзначила високий рейтинг Вінницьких ВНЗ. Відзначила високий рейтинг усієї системи освіти області у порівнянні з іншими областями. На Вінниччині бюджет освітньої галузі у 2009 році склав 1,5 млрд грн. Навіть у цю скруту область виділила 90 млн грн на капітальне будівництво у галузі освіти. Відновлено 74 дошкільних навчальних заклади, потребують відновлення ще 34. Протягом 2010-2011 року буде завершене будівництво і відкрито дві школи європейського зразка. Зміни в умовах тестування у бік виправлення недоліків — це добре, але вони вносять нестабільність у батьківському середовищі, тож треба вести роз’яснювальну роботу. Запросила до дискусії з приводу терміну навчання у школі. На території Вінниччини протягом 2009 року були здійснені усі виплати освітянам, і якщо у якомусь районі це не так, то будуть вжиті негайні заходи впливу. Що сподобалось мені у виступі Спірідонової — це те, що вона виступала без шпаргалки і висловлювалась дуже високопрофесійно і грамотно.

Підсумував виступи Валерій Івасюк, який запропонував обговорити проект рішення в колективах і надіслати свої пропозиції для їх врахування.

Завершилось засідання пропозицією брати участь у галузевих виставках.

Версія для друку

Розділи книги
Передмова
Перший темношкірий президент США
Володимир Полохало збирає наукову еліту
Обезголовлення українського парламенту
Селекторна нарада
Концерт в честь 70-річчя Леоніда Кучми
Осінні загальні збори АПНУ
Чому ми не відзначаємо День Свободи?
Запасний аеродром
Прямий ефір президента
Ректорські оцінки міністерської системи визначення рейтингів університетів
Володимир Литвин – спікер парламенту
Курс гривні продовжує падати, політики – сваритися, а університет – нормально функціонувати
Коментар до прес-конференції президента
Новорічні поздоровлення ректора
31-е грудня
Роздуми першого січня
Обличчя Сергія Купріянова як віддзеркалення обличчя усієї російської влади
Зустріч з обласним керівником партії «Батьківщина»
А Горбачов виявився далекоглядним
Блокуванню президентом постанов уряду економічна криза і газова війна не завада
На газовому фронті без змін
Факсограма міністру
Це перемога чи поразка?
Аргументи «За» і «Проти» газових угод між Україною і Росією
Зміїний компроміс
Партійні новини Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»
Жага помсти, або чи доцільно некомпетентних і, до того ж, мстивих людей допускати в ревізори?
Штрихи до портретів та репліки
Верховний Суд України ставить крапку
Інша точка зору на критерій оцінки наукових досягнень вченого за індексом цитування
Телеканал «Інтер» як політичний аналог Лисої гори
Хто вони?
Оцінка зовнішнього незалежного оцінювання парламентом
А судді хто?
Весняні загальні збори АПНУ
Криза докотилась і до нашого університету
Ненульовою є імовірність того, що деякі комуністичні лозунги житимуть вічно
Одночасне відзначення 49-ї, 35-ї та 15-ї річниці ВНТУ
Про корисність міністерських звітів
Обласні слухання про рівний доступ до вищої освіти
Кияни і гості столиці в захваті від плагіату
А чи це не докази?
Чи законною є вимога будувати церкви на території державних освітніх закладів?
Полювання на міліцейського «Ізюбра»
Роздуми після «Євробачення»
Листи до ректора
Хто заробляє на солдатах?
Дивне рішення екологічної секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки
Зустріч з Анатолієм Гриценком
Золота медаль української журналістики
Сутичка студента з міліціонером
Рейтинг ВНТУ за результатами 2008 року по проекту ЮНЕСКО «ТОП-200 УКРАЇНА»
Всі на вибори!
Наші студенти не лише добре пишуть програми для комп’ютерів, але і добре грають у футбол
Парламентські слухання стратегії інноваційного розвитку України
Надзвичайна подія в університеті
Версія для прокуратури
Ювілейний з’їзд партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
Два листи до міністра на одному тижні
Герой нашого часу
Телевізійна заява російського президента
За якими критеріями висока честь і блага?
Обласна конференція освітян
Особливості святкування 18-річчя незалежності України
Посвята у першокурсники та річні загальні збори колективу
Презентація книги «Стратегія інноваційного розвитку України»
Лист заступнику директора департаменту вищої освіти
Чернівецький експеримент з навігатором
Розширене засідання Кабінету Міністрів України
Скандальна п’ятниця
Зустріч ректорів з президентом в його резиденції
Чорно-біла субота
Скандал в оточенні президента
Кубок ректора з футболу
Роздуми над новими умовами прийому до ВНЗ
Відкритий лист до головного редактора газети «33 канал»
Грип і президент наступають
Кандидати в президенти
Донецьке «Не склалося!» кандидатам у президенти Віктору Ющенку і Віктору Януковичу
Звернення до прем’єр-міністра
Тріумф Юлії Тимошенко у Євгена Кисельова
Педагогічний експеримент
До міністра за роз’ясненнями
Крамольні думки, що виникли під впливом почутого
Зустріч з міністром внутрішніх справ України
Перше січня
Дзвінок від Юлії Тимошенко
Кілька слів про виступи і програми кандидатів у президенти
Вибори президента України
Два характерні у період сесії телефонні дзвінки
Зустріч Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з активом Вінниччини
Оригінальний хід Юлії Тимошенко у відповідь на виклик, кинутий опозицією і псевдосоратниками з парламентської коаліції
Відповідь на анонімну листівку під девізом «Що він скаже завтра?»
Аналіз другого туру виборів президента України
Розширене засідання колегії обласного управління освіти
Президент України Віктор Янукович
Відставка Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко
Чи стане ефективним Кабмін, створений на думку опозиції з порушенням конституції?
Річні збори Національної Академії педагогічних наук України
Захист Наталії Ляховченко
Перспективний план розвитку Вінницького національного технічного університету до 2017 року
Новий губернатор Вінниччини
Завершення педагогічного експерименту
Друга серія Катиньської трагедії
Чи має моральне право президент держави заради підняття іміджу позбавляти країну цінностей, до створення яких він ніякого відношення не мав
Вінницькому національному технічному університету – 50
Перше підсумкове розширене засідання нового складу колегії міністерства освіти і науки України під головуванням міністра Дмитра Табачника
Післяювілейно-передсвятковий напряг
Післямова
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.